Ege Ambulans
İzmir’deki Özel Hastaneler de korona Mücadelesinde04/05/2020

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tüm dünya çetin bir mücadele verirken, bu savaşın kahramanları sağlık personelleri de gece gündüz yoğun mesai harcamaya devam ediyor.

Daha salgın ülkemizde görülmeye başlamadan önce Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Devlet’in önerileriyle önlemlerini alan tüm kamu ve üniversite hastaneleri ile , özel sağlık kuruluşları da mücadele için bütün imkanlarını vatandaşların sağlığı için kendi sağlıklarını ikinci plana atarak var gücüyle çalışıp seferber ediyor. Diğer yandan İzmir’de  Ekol Hastaneleri, Medical Park İzmir Hastanesi, Batı Anadolu Central Hospital, Özel Akut Kalp Damar Hastanesi, Özel Gazi Hastanesi ve Tınaztepe Sağlık Grubu, de personeli ve teknik altyapısı ile vatandaşların sağlığı için çalışıyor. Korona virüs salgını başlamadan önce kolları sıvayan ve zorlu sürece hazırlıklı olan sağlık orduları, evinden çıkamayan hastaların olması durumunda evlerine kadar da sağlık hizmeti sunuyor.

"Görevimizin başındayız"

Ekol Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Baz:  Pandemi hastanesi değiliz. Fakat salgına karşı hazırlıklıyız. Bütün personelimize koronayla ilgili eğitimler verildi, gereken tedbirleri aldık ve görevimizin başındayız. Ekol Hastanesi, Ekol International, Ekol Göz ve Dent Ekol'de normal zamanlarda verdiğimiz tüm sağlık hizmetlerini ve ameliyatlarımızı, salgın döneminde de aksatmadan sürdürüyoruz. Koronadan şüphelendiğimiz hastalar olursa, test yaptırması için pandemi hastanelerine yönlendiriyoruz. Kent içindeki hastalarımızın yanı sıra bizden randevu alan şehir dışındaki vatandaşların da hastanemizde işlem yaptırabilmesi için kendilerine kod gönderiyoruz. O kodları emniyet birimlerine göstererek İzmir’e gelebiliyorlar” dedi.

Her Türlü Önlemi Aldık

Medical Park İzmir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Zeki Hozer: Türkiye’de ilk vakanın tespitinden sonra bakanlığın talimatıyla pandemi hastanesi olarak çalışmaya başladık. Bünyemizde 16 doktordan oluşan bir pandemi kurulu oluşturduk. 1 katımızı diğer tüm katlardan bağımsız olarak covid-19 hastalarının kabulü ve tedavisi için ayırdık. Hastanemize ilk başvuru anında onları diğer hastalarımızdan ayrıştırmak için, bahçeye 100 metrekarelik sahra çadırı kurduk. Korona şüphesi bulunan kişilere ilk müdahaleyi ve testleri burada yapıp duruma göre ya izole katımıza alıyoruz ya da evlerinde karantinaya alınmalarını öneriyoruz. Bu kat için 50’nin üzerinde doktor ve 100 civarında hemşire görevlendirildi. Bu ekibin hiç biri 1 aydır evlerine gitmeden burada kalıyor. Hastanemize giriş yapan herkesin ateş ölçümü yapılmaktadır. Ayrıca termal kameralarla da takip edilmektedir.  Şüphelendiğimiz kişiler olursa hemen akciğer tomografisi çekiyoruz. Bu erken tanı ve tedavi açısından çok önemlidir.  5-10 dakika içinde sonucu alıyoruz. Amerika’da ve Avrupa’da tomografi için haftalar, aylar sonrasına randevu verilirken bizim ülkemizde yaptırmak çok kolay. Bu sayede hem ölüm oranlarının düşmesi hem de vakaların iyileşmesinde avantaj sağlanıyor.  Hastane olarak işimizin başındayız. Sağlık çalışanları olarak görevimizi yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.  Pandemi hastanesi ilan edilmemizin sebebi bu virüsün etkilerini aza indirmemiz için oluşabilecek bir talep halinde hastanenin buna alt yapı oluşturması, hazırlık yapması içindir. Yoksa sadece pandemi hastalarına bakılacak anlamına gelmiyor. Hastanemizin kesintisiz sağlık hizmeti devam ediyor.

