Ege Ambulans
Kalp Hastalıkları Ve Yaz06/08/2018

Özel İzmir Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Gürçınar, kalp ve damar hastalıklarının yaz mevsiminde daha sık rastlanıldığını belirterek, “ Sıcak havada özellikle kan devir daiminin vücutta artmasıyla kalp daha hızlı çalışmak zorunda kalıp kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve ciddi darlıkların kalp krizine çevirmesi gibi riskler taşımaktadır. Yaz döneminde insan vücudu daha fazla sıvı kaybeder sıcak havalarda bu kalbin daha fazla çalışması vücudun ihtiyacını karşılamasına sebep olacaktır.” dedi. Dr. Gürçınar kalp hastalarına tavsiyelerde bulundu.

Yaz Aylarında Kalp Hastalığı Olanların Yapması Gerekenler

Yaz aylarında öncelikle olarak bu hastalarda yaz aylarında hava sıcaklığı çok önemli olacağından dolayı güneş altına çıkmamaları en büyük önlem olacaktır. Bununla birlikte hastaların sıvı ve su tüketimi kontrollü ve dengeli bir şekilde olmalıdır. Sadece su tüketimi değil aynı zamanda mineral kaybı olacağı gibi soda gibi sodyum klorür ve potasyum  tuzları içermeyen sıvılar tercih edilmelidir. İçerisinde değişik minerallerin bulunduğu sıvılar tercih edilmelidir. Vücut susuz bırakılmamalıdır. Ortalama 2-3 litre arasında aksi belirtilmedikçe su içilmesi uygun olacaktır. Bununla birlikte yürüyüş ve egzersizler ancak sabah ve akşam serinliğinde mutlaka koruyucu ve açık renkli vücudu ısıtmayan giysiler giyilmelidir. Terlemeye Müsaade edilmemelidir. Vücutta terleme sonrası soğuk girişi olması durumunda üşütme ve gribal enfeksiyon kalp rahatsızlığıın şiddetini arttırır. Deniz veya havuza girme durumları da günün sıcak saatleri değil daha çok güneş ışınlarının eğimli geldiği sabah Ya da akşam saatlerinde girilmesi faydalı olacaktır. Klima önemli bir sorundur. Direk karşısında serinlemek tehlikeli olacaktır. Bu klima enfeksiyonu adı verilen kalp rahatsızlıkarlının şiddetini arttıran bazı akciğer enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bunun için klimalı odada kalınıyorsa, direk üzerinize hava üflememesine dikkat edilmelidir.

SICAK HAVA VE YAZ AYLARINDA DUŞ

Sıcak havalarda insanlar serinlemek için soğuk suya girmeyi tercih ederler, fakat bu doğru karar değildir. Soğuk suya girildiğinde vücut kış ayındaymış gibi kendini korumaya alacaktır. Böylece vücut içerisindeki sıvı ve hareket duştan sonra artacaktır, özellikle kalp rahatıszlığı olanlarda rahatsızlık yaratacaktır. Kalp daha hızlı çalışır, tansiyon yüksekliği olur. Bu bakımdan özellikle kalp hastalığı yaz aylarında soğuk duş tercih edilmemelidir. Tabiki sıcak duşta tercih edilmez. Bu tip durumlarda vicut sıcaklığına yakın en fazla 40 derece su ile duş yapılması daha mantıklı ve sağlık açısından uygun olacaktır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com