Ege Ambulans
Kadın ve Erkeğin Ortak Korkusu: Genital Siğil05/05/2017

Hem kadınların hem de erkeklerin yaşam kalitesini düşüren ve ana etkeni HPV (Human papilloma virüs ) olan genital siğillerin son yıllarda daha fazla yaygınlaşmaya başladığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Gültekin, genital siğillerin erkeklerde de görülebildiğini ancak kadınları daha fazla etkilediğini söyledi.

Op. Dr. Özlem Gültekin HPV ( Human Papilloma virus) 60 tan fazla virüse verilen ortak ad olduğunu belirterek, “ Bu virüsler vücudun herhangi bir yerinde siğillere sebep olabilirler. Ancak bazıları cinsel yolla bulaşır ve condyloma acuminata ( genital siğil ) denilen hastalığı oluşturur. Siğiller bu enfeksiyonun görünebilir belirtileridir ve ancak yüzde 30 olguda ortaya çıkmaktadır. Kalan yüzde 70’lik bölümde ise virüsler deri altında kalmakta ve herhangi bir belirti vermemektedir. Subklinik adı verilen bu belirtisiz formun kanser oluşumu ile bir bağlantısı olduğu düşünülmektedir” dedi.

Cinsel Temas Olmadan da Bulaşabilir

Genital siğillerin vajina, penis, vulva veya anüs çevresinde ortaya çıkan birkaç milimetre çapında, kırmızımsı veya kahverengimsi papüller( kabarıklıklar) olduğunu belirten Op. Dr. Gültekin, “ Toplumda çok sık rastlanan bir enfeksiyondur. HPV virüsünü kapar kapmaz hemen genital siğil ortaya çıkmaz. Klinik ortaya çıkması genellikle birkaç ayı, bazen yılları bulur. Genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır ancak cinsel temas olmadan da bulaşabilir” dedi.

Virüs Nasıl Bulaşır?

Op. Dr. Özlem Gültekin virüsün vajinal, anal veya oral sex esnasında cildin cilde teması sonucu bulaştığını belirterek, “ Virüs cildin zayıfladığı bir noktadan vücuda girer ve derinin derinliklerine doğru ilerler. Burada aylar hatta yıllar boyunca sessiz olarak kalabilir. HPV tanısı konmuş bir kişide virüs cinsel hayatın herhangi bir döneminde bulaşmış olabilir. Virüs HPV enfeksiyonu bulaşmış bir kişi ile ilişkiden 4-6 hafta sonra etkisini gösterir. Siğillerin oluşumu 9 ayı bulabilir.”  Siğiller tek yada kümelenmiş bir şekilde karnabahar görünümünde olabilir

Tedavi Yöntemleri

HPV’nin tedavisi daha çok estetiğe yönelik olduğunu söyleyen Op. Dr. Gültekin, “ Çünkü virüsü yok edebilecek bir tedavi yoktur. Lezyonların boyutu, şekilleri, sayısı gibi etkenlere bağlı olarak çeşitli tedavi seçeneklerinden biri seçilebilir. Tedavi yöntemine bağlı olmaksızın 4 hastadan birinde siğiller 3 Ay içerisinde yineleyebilmektedir.  Çeşitli tedavi seçenekleri vardır.Lazerle koterizasyon – Kriyoterapi – İlaç tedavisi. Herhangi bir tedavi uygulamadan siğillerin kendiliğinden uzaklaşması beklenebilir.

HPV Virüsünden Nasıl Korunabilirim? 

Kondom kullanılması kısmen koruyucu olabilmektedir. Çok eşlilikten kaçınılmalıdır.

Kadınlar periyodik olarak  pap smear yaptırmalı, şüpheli durumlarda hpv tanısı için gereken tetkiklere başvurulmalıdır.

PAP Smear testi rahim ağzı kanseri tarama testidir. Yılda bir mutlaka yapılmalıdır. HPV nin varlığını gösteren smear testi de bulunmaktadır. Hastalarımızın bunun da yapılmasını isteyebilirler

Her 9-46 yaş bayanlara hem erkeklere HPV Aşısı önermekteyiz. HPV nin kanserle ilişkili tiplerine karşı koruyucu aşıların etkinliğinin yüksek olduğunu biliyoruz ve öneriyoruz.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com