Ege Ambulans
Kanser Hastalarında Deri, Tırnak ve Saç ve Saçlı Deri Bakımı Nasıl Olmalı01/02/2023

İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ecem Bulut Okut kanser hastalarının en çok merak ettiği konular arasında deri, tırnak, saç ve saçlı deri bakımının nasıl yapılacağı konusunda kanser hastalarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Deri Bakımı

Kanser hastalarının genel deri bakımında dikkat etmesi gerekenlerin başında sağlıklı beslenilmesi ve bol sıvı tüketilmesi geldiğini kaydeden Dr. Ecem Bulut Okut, “ Sıkı, sentetik ve yünlü giysilerden kaçınılmalıdır. Banyo kısa tutulmalı ve ılık su ile yapılmalıdır. Banyoda lif, kese, kimyasal duş jelleri ve peeling gibi cildi tahriş edebilecek uygulamalar ve ürünlerden kaçınılmalıdır.  Banyo sonrası havluyla nazikçe, tamponlama şeklinde kurulanmalıdır. Tüm deri banyodan çıkınca ilk 3 dakika içinde hafif nemli iken nemlendirilmelidir. Vücuda parfüm, kolonya, tıraş sonrası losyonlar ve alkollü losyonların uygulanması önerilmemektedir. Gereksiz tıraş yapılmamalıdır. Güneş hassasiyetinden korunmak için en az SPF 30, eczane ürünü güneş kremleri kullanılmalıdır ” dedi.

Tırnak Bakımı

Kanser hastalarının aldığı ilaç tedavilerinin (kemoterapiler) tırnakları daha kırılgan hale getirebildiğini kaydeden Dr. Ecem Bulut Okut, “ Öncelikle el ve ayak tırnakları kısa tutulmalıdır. Manikür, pedikür ve protez tırnak uygulamalarından kaçınılmalıdır. Tırnak etlerine dokunulmamalıdır.  Oje- aseton kullanımı önerilmemektedir. Doğal yağlar özellikle zeytin yağı ile sık sık tırnakların etrafı nemlendirilmelidir. Ayak tırnakları için rahat spor ayakkabılar tercih edilmelidir. Eğer tırnak sallanıyorsa kesinlikle asılınmamalı, bandajlayarak kendisinin düşmesi beklenmelidir ” diye konuştu.

Saç ve saçlı deri bakımı

Kanser hastalarında saç kaybının sıklıkla kaçınılmaz bir durum olduğunu söyleyen  Dr. Ecem Bulut Okut, “ İlaca ve dozaja bağlı olarak saç kaybı düzeyi değişkenlik gösterebilir. Saçların kazıtılması ya da kısa kesilmesi dökülme sürecinde hastayı biraz daha rahatlatabilir. Bazen hastaların kemoterapi süreci devam ederken dahi saç çıkışları başlayabilmektedir. Saçlar geri çıkmaya başladığında rengi ve yapısı değişebilir. Daha gri ve /veya kıvırcık olabilir. Ama zamanla eski formuna dönecektir.  Yeni çıkan hassas saçlara ısılı saç şekillendiriciler kullanmak, yoğun kurutma yapmak önerilmemektedir. Yine hassas saç şampuanları bu süreçte tercih edilmelidir.  Kemoterapiden sonraki 6 ay hem saçlar hem de saçlı deri hassas olduğu için saç boyama ve ısılı işlemler önerilmez” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com