Ege Ambulans
Kalp Hastalıklarına Ameliyatsız Tedavi!27/12/2017

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dayimi Kaya ve ekibi tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi'nde ilk olarak MitraClip yöntemi ile bir hastanın mitral kapağı değiştirildi.

Ameliyatsız bir girişim olan MitraClip ( mandallama) yöntemi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Dayimi Kaya " bu yöntem üniversitemizde ilk defa 79 yaşında kadın bir hastaya uygulandı. hastamız daha önce by pass ameliyatı olmuş ve ikinci bir ameliyatı kaldıramayacak durumdaydı. ekibimiz ile birlikte kendisine böyle bir yöntem olduğunu söyledik ve hasta bunu kabul etti. yöntem ile hastamızın iki kapağını değiştirdik. kalp yetmezliği 4'üncü dereceden 1'inci dereceye geriledi. Hastamız her gece şiddetli kalp yetmezliği atakları olurken bu işlemi yaptıktan sonra böyle bir atak yaşamadığını bizlere ifade etti. hastamızın kullandığı ilaçların dozu ve sayısı azaldı. Bu yöntem uygun hastalara uygulandığında gerçekten yüz güldüren sonuçlar veriyor. Avrupa'da son 10 yıldır başarı ile uygulanan bu yöntem özellikle mitral kapak yetmezliği olan ve sağlık kurulu tarafından açık kalp ameliyatını kaldıramayacak kanaati getirilen hastalara uygulandığında güzel sonuçlar ortaya çıkıyor." dedi.

Mitral Kapak

Mitral kapağın, kalbin temiz kan tarafında üst ve alt odacık arasındaki kapakçık olduğunu belirten Prof. Dr. Dayimi Kaya " Bu kapak, kalbe akciğerden temiz kan gelirken açılmakta ve kanın kalbe dolmasını sağlamaktadır. Kalp kasılıp kanı vücuda atarken de, kapanmakta ve kapanması ile kanın vücuda yönlenmesine yardımcı olmaktadır. Mitral kapak, kanın doğru yönde akmasını sağlamaktadır. Kapakçık, açılır kapanır iki kanatlı bir kapı gibi düşünülebilmekte; gereken sıkılıkta kapanamadığı durumda kan akciğere doğru geri kaçmaktadır. Bu duruma, “mitral yetmezlik” adı verilmekte ve en sık görülen kalp kapak hastalıkları arasında yer almaktadır." dedi

Mitral Yetmezliğin Nedenleri

Doğuştan gelen ve mitral yetmezliğin sık karşılaşılan sebebi “mitral kapak prolapsusu”dur. Mitral kapak prolapsusu, dünyada  sık rastlanan kalp kapak problemidir. Prolapsusta kapakçığı iki kanatlı bir kapıya benzetirsek, bunun sert değil, yumuşak bir yapı olması ile bir bayrak gibi dalgalanması ve tam olarak kapanamaması durumu söz konusudur.

Kalp romatizması sonrası mitral yetmezlik, çok sık görülen bir sorun değildir ve günümüzde gitgide azalan oranda karşımıza çıkmaktadır. Sonradan gelişen mitral yetmezlik problemlerine daha çok kapağın dejenere olması yol açmaktadır. Kapağın normal olduğu durumlar da örneğin kalp krizleri veya kalp büyümesi gibi nedenlerden ötürü kalp kasının zayıflamasını takiben de mitral yetmezliğin ortaya çıktığı görülmektedir.

Diğer bazı kapak problemleri gibi ani ölüme sebebiyet vermeyen bu durum, kalbin geri dönemeyecek şekilde bozulmasıyla uzun süreli sorunlara da yol açmaktadır. Şiddetli kapak kaçağı sonrası kalp büyümesi, kalp yetmezliği ve ritim bozuklukları sık rastlanan sorunlar arasında yer almaktadır

“Mandallama’’ Kimlere Uygulanabilir?

Günümüzde mitral yetmezlik için yapılan ameliyatların, gecikmeden yani kalpte bozukluklar ortaya çıkmadan yapılmasının, başarı şansını ve hastaya faydasını uzun dönemde arttırdığını belirten Prof. Dr. Kaya, "  Örneğin, ciddi mitral kapak prolapsusu olan bir hastada bu kapağa vaktinde yapılacak bir onarım cerrahisinin başarısı yüksek olmaktadır. Ancak, kalpte bozulma ile ortaya çıkan ve “fonksiyonel mitral yetmezlik” olarak adlandırılan sorunlarda operasyon başarısı düşmektedir. Bilimsel olarak her tür mitral yetmezliğin tedavisinde uygun olduğu görülen mandallama yöntemi, özellikle ameliyat olması riskli bulunan veya ameliyat için geç kalmış hastalarda öncelikle tercih edilebilir bir girişimdir. Kalbin bu işlemden sonraki 1-2 yıl içinde kendisini toparlaması beklenir. Bu durum, hastanın yakınmalarını azaltabildiği gibi, orta vadede kapak cerrahisi gerekirse, daha cerrahiyi az riskli hale de getirebilir." dedi.

Uygulama Sonrası Yaşam

İşlemden hemen sonra hastanın özellikle nefes darlığı yakınmalarında azalmaların beklendiğini belirten Prof. Dr. Kaya, " Kalp kası zayıflayıp, kalbi genişleyen hastalarda da nefes darlığında azalmanın yanında kalbin boyutları da küçülmektedir. Yani, kalp büyümesi düzeltilmektedir. Bu işlemde mitral yetersizlik hemen her zaman ortadan kaldırılamamaktadır. Ancak, işlemin yapıldığı hastaların büyük bir çoğunluğu ciddi derecede rahatlayıp, hareket kapasiteleri artmaktadır.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com