Ege Ambulans
Kadınlarda İdrar Kaçırma Problemi Yaşam Kalitesini Olumsuz Etkiler30/11/2021

Kadınlarda daha fazla karşılaşılan idrar kaçırma probleminin Op. Dr. Mustafa Eralp her ne kadar bu durum hayatı tehlikeye sokan bir durum olmasa da idrar kaçırmayla birlikte, kişisel hijyen, psikolojik bütünlük, günlük aktiviteler ve cinsel yaşam olumsuz yönde etkilenir” dedi.

İdrar kaçırmanın bazen gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içeceklerin idrar söktürücü gibi özellik göstermesine bağlı oluşabildiğini belirten Özel Alfa Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Eralp, “ Hem idrar miktarının artması hem de mesanenin uyarılmasıyla geçici tipte idrar kaçırma oluşur. Alkol, kafein, gazlı - asitli içecekler, yapay tatlandırıcılar, acı ve baharatlı yiyecekler, sakinleştirici ve kas gevşetici gibi ilaçlara bağlı olarak geçici idrar kaçırma meydana gelebilir” dedi.

Yaşam Kalitesini Bozar

“Yaş, hamilelik, doğumlar, obezite, kronik kabızlık idrar kaçırma açısından risk faktörleri arasındadır” diyen Op. Dr. Mustafa Eralp, “ Genital bölgeyi örten derinin sürekli ıslak olması, kızarıklık ve döküntülere yol açar. Aynı zamanda, bakterilerin kaçırılan idrarda üremesi kolaylaşacağı için tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları görülebilir. İdrar kaçırma ile birlikte günlük aktiviteler ve iş yaşamı ile ilgili sorunların ortaya çıkması kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler” dedi .

Farklı Tedavi Yöntemleri

İdrar kaçırmanın tedavisinde davranışsal, ilaç tedavisi ve cerrahi olmak üzere 3 farklı yöntemin uygulandığını belirten Op. Dr. Mustafa Eralp bu yöntemler hakkında bilgiler verdi.

Davranışsal tedavi: Obez kişilerin kilo vermesi ve geceleri sıvı alımının kısıtlanması gibi basit yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Mesane eğitimi olarak adlandırılan davranışsal tedavi yönteminde kişinin sadece belirli zaman aralıklarında idrar yapması ve mesanesini mümkün olduğunca boşaltması istenir. Böylelikle işeme reflekslerinin kontrolünün sağlanması amaçlanır.

İlaç Tedavisi: Sıkışma tipi idrar kaçırmanın tedavisinde bu maddeyi bloke ederek sıkışmayı azaltıp mesane kapasitesini arttırıcı yönde etkili ilaçlar kullanılır. Stres tipi idrar kaçırmanın tedavisinde ise idrar yollarının kasılmasını sağlayarak idrar kaçırılmasını önleyen antideprasanlar tercih edilmektedir.

Cerrahi uygulamalar: Cerrahi operasyonlara da idrar kaçırmanın tedavisinde gerekli durumlarda başvurulabilir. Askı ameliyatları idrar kaçırma tedavisinde uygulanan cerrahi girişimlerin başında gelir. Askı ameliyatlarında amaç, stres esnasında idrarın kaçmasını engelleyecek ancak herhangi bir tıkanıklığa yol açmayacak şekilde mesane boynu ve mesaneyi vücut dışına bağlayan idrar yolu üretranın desteklenmesidir. Ayrıca botox uygulaması cerrahi uygulamalar içerisinde yer alır. Özellikle mesanenin aşırı aktif olduğu durumlarda kas aktivitesini durdurarak fayda gösterir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com