Ege Ambulans
Kalp Krizi Deyip Geçmeyin14/10/2020

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Kardiyoloji Uzmanı  Dr. Ömer Erhan Karahasanoğlu, “Toplumlarda en fazla ölüm sebebi kalp hastalıkları yüzünden oluyor. Her bir birey bu açıdan risk altındadır.  Yaş ilerledikçe kalp krizi geçirme riski daha da artıyor. Risk faktörlerinin değiştirilmesi gerekir” dedi. Ayrıca Dr. Karahasanoğlu göğüs ağrısı olan bir hastada ağrının kalp kökenli bir ağrı olduğu düşünülüyorsa öncelikli olarak yapılması gerekenin 112'yi aramak olduğunu söyledi.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizinin en önemli belirtisinin baskı ve yanma tarzında olabilen göğüs ağrısı olduğunu belirten Dr. Karahasanoğlu, “ Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılabilir. Ağrıya soğuk terleme ve mide bulantısı sıklıkla eşlik eder. Nefes darlığı olabilir, ölüm korkusu ön plandadır. Bununla beraber bazı insanlarda belirtiler daha silik olabilir. Örneğin şeker hastaları ağrı hissetmeyebilirler. Bazı durumlarda kalp krizi sadece nefes darlığı, soğuk terleme gibi belirtiler gösterebilir. Terleme, nefes darlığı bazen bayılma gibi şikayetler kalp krizinin belirtileri olabiliyor. Göğüs ağrısında, göğüs kemiği ya da göğüsteki iman tahtası denilen bölgenin arka kısmında olan ağrılar oldukça önemlidir. Bu ağrının kollara sırta, boyuna ve bazen alt çeneye doğru yayılması ağrının, kalp kökenli bir ağrı olabileceğini düşündürür. Hastalar her zaman bunu ağrı olarak tanımlamazlar. Bazen bu ağrı yanma, baskı ve ağırlık hissi şeklinde tanımlanabiliyor” dedi.

KALP KRİZİNDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Kalp krizinde tedavi yöntemlerinin hastaya göre değiştiğinin altını çizen Dr. Karahasanoğlu, “Krizin sebebi çoğu zaman kalp damarının tıkanması olduğu için, tıkanan damar sebebiyle kalbin o bölgesi iyi kanlanmadığı için amacımız dokuya bir an önce kan akışı sağlamak. Bunu sağlamak için de temel de iki yöntemimiz var. Biri pıhtı eritici ilaçlar (trombolitik tedavi), İkincisi de perkütan koroner girişimdir (koroner anjiyografi ve anjiyoplasti). dedi.

BALON ANJİYOPLASTİ

Hasta uyanıkken tıkalı damarı açmak için yapılan bir tedavi girişimidir. İnce, uzun ve elastik bir tüp olan özel tasarımlı anjiyoplasti kateteri ile daralmanın olduğu damara girilir. Daha sonra hekim, kılavuz teli kateter yolu ile darlığın bulunduğu bölgeye gönderir. Balon kılavuz telin üzerinden geçirilerek tıkanma bölgesine yerleştirilir. Balon kontrollü olarak şişirilir. Daha sonra düzelmeyi görebilmek için tekrar görüntü alınır. Balon çıkarılır ve bu şekilde tıkalı bölgeden tekrar kan akımı sağlanmış olur. İşlem genellikle 30 dakikadan daha kısa sürer ve uzun süreli ilaç verilmesi gerekmeyen hastalar genellikle ertesi gün taburcu edilir.

STENT YERLEŞTİRİLMESİ

Koroner stent yerleştirme işlemi, damarlarda balon anjiyoplasti ile yeterli açıklık sağlanamadığında veya damar içinde çatlama, yırtılma gibi durumlar oluştuğunda, bu tür zorlukları gidermek ve damarda daha iyi bir kan akımını sağlamak için geliştirilmiş bir tedavi yöntemi olarak uygulanıyor. Stent rulo şeklinde bir tel kafes olarak tabir ediliyor. Stentler, balon üzerine yerleştirilir ve damar içinde balonun şişirilmesi ile açılarak damar iç duvarına monte edilmiş oluyor. Yalın metal stentlerde haftalar, ilaçlı stentlerde ise aylar içinde bu stentlerin üzeri endotel tabakası ile kaplanır ve stent yaşam boyu damar duvarında kalıyor.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com