Ege Ambulans
Kardiyoloji de hastaların ilaç kullanımına uyumu önemlidir28/05/2019

Günümüzde hastalıkların daha erken yaşta başladığını belirten Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Biçeroğlu,” Bu genç nüfusun daha erken yaşta ilaçla tanışması demektir. Bunun yanında genç nüfus artık daha hareketli ve gündelik hayatı daha düzensizdir. Yemek saatleri, seyahat programları iş yoğunluğu birçok aktiviteyi düzenli yapmaya engeldir. İlaç kullanmak da bunlardan biridir. Ayrıca tek bir kalp hastalığına bile çoklu ilaç tercihlerinin tavsiye edilmesi uyumu oldukça zor olan bir duruma sebep olmaktadır” dedi.

Hastalık Tekrarı Oluşuyor

Zaman içinde ilaç sanayinin bu tip zorluklara çare bulmaya çalıştığını ve bazı ilaçları aynı tablet içine yüklediğini belirten Dr. Biçeroğlu, “ Buna rağmen ilaç sayısı etkili oranda azalmamıştır. İlaç yan etkileri sık ilaç değişimine sebep olmuş ve düzensiz ilaç kullanımı ilaçların bırakılması ile neticenlenmiştir. Bugün biz hekimlere başvuran hastaların, hekimlerle görüşme sürelerinin yeterli olamaması sebebiyle, ilaç kullanımı konusunda zorlandığını görmekteyiz. Bazen iş yoğunluğu sebebiyle alınması gereken tek ilaç bile alınamamakta ve bu sebeple de talihsiz hastalık tekrarları gerçekleşmektedir” dedi.

İlaç Kullanmayı Unutmayın

Acil servislere ilacını kullanmayı unutan tansiyon hastaları, kalp krizi sonrası damarı açık tutan ilaçlarını unutan ve tekrar damarı tıkanan hastaların daha çok geldiğini belirten Dr. Biçeroğlu, “ Uyumu zor olan çoklu tedavilerin etkili olabilmesi ancak iyi bir hasta eğitimi ile mümkündür. Bir başka zorluk ise kalp hastalığı yanına eklenen diğer hastalıklar ve bu hastalıklar için kullanılması gerekli olan başka ilaçlardır. Kronik bir hastalık için kullanılan ilaçların yanına eklenen basit soğuk algınlığı tedavisi bile tabloyu çok karıştırabilir. Alınan bir antibiyotik bazen kalp için aldığınız ilacın etkinliğini değiştirir. Eklenen ve kullanmak zorunda kalınan her ilaç ayrı bir sıkıntı sebebidir. İşte bu yüzden ilaç uyumu ve ilaçlar hakkında bilgili olmak her hastanın sorumluğudur. Bu sorumluluğu kazandırmak ve hastayı bilgilendirmek de hekimin görevidir. Unutmamalıyız ki anlaşılmadan üzerinden geçilen her konu ilerde başımıza problem olacak sorundur” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com