Ege Ambulans
Kadın İstihdamının Ardında Sağlık Sektörü Var 15/08/2017

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in verilerine göre ülkemizde kadın istihdamı, son iki yılda yüzde 7.8 ile erkeklerdeki artışı neredeyse ikiye katladı.

2016 yılı kasım ayı itibarıyla Türkiye'de toplam istihdam 27 milyon 67 bin kişiye ulaştı. 2014 sonuna göre istihdamda yüzde 5.5 artış oldu. Bu dönemde erkek istihdamı yüzde 4.5 artarak 18 milyon 856 bin kişiye çıkarken, kadın istihdamı ise yüzde 7.8'lik artışla 8 milyon 211'e çıktı. 2017 yılı sonu itibariyle oluşacak rakamların da sevindirici olacağı bekleniyor.

Uzmanlara göre bu olumlu tablonun oluşmasında sağlık sektörünün payı büyük çünkü sağlıkta yapılan yatırımlar artıyor, gelişen teknolojinin etkisi, nüfusun yaşlanması yeni branşları ortaya çıkartıyor. Bu, yeni personel ihtiyacını da beraberinde getiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de bu sektörde 2014 yılında 760 bin kişi istihdam edilirken bu rakam 2016’da 1 milyon 143 bine ve 2017 Nisan itibarıyla da 1 milyon 244 bine çıktı.

Sağlıkta yeni teknolojiler

Medical Park İzmir Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba sektörün gelişmesi ve istihdama özellikle kadın istihdamına olan katkısını gelişen teknoloji, yatırım ve talebin artmasına bağlıyor. Kubba, “Yatırımların artması sektörün de büyümesine neden oluyor. Branş sayıları artıyor, çalışan sayısı fazlalaşıyor. Bundan 10 yıl öncesine kadar pek bilinmeyen, yaşlılık psikolojisi, yaşlılık bakımı gibi branşlar günümüzde yeni yeni ortaya çıkıyor. Emekli olma yaşının büyümesi, yaşlılık dönemi iş sağlığı konusunu gündeme getiriyor. Çünkü artık 60 yaşında birçok insan mesleğini bırakmıyor.” dedi.

Sağlık sektörünün teknolojiyle yeni bir evreye girdiğini de söyleyen Kubba ancak bu durumun hekime olan ihtiyacı azaltmadığı düşüncesinde, Kubba, “Çünkü bir ameliyat binlerce kilometre uzaktan robot yardımıyla yapılsa bile o ameliyatta mutlaka bir cerrahın bulunması gerekiyor. Öte yandan, bilgisayar uygulamaları uzmanları, radyoloji teknisyeni, MR teknisyeni, ameliyathane teknisyeni gibi yardımcı personel, gelişen teknolojinin sağlık sektöründe daha çok kullanılmaya başlanması ile ihtiyaç duyulacak meslekler olarak öne çıkıyor. Gelişen teknolojiye ve artan ihtiyaçlara göre tıp da branşlar da farklılaşıyor. Genetik, obezite cerrahisi, ergoterapi, histoloji, embriyoloji bunlardan sadece birkaçı. Ayrıca, çok değil 10 yıl sonra, medikal mühendislik ve tıp teknisyenliğinde ciddi istihdama ihtiyaç duyulabilir.” şeklinde konuştu.

Veysi Kubba, Türkiye’de sağlık sektöründe çalışanların yüzde 78’inin kadınlardan oluştuğuna dikkat çekerken kendilerinin de işe alımlarda kadın adaylara ağırlık verdiklerini söylüyor.

İstihdam seferberliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam çağrısına da hassasiyetle cevap verdiklerini vurgulayan Kubba, “Ocak ayı itibarıyla çalışmalara başladık. 3 aylık sürede 73 genci hastanede işe başlattık, bu sayının yüzde 70'nin de kadın olduğunu söylemeliyim. Yıl sonuna kadar 200 kişiyi daha iş sahibi yapacağız. Devlet tarafından verilen destekler bizim için çok önemli. Tabi bu istihdam yaratma çalışmaları hükümetimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın yoğun gayretleriyle, sürdürülen bu proje kapsamında işverenlerin önünü açtı. Eğer devletimiz işverenlere katkı sağlanmasaydı bizim bu kadar hızlı bir şekilde bu kadar çok insanı istihdam etmemiz mümkün olamazdı” dedi.

Sağlık sektörünün teknoloji odaklı olarak büyüyeceğini sunduğu istihdam fırsatlarının da artacağını belirten Veysi Kubba, kariyer planlaması yapan gençlere sağlık sektörünü önerdi.

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com