Ege Ambulans
Jilet İzleri Atık Kalıcı Değil16/06/2017

Op. Dr. Cenk Melikoğlu Lazer Yardımlı Cilt Soyma ve İnce Deri Yaması tekniği ile Jilet İzlerinin Tedavisinin veya kamufle edilerek sosyal olarak kabul edilebilir hale gelebileceğini söyledi.

Ekol Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği’nden Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği’nden Op. Dr. Cenk Melikoğlu jilet, cam veya benzeri kesici aletlerle kişinin  kendisini  yaralaması ya da bir başkasının tarafından yaralanması ile oluştuğunu belirterek, “ Vücutta hayat boyu kalıcı, kolay anlaşılabilir  görünür bölgelerde ve gizlenmesi zor izler kalabilmektedir. Jilet veya cam gibi kesici aletlerle kendi bedenine zarar verme, temelinde  sosyal ve psikolojik etkenlerin rol oynadığı bir davranış biçimidir. Ülkemizde daha çok ergenlik ve genç erişkin çağlardaki erkeklerde görülmektedir.

Jilet İzlerinin Ameliyatsız Tedavisi Mümkün Müdür?

Kendini jiletlemeye bağlı olarak özellikle kollarda ve göğüs ön duvarında gözlenen faça izleri yaşam boyu kalıcıdır ve gizlenmesi zordur.” diyen Op. Dr. Melikoğlu, “ Bu kişiler yaşam boyu utanç, suçluluk, ve pişmanlık duyabilmektedirler. Dahası toplum tarafından) ve dışlanmaktadırlar. Arkadaş edinme, evlenme, yeni bir işe girme, yeni bir sosyal çevreye girme dönemlerinde söz konusu izler bir kâbus gibi karşılarına çıkmaktadır. Bu kişiler kısa kollu kıyafet giymekten çekinmekte ve yaz aylarında bile uzun kollu kıyafetler tercih ederek bu jilet ve faça izlerini gizlemeye çalışmaktadırlar. Evlenmiş ve anne baba olmuş bir kişi kolundaki izleri çocuklarına nasıl açıklayacağının endişesini taşımaktadır.” dedi.

Faça İzlerinin Özellikleri

Sosyal olarak kabul görmeyen jilet izlerini sosyal olarak kabul edilen ameliyat izi, yanık izi gibi diğer yara izlerinden ayıran en önemli özellik yan yana ve birden fazla olmasıdır.” diyen Op. Dr. Melikoğlu, “ Tek bir yara izinin tedavisinde o izi tamamen çıkartıp daha estetik şekilde dikmek mümkün iken bu izlerin birden fazla sayıda olması ve her bir izin normal deriden farklı renkte olması nedeniyle aynı şekilde tedavi etmek mümkün değildir. Bazen izlerin üzerine kamuflaj amacıyla dövme yaptırılmakta ancak çoğu zaman sonuç daha da trajik olmaktadır. Bu izlerin üzerini sadece zımparalamak da izleri daha belirgin hale getirmekten başka bir işe yaramamaktadır. Estetik cerrahlara başvuran hastalar bu izlerin mümkünse tamamen yok edilmesini veya en azından jilet izi olduğunun anlaşılamayacağı ve daha az dikkat çeker bir hale getirilmesini talep etmektedir.

Jilet İzlerinin Cerrahi Tedavisi

Jilet izlerinin cerrahi tedavisi hakkında bilgiler veren Op. Dr. Cenk Melikoğlu, “ Bu konuda Dr. ……….. Açıkel ve arkadaşlarının geliştirdiği bir ameliyat yöntemi 2005 yılından beri kullanılmakta ve giderek popülarize olmaktadır. Söz konusu tedavi yönteminin esası; izlerin olduğu alanın, izler arasındaki normal deriyi de içerecek şekilde, 50-150 mikronluk üst deri tabakasını lazer veya dermabrazyon aleti yardımı ile kaldırmak ve bu alanı, uyluk veya gizlenebilir başka alanlardan alınan, 0.2-0.3 mm kalınlığında çok ince deri yamaları ile kapatmaktır. Uygulanan deri yaması alttaki jilet izi ve normal deri arasındaki renk farkının üzerini kapatıp kamufle ettiği, gizlediği için jilet izleri artık tek tek görülmemekte, o alan tek bir renkte ama çevresindeki normal deriden biraz daha farklı renkte görülmektedir. Ameliyat alanı ile normal deri arasındaki renk tonu farkı ilk aylarda daha belirgin iken 6. aydan itibaren gittikçe azalmakta bir yıldan sonra çoğu zaman ancak dikkatle bakıldığında anlaşılabilecek hale gelmektedir.

Sosyal Olarak Kabul Edilebilir Hale Geliyor

Bu yöntemin en önemli avantajı kendine özgü olan ve kolaylıkla anlaşılabilen jilet izlerinin tipik görüntüsünü ortadan kaldırılması ve sosyal olarak kabul edilebilir, daha az dikkat çeken osyal açıdan Kabul edilebilir ve daha masum bir ize dönüştürmesidir.

Ameliyat tedavi edilecek alanın boyutuna göre ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılmakta ve hasta ertesi gün evine gidebilmektedir. Ameliyat sahası 10 gün kadar pansumanlı kalmaktadır. Sonrasında ameliyat alanı mekanik travmalardan ve 1 yıl süreyle güneşten korunmalıdır. Deri alınan alana ise pansuman yapılmakta ve iki hafta sonunda kendiliğinden iyileşmektedir. Bu alan da başlangıçta pembe renkte iken ortalama bir yıl sonunda daha az dikkat çeken bir görünüme kavuşmaktadır.

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com