Ege Ambulans
Kalbe Bağlı Ani Ölümler Kader Değildir05/04/2018

Ani ölümün şikayetler ile ölüm arasında geçen sürenin 1 saatten az olduğu doğal (kaza, intihar, cinayet olmaksızın) ve beklenmedik ölümler olduğunu belirten Özel Ege Umut Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Acar ani ölümün, tüm dünyada ciddi bir problem olmaya devam ettiğini söyledi.

Düzenli Kontrol

Ani ölümlerin yüzde 80’inin kalp damar hastalıkları sonucu geliştiğini belirten Dr. Acar, “  Kalbi besleyen damarlarda daralma ya da tıkanmanın ilk belirtisi, hastaların yüzde 20’sinde ani ölüm şeklinde olmaktadır. Ani kalp ölümü ileri yaşlarda daha sık görülse de her yaşta, hatta çocuklarda bile görülebilir. Kalp sağlığı açısından kontrollerin yaptırılması, hem kalp hastalıklarının gelişmesini ve ilerlemesini, hem de ani ölümü engellemek için yapılması gereken ilk harekettir. Yerleştirilebilir (implante edilebilen) defibrilatörler (şok cihazı), ani ölüm açısından yüksek riskli hastalarda, ölüme neden olan ritim bozukluğunu düzelterek ani ölümü önleyebilmektedir. Ani kalp ölümü kader değil, önlenebilir bir durumdur. “ dedi.

“ Kalp damar hastalığının yanı sıra diğer kalp hastalıkları da ani ölüme neden olabilmektedir.” Diyen Dr. Mahmut Acar, “ Ani kalp ölümünün engellenmesi, en başta kalp damar hastalıklarının engellenmesi ile mümkündür. Sigara, kolesterol yüksekliği ve tansiyon yüksekliği, kalp hastalığına neden olan ve önlenebilir ya da tedavi edilebilir risk faktörleridir. Bunun dışında kalp sağlığı açısından düzenli kontroller yaptırarak, bazı olayları önlemek mümkündür. Bazı nadir görülen ailesel geçişli hastalıklar, sağlıklı genç bireylerde ani ölüme neden olabilmektedir. Bu açıdan yüksek riskli hastalar çeşitli tanısal yöntemlerle saptanabilmektedir. Bu nedenle özellikle yakın akrabalarını beklenmedik ani ölümlerle kaybedenlerin bir kardiyoloji merkezinde değerlendirilmeleri gerekir.” Dedi.

Ani Ölüm Nedenleri

Ani ölüm hemen her zaman altta yatan yapısal ya da elektriksel bir kalp hastalığı sonucu oluştuğunu belirten Dr. Acar şunları söyledi. “ ani ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıkları, Dilate Kardiyomyopati (Kalp büyümesi yapan kalp kası hastalıkları), Hipertrofik kardiyomyopati: (Başka herhangi bir kalp veya yandaş hastalık olmaksızın kalp duvarlarının kalınlaşmadır.) kapak hastalıkları, ritim bozuklukları yer almaktadır. Sigara içenler, kan yağları (kolesterol-trigliserid) yüksek olanlar, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği olanlar, şişmanlık (obezite ) bulunanlar, ailede erken yaşta nedeni bilinmeyen ölüm öyküsü olanlar, özellikle kokain olmak üzere madde bağımlılığı olanlar, stresli ve hareketsiz yaşam sürenler, menapoz sonrası kadınlar risk altındadır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com