Batı Anadolu Central Hospital’da 8 Önlem

Batı Anadolu Central Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz: “ Tüm dünya koronavirüs ile mücadele halinde ve ülkemiz bu konuda ilk günden bu yana aldığı önlemlerle bu salgının olabilecek en az hasarla atlatılması konusunda tüm dünyaya örnek oldu. Kamu hastaneleri her ne kadar gayet iyi bir biçimde bu süreci yönetse de bu bir pandemidir ve topyekün mücadele ister. Bu yüzden biz, Batı Anadolu Central Hospital olarak pandemi hastanesi ilan edilmemizin ardından kliniğimizi açtık ve kendi içimizde de önlemleri aldık.

1-Temiz Alan Uygulaması: Pandemi Kliniğimizle tamamen farklı girişi olan temiz alanımız ayrı asansörlere, ayrı polikliniklere, ayrı sağlık personeline, ayrı yatan hasta ve yoğun bakım servislerine sahiptir. Tüm hastane belirli aralıklarla UVL sistemi ile dezenfekte edilmektedir. Bu sayede koronavirüs ile hiç temas etmeden dilediğiniz hekime muayene olabilir, sağlığınızı aksatmazsınız.

2-Central Medical’de Sadece Temiz Poliklinik: Batı Anadolu Central Medical Mersinli’nin tamamı temiz alan olarak hazırlanmış ve UVL sistemi ile düzenli olarak dezenfekte edilmektedir. Bu kurumumuzda sadece koronavirüs şüphesi olmayan hastalarımız kabul edilmekte olup şüpheli hastalarımız Bayraklıdaki Pandemi Kliniğimize yönlendirilmektedir.

3- #EvdeKal Biz Gelelim uygulaması: Salgın nedeniyle evinden dışarı çıkmayan vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden mahrum kalmaması adına uzman doktor ve tecrübeli sağlık personelimiz ile evde sağlık hizmeti vermeye başladık.

4-E-Doktor Uygulaması: Evden çıkamayan hastalarımız uzman doktorlarımızla cep telefonuyla görüntülü konuşabilir, şikayetlerini anlatabilirler.

5-Ön Tanı Tetkikleri: Ateş, öksürük, nefes darlığı, eklem ağrısı, halsizlik şikayetlerinizden biri varsa polikliniğimize gelip ön tanı ve tetkiklerinden faydalanabilirsiniz.

6- Emekli Ve 60 Yaş Üstüne Fark Ücreti Yok: Bu gruptaki hastalarımız diğer sağlık problemlerini ertelerlerse ileride daha farklı sorunlarla karşılaşabilirler. Bu yüzden bu yaş grubundaki hastalarımızın muayenelerinden ek ücret almıyoruz.

7- Mobil Sağlık Hizmeti: Evde bakım, evde tedavi, evde ve işte check-up hizmetimiz başlamıştır. OSGB birimimizle de işyerlerinin sağlık ve güvenliğiyle ilgili hizmetler sunuyoruz.

8-7/24 Aktif Kalp Ve Kadın Doğum Merkezi: “Gönül bekler ama kalp beklemez. Herkes bekler ama doğum beklemez.” Central Hospital’de Temiz Alan içinde tam teşeküllü anjio ünitemiz ve kalp ameliyatlarının yapıldığı aktif kalp merkezimiz hizmete devam etmektedir. Ayrıca gebelerimiz de gönül rahatlığıyla uzman Kadın Doğum hekimlerimize muayene olabilir, Temiz Alanımızda doğumlarını gerçekleştirebilirler. Çocuk Hastalıkları Ve Sağlıklı Bebek Ası Uygulamalarımız devam etmektedir:

Bölgemizde Ciddi Şekilde Geriledi

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Necmettin Yakut: İlk günden itibaren corona virüs ile ilgili ciddi tedbirler almamızla birlikte kalp hastalarına hizmet vermeye devam ettik. Hastane olarak biz Akut bir dal hastanesiyiz ve bölgede ciddi kalp hastalıkların yükünü taşımaktayız. Dal hastanesi olmakla birlikte hem pandemiye yönelik hem de kalp hastalarına karşı en yüksek noktada tedbirlerimizi aldık. İşimizi en iyi noktada yapmaya çalıştığımız gibi hem personelimizi hem de gelen hastalara ciddi bir şekilde eğitim verdik. Nitekim şu ana kadar personelde ve burada tedavi gören hastalarda virüsle ilgili bir bulaş olmadı. Bölgemizde hastalığın ciddi şekilde gerilediğini görüyoruz. Bu çok sevindirici bir sonuçtur. Sadece sağlık çalışanları değil duyarlı tüm vatandaşların çabasının sonucudur.

