Ege Ambulans
Kanser Hastalarında Sıcak Kemoterapi Yüz Güldürüyor29/08/2022

HIPEC tedavisinin birçok kanser türünü tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan kemoterapinin vücuda verilmesine yönelik alternatif ve yenilikçi bir yöntemi olduğunu kaydeden Op. Dr. Mustafa Göztok, “ İntravenöz olarak verilen geleneksel kemoterapinin aksine, HIPEC kemoterapiyi doğrudan karın içine vererek karın boşluğundan kaynaklanan veya karın boşluğuna yayılmış kanserler için iyi bir tedavi seçeneğidir” dedi.

HIPEC neden kullanılır?

Op. Dr. Mustafa Göztok, “ Karın içinde görünen tüm tümörlerin cerrahi operasyon ile temizlendikten sonra kalan kanser hücrelerini ve cerrah tarafından görülemeyen çok küçük tümörleri yok etmeye yardımcı olmak için karın içine doğrudan ısıtılmış kemoterapi uygulanır. Böylece kemoterapi karın içinde dolaşarak daha fazla yere ulaşmaktadır. HIPEC, bu hücrelerin yeni tümörlere dönüşmesini ve kanserin nüks etmesini önlemektir” diye konuştu.

HIPEC avantajları nelerdir?

HIPEC yönteminin avantajları hakkında bilgiler veren Op. Dr. Göztok “ İntravenöz olarak verilen standart kemoterapiden daha etkili ve daha güvenli bir şekilde karına daha yüksek konsantrasyonda kemoterapi verilmesini sağlar. Bu tür kemoterapi, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük kanser hücrelerini öldürmede en iyisidir. HIPEC yoluyla verilen kemoterapi, intravenöz kemoterapiden daha az yan etkiye neden olur. HİPEC uygulaması sırasında kemoterapinin 42 dereceye kadar ısıtılarak karın içine uygulanabilir olması kemoterapinin etkinliğini arttırmaktadır. Birçok çalışma, cerrahi ve HİPEC'in birlikte kullanılmasının tek başına kemoterapiden daha faydalı olduğunu gösteriyor” dedi.

HIPEC hangi kanserlerde uygulanır?

HİPEC uygulamasının özellikle karın içinde yayılmış ve karın içinde sınırlı kalmış kanser türlerinde uygulanabildiğini söyleyen Dr. Mustafa Göztok, “ Karın dışında tutulumların olduğu durumlarda yapılmaz. Sıklıkla peritonun kendi kanseri olan psödomiksoma peritonei, apandiks, kalın bağırsak (kolon, rektum ) ve kadınlarda yumurtalık (over)  kanserlerinde HİPEC uygulanabilmekte ve başarılı sonuçlar alınmakta. Bunun yanında mide kanserlerinde son zamanlarda uygulanmaya başlanmış olup sınırlı hastalarda başarılı sonuçlar elde edilmektedir” dedi.

Bilgi ve Randevu İçin Tıklayın

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com