Ege Ambulans
Kadın Hastalıklarında Laparoskopik Cerrahi22/03/2020

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Basri Yılmaz laparoskopinin (Kapalı ameliyat yöntemi) kadın hastalıklarında tanı ve tedavi amaçlı olarak yaygın kullanım alanına sahip olduğunu söyledi.  Op. Dr. Yılmaz, kapalı yöntem lazer ve robotik cerrahi kullanılarak operasyonların yok denecek kadar az kanamasız kolay ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir” dedi.

Laparoskopinin bir endoskopi türü olduğunu belirten Op. Dr. Basri Yılmaz, “ basit anlamda hastanın karın boşluğuna kamera yardımıyla bakılmasıdır. Bu sayede tüm genital organlar izlenilebilinir ve gerekli müdahaleler yapılabilir. Ayrıca laparoskopik cerrahi hem hasta hem hekim için konfor sağlamaktadır” dedi.

Kullanım Alanları

Laparoskopinin kullanım alanları hakkında bilgiler veren Op. Dr. Yılmaz, “Miyomlar, Yumurtalık kistleri, endometriozis, dismenore, tüplerin bağlanması ve yeniden açılması, dış gebelik, karın içi yapışıklıkların giderilmesi, yumurtalık ve tuba apseleri, ,idrar kaçırmaları, jinekolojik kanserlerde kullanılabilmektedir” dedi. 

Laparoskopik ameliyatların avantajları

Bu tekniğin klasik açık cerrahiye göre pek çok avantajı olduğunu belirten Op. Dr. Yılmaz, “

Operasyonlar geniş kesi yapılmadan yani karın açılmadan gerçekleşmektedir. Ciltte geniş ameliyat izi olmaz. Göbek içinden ve kasık bölgesinden açılan üç küçük delikten bütün işlemler yapılmaktadır. Ciltte estetik açıdan rahatsız eden iz bırakmaz. Hastanede kalma süresinin kısadır ve çoğu hasta aynı gün taburcu edilebilinir. ” dedi.

Her yıl rahim ağzı kanserlerinde karşı smear, yumurtalık ve meme kanserlerine karşı ultrason ve tümör markerlarına bakılması gerektiğini belirten Op. Dr. Yılmaz, “ Erken tanı yöntemleri ile hastalıklar ortaya çıkmadan gerekli tedbirlerin alınması çok yararlı olacaktır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com