Ege Ambulans
Karaciğer Yağlanması Ve Metabolik Sendrom05/11/2020

Günümüzde her geçen gün etkisini daha çok gösteren, obezite ve özellikle bel çevresindeki yağlanma artışının, karaciğer yağlanması ve metabolik sendrom ile doğrudan ilişkisi olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Nalan Mirzai, “ Kol ve bacaklarda yağlar o kadar etkili değil iken başlıca karın çevresindeki yağlar portal dolaşım yoluyla taşınıp karaciğerde yağlanma yapmaktadır. Karaciğer kan şekeri regülasyonunda vücudumuzun homeostatik dengesi içinde başlıca rol oynar” dedi.

İnsülin Direnci

İnsülin hormonunun kan şeker regülasyonunda görevi olduğunu belirten Dr. Nalan Mirzai, “ İnsülin etkisini ne yazık ki hücre içine girmekte sorun yaşadığı için kan dolaşımında yüksek seviyede ancak  etkisiz kalır. Tabii ki kaslarda da işleyen mekanizmalar vardır. İnsülin direnci denilen açlık kan şekeri yüksekliği ile birlikte kandaki yüksek seviyedeki insülin değeri ile insülin direnci oluşur. İnsülin direncinin oluşması sonrasında Tip 2 Diabetes Mellitus hastalığına zemin hazırlar. Diabet hastalığı ve ardından ve/veya birlikte gelişen olaylar domino taşları gibidir” Dedi

Metabolik Sendrom Oluşumu

Günümüzde başta Amerika olmak üzere obezite ve metabolik sendrom insanların sağlığını ciddi boyutta tehdit ettiğini kaydeden Dr. Nalan Mirzai, “ Özellikle göbek çevresinde başlayan yağlanma ile birlikte ardından Karaciğer yağlanması, Tip 2 Diabet, Hiperlipidemi Ateroskleroz, Hipertansiyon, Kalp krizi geçirme gibi riskler birbirleriyle ilintili bir şekilde oluşmaktadır. Bu nedenle günümüzde obezite ile mücadelede ve özellikle VKİ 40’ın üzerinde olan hastaların obezite cerrahisi öncesi mide balonu takılması operasyon sırasında ve/veya operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlara karşı son derece önemlidir” dedi.

Mücadele Nasıl Olmakta

Obezite ve karaciğer yağlanmasına karşı mücadelede gerek mide balonu takılması gerekse de Mide botoksu uygulamasının başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Dr. Mirzai, “ Mide balonunun 6 aylık ve/veya 1 yıl süre ile uyguluyoruz. Yine midenin çeşitli bölgelerine Botolinum Toksini uygulamasını gerçekleştirmekteyiz. Mide Botox uygulamasının süresi de tıpdaki diğer uygulamalarındaki sürenin aynısı olup 6 ay kadar etkisini sürdürmektedir. Mide botoksunun etkileri sayesinde birey kendisini hem aç hissetmemekte, hem de alınan sindirilmiş besinlerin mideden boşalım süresi uzadığı için yine  açlık hissi oluşma riski oluşmamaktadır. Bu sayede hasta kolayca kilo verebilmektedir. Tabii ki her iki işlemi de ehil bir kişinin yapması optimaldir.

Dr. Mirzai, “ Geri döndürülemez toplumsal metabolik sendrom kapımızı çalmadan önlemlerimizi almalıyız. Bu önlemlerin başlıcası kilo vermek ve egzersizdir. Egzersiz olarak haftanın en az 3-4 günü en az 40-50 dakika hiçbir şey olmasa da yavaş tempolu yürüyüş yapmalıyız. Yediğimize, içtiğimize  dikkat edip, önemseyip aldığımız ve harcadığımız enerjinin dengesini mutlaka korumalıyız. Kendi sağlığınız çok  değerli olmalıdır.Sizin sağlığınız demek dolaylı olarak sevdiklerinizin hayatını da ziyadesiyle etkiler. Lütfen hergün cep telefonlarınıza mesajlarınıza sosyal medyaya verdiğiniz önem gibi bu konuya da önem vermeliyiz ve  enerji dengesinde titiz olmalıyız” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com