Ege Ambulans
İş Kazaları Sonucu Kopan Uzvu Geri Kazanabilirsiniz28/11/2018

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysel Doğan Geçit iş kazaları sonucu meydana gelen uzuv kopmasında, kopan uzvun vakit kaybetmeden mikrocerrahi konusunda uzman hekimin olduğu bir sağlık merkezinde götürülmesi sonucu geri kazanılabilme şansının olduğunu söyledi.

Özel Gazi Hastanesi’nden Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysel Doğan Geçit iş kazaları sonucu oluşan el yaralanmalarının kesici, ezici, parçalayıcı ve kopma şeklinde olabileceğini belirterek,” Çok parçalanarak oluşumlarda parmak damar yapılarına bakılarak dikilebilecek olanlar dikiliyor. Uygun durumda değilse yapılamıyor. Ancak uç kısımları parçalanarak kesildiyse bir şans verilebiliyor.” dedi.

Vakit Kaybetmeyin

İş kazalarının çok zor ameliyatlar olduğunu belirten Op. Dr. Aysel Doğan Geçit, “ Kopan parçayı birbirine dikmek çok zor işlemdir. 8 saati aşan ameliyat süreleri vardır.  El yaralanmaları yaşandığı zaman önce makine kapatılmalı, elini hemen çekmemeli ve makine kapatıldıktan sonra el çıkarılmalıdır. Daha sonra kopan parmaklar ya da parçaların hepsi makineden çıkarılmalı. Kanama olan bölge tamponla durdurulmalı ve hızlı bir şekilde sağlık merkezine gidilmeli. Kopan parça kurumaması için su ile nemlendirilmiş gazlı beze sarılıp poşete konulmalı sonra buz dolu poşete oturtulmalıdır. Kopan parça direk buza temas ettirilmemeli ve donmamalıdır. Eğer ortamda buz yoksa en azından ıslatılmış nemli bir beze sarılmalıdır.  Mikrocerrahi konusunda uzman hekimlerin olduğu sağlık merkezinde uygun hasta ve uygun koşullarda getirilen uzuvlar başarılı operasyon sonucu yerine dikilip kişiye yeniden kazandırılabiliniyor.  El ve parmak kopmasında dikim işleminden sonra fizik tedavi önerilmektedir. Ortalama 2-5 ay sonra normal hayatına dönebilir.” Dedi.

Sülükle Doku Tekrar Canlanıyor"

Bazı el ve parmak kopması işlemi sonrası sülük tedavisinden yararlandıklarını belirten Op. Dr. Aysel Doğan Geçit sülük tedavisinin Avrupa'da sıkça kullanıldığını belirterek, " Sülük tedavisi bir iki damar kesildiği zaman kirli kanı toplayacak toplar damar olmadığı durumlarda ölmeye başlayan dokuyu kurtarmak için kullanılır. Sülük, kopmak üzere olan parçanın canlandırılması ve kirli kanın temizlenmesi için uygulanan bir yöntem. Sülük ağzındaki etken maddesi ile pıhtılaşmanın azalmasına yardımcı oluyor. Böylece az bir miktar tutan doku tekrar canlanıyor. Şimdiye kadar iş kazası geçiren ve parmağı kopan bir çok hastanın tedavisinde kullandık ve oldukça iyi bir sonuç aldık " dedi

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com