Sonuç itibariyle bizi güzel günler bekliyor. Tüm İzmir halkına teşekkür ediyoruz. Daha güzel günler için bir az daha sabır bekliyoruz. Doğal afetler tarihimizde hep olmuştur. Hem ciddi bir hastalık yayılımı hem de Ramazan ayındayız. Bu virüsün en sevdiği şey direnç düşüklüğü bedenlerdir. Bu yüzden ileri yaş, kronik hastalığı olanlar ya da başka bir nedenden dolayı zaafa uğrayabilecekler bu dönemde Ramazan'ı fidye ile geçirmeleri daha doğru olur. Böylelikle pandeminin atlatılması daha hızlı olacaktır. 

İnsanların Sağlığı İçin Varız!

Tınaztepe Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Bektur, virüsün ülkemizde görülmeye başladığı 10 Mart’tan itibaren bir yol haritası çıkardık. Bilim Kurulu tarafından ‘Hasta nasıl karşılanır’, ‘Hizmet içi eğitim nasıl yapılır’, ‘Hastanın tedavisi nasıl yapılır’ ve ‘Hangi koşullarda yoğun bakıma alınır’ gibi konularda yayınlar yapılıp yönergeler çıkarıldı. Biz de ona göre hareket etmeye başladık. 4 hastanemizde 1 ya da 2 katımızı korona hastaları için ayırdık ve onlara bakacak personeli de belirledik. Özel Tınaztepe Hastanesi, Özel Tınaztepe Torbalı Hastanesi, Buca Tıp Merkezi ve Özel Galen Hastanesi Bayraklı'da şu anda toplam 900’ün üstünde çalışanımızla hizmet veriyoruz. Ayrıca 3 ekipten oluşan evde bakım birimimiz var. Hastalarımız bizi arayıp görüntülü görüşme yapabiliyor. Bir tetkik gerekirse ekibimiz gidip muayenesini yapıyor. Eğer hastaneye gelmesi gerekiyorsa, o kişiyi getirip daha detaylı bakım sağlıyoruz.  Bu zor dönemde herkes ailesiyle beraber vakit geçirirken kendilerinin tam kadro hastanedeyiz. Ben İzmir’de yaşıyorum, çocuklarım da bu şehirde yaşayacak. Benim ucundan tutmadığım bir şehirde çocuğumun yaşamasını nasıl bekleyebilirim. Bizler hekimiz. Ettiğimiz Hipokrat Yemini gereği, böyle olağan dışı zamanlarda kamu ya da özel hastanesi diye bir ayrım yapamayız. Bizler bugün lazımız. Bu salgınla topyekun savaş halindeyiz.

"İki binamızdan birini ayırdık"

Özel Gazi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Selim Amato “Sürecin başlangıcından itibaren covidli hastalar için her tür tedbiri aldık. İki binamızdan birini covidli hastalara ve şüphelilere ayırdık. Biz pandemi hastanesi olmadığımız için vatandaşların tetkiklerini bakanlığa gönderiyoruz. Eğer test sonuçları pozitif çıkarsa, hastaların isteğine göre ya bizde kalabiliyorlar ya da evlerinde kendilerini karantinaya alıyorlar. Tüm ekibimiz konuya çok çabuk adapte oldu. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, bu süreç içerisinde tüm dünyadaki deneyimleri de benimseyerek çok iyi çalıştı. Sistem iyi işlediği için bu illeti çabuk atlatacağımızı düşünüyorum. Daha covid-19 İzmir’e gelmeden önce kurum içi eğitimleri vermeye başladık ve defalarca tekrarladık. Bu bakımdan hazırlıklıyız. Hastane her gün ilaçlanıyor ve hiçbir personelimize virüsü bulaştırmamaya çalışıyoruz. Yoğun bakım birimindeki çalışanlarımıza da sürekli test yapıyoruz. Çok şükür hepsi negatif çıkıyor. Hiç kimseyi işten çıkartmadık ve 300 kişilik personelimizle vazifemize devam ediyoruz. Hastanemiz 24 saat tam tekmil çalışıyor ve insanlar istediği branşta muayene ya da tedavi için gelebiliyor. Eğer kişiler sağlık sorunu nedeniyle evinden çıkıp hastanemize gelemiyorsa biz onun evine gidiyoruz.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com