Ege Ambulans
Kalp Doktoru’ndan Sağlıklı Yaşamın Püf Noktaları30/03/2021

Teknolojik gelişmelerin yaşam standartlarında artışa, yaşam standartlarındaki artışın da sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşama yol açtığını belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Rida Berilğen, “ Birçok birey hasta olana kadar yaşam tarzına dikkat etmemektedir. Bununla birlikte sağlıklı yaşamın temel birkaç kuralına uyularak başta diyabet (şeker hastalığı) ve kalp hastalıkları olmak üzere önemli sayıda hastalık önlenebilmektedir.  Toplumda hasta olsun olmasın tüm bireylerin uyması gereken sağlıklı yaşam tarzına ait bazı temel özellikler vardır. Bunlar, sigaranın bırakılması, beslenme şeklinin düzene koyulması, düzenli egzersiz yapılmadır” dedi.

Sigarayı Bırakın

Sigara içimi ile kalp damar hastalıklarındaki ölüm riskinin 2 katına yükseldiğini belirten Dr. Rida Berilğen, “ Başka bir yönden bakılırsa sigara içen bir kişinin sigarayı bırakması ile kalp damar hastalıklarından ölüm riski yarı yarıya azalmaktadır. Pasif içicilik adı verilen sigara içilen ortamlarda bulunma yoluyla oluşan maruziyet ve elektronik sigara içiminin de risk taşıdığı unutulmamalıdır. Günümüzde geliştirilmiş olan birçok ilaç ve yöntem sigaranın bırakılmasını kolaylaştırmak için kullanılmaktadır” dedi.

Beslenme Tarzı Değişikliği

Sağlıklı bir yaşamın temel öğelerinden birinin de beslenme şekli değişikliği olduğunu belirten Dr. Rida Berilğen, “Herhangi bir hastalığı bulunmayan bireylerde beslenmenin ağırlığını sebze, meyve, baklagiller, tam tahıl ürünleri gibi bitkisel kaynaklı gıdalar oluşturmalıdır. Az yağlı süt ürünleri (süt, peynir, yoğurt vb) ve deniz mahsülleri tercih edilmesi gereken sağlıklı hayvansal gıdalardandır. Besinler pişirilirken kızartılmamalı, kavurulmamalı; haşlama, ızgara, fırınlama benzeri yöntemler tercih edilmelidir. Tuz tüketimi günde 5 gr’ı geçmemelidir (Yemeklere ekilen tuz kastedilmemektedir, toplam alım 5 gr ile sınırlandırılmalıdır). Margarin ve tereyağı gibi katı yağlardan uzak durulmalı, zeytinyağı başta olmak üzere sıvı yağlar tercih edilmelidir. Diyabet (şeker hastalığı), kalp damar hastalıkları, hipertansiyon gibi hastalıklarda daha ayrıntılı diyet bilgileri edinebilmek için doktorlardan bilgi alınmalıdır “diye konuştu.

Düzenli Egzersiz

Sağlıklı bireylerde haftada 2.5-5 saat arası egzersiz yapılmasının önerildiğini belirten Dr. Rida Berilğen, “ Günlük toplam 30-60 dakika yeterli olmaktadır, kilo problemi olan bireylerde süre uzatılabilir. Belirtilen sürelerde egzersiz yapamayan hastalarda başlangıçta süre kısa tutularak zaman içinde arttırılabilir (Başlangıçta 15 dk, haftada bir 5-10 dk uzatılabilir). Egzersiz programı haftanın büyük çoğunluğuna yayılmalıdır (Ortalama 5 gün) . Egzersiz olarak en sık tempolu yürüyüş önerilmektedir. Bunun yanında daha kısa sürelerle ağırlık kaldırma gibi egzersizlerin de yapılması yararlı olabilir. İdeal bir egzersiz orta yoğunlukta olmalıdır. Daha düşük yoğunluktaki egzersizlerde (yavaş tempo yürüyüş gibi) kalp koruyucu etkilerden sağlanan yarar azalmaktadır. Ek hastalığı bulunan bireylerin egzersize başlamadan önce doktorlarına danışarak bilgi alması, egzersiz ağırlığı ve süresinin doktorlar tarafından yapılan değerlendirme sonrası belirlenmesi daha uygun olabilir” dedi.  

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com