Ege Ambulans
Karotis Arter (Atardamar) Darlığı Tedavi Edilmezse Kalıcı Felç Yapabilir08/08/2017

Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Necmettin Yakut özellikle 60 yaş sonrasında görülen Karotis Arter’in (Atardamar Darlığı) tedavi edilmediği takdirde gözde geçici görme kayıpları, vücudun bir tarafında güçsüzlük, konuşma bozukluğu, felç gibi sonuçlar doğurabileceğini belirterek, karotis arterin tedavi yöntemlerini anlattı.

Halk Arasında İnme denir

Karotis arterinin boynun her iki tarafında beynimize oksijenli kan taşıyan büyük atardamarlar olduğunu belirten Op. Dr. Yakut, “ Bu damarlardan birinin daraldığı zaman beyne yeteri kadar oksijen taşınamadığını, bu durumunda felç denilen halk arasında inme olarak bilinen duruma sebep olabileceğini söyledi.

60 yaş sonrası dikkat

Hastalığın çoğunlukla ileri yaşlarda özellikle 60 yaş sonrasında görüldüğünü kaydeden Op. Dr. Yakut, “  Kan yağları yüksek olan hastalar (hiperkolestrolemi), şeker hastalığı bulunanlar, yüksek tansiyon değerlerine sahip kişiler (hipertansiyon), kalp-damar hastalığı bulunanlar, sigara içenler ve obezite dediğimiz kilolu hastalar bu hastalığa aday kişilerdir.” dedi.

Tedavi Edilmezse Kalıcı Felç Yapabilir

Normalde beyne kan taşıyan karotis arterinden kanın sürekli ve yeterli miktarda geçmesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Yakut, zamanla risk grubundaki hastalarda atardamar duvarında sertleşme, damar duvarında çatlama ve bu noktada pıhtı oluşumu ile kanın akışında azalma meydana geldiğini söyledi. Bu durumda beyne yeteri kadar kan gitmediğini belirten Op. Dr. Yakut, “ bunun sonucunda gözde geçici görme kayıpları, vücudun bir tarafında güçsüzlük, konuşma bozukluğu gibi geçici felç bulguları gelişebilir. Bu belirtiler genelde geri dönüşümlü ataklardır. Ancak tıkanıklık seviyeleri yüksek derecede olan hastalarda belirtiler daha ağır olup kalıcı felç durumu görülebilir. Bu nedenle geçici felç görülen hastalar ileride kalıcı felç geçirmeye aday hastalardır. Bu belirtilere sahip hastaların zaman kaybetmeden doktora başvurmaları gerekmektedir. Böyle bir şikâyeti olan hastalar poliklinik ortamında muayenesi yapıldıktan sonra renkli doppler USG ile boyundaki karotis arter hastalığı tespit edilmektedir. Bir üst tetkikimiz olan karotis arter anjiografisi ile tanımız kesinleştirilir. Anjiografi ayrıca tedavi seçeneğimiz hakkında yol göstericidir.”

TEDAVİ

Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Op.Dr. Necmettin Yakut Karotis Arter ( Atardamar Darlığı)’nın tedavi seçenekleriyle ilgili olarak ta şunları söyledi: “ Yapılan bu tetkikler sonucunda hafif darlık seviyelerindeki hastalar kan sulandırıcı özellikteki kanın pıhtılaşmasını azaltıcı ilaçlarla yakın takibe alınırlar. Sadece ilaç tedavisi yetmez. Risk faktörleri ortadan kaldırmada ( sigarayı bırakma, yağdan yoksun diyet, aşırı kilolardan kurtulma, düzenli tansiyon değerleri, uygun egzersizler, kollesterol düşürücü tedavi gibi ) gayret edilmelidir. Ancak hafif darlık seviyesinde olup geçici felç görülen yada ileri darlık seviyelerindeki hastalarda karotis endarterektomi denilen damar içindeki daralmayı giderici ameliyat ile tedavi edilirler. Operasyon sonrası kan sulandırıcı ve pıhtı oluşumunu engelleyici ilaçlar verilmektedir. Hastalar çoğunlukla böyle bir cerrahi girişimden sonra ilaçlarını düzenli  şekilde kullanarak normal hayatlarına devam ederler. Hastanemizde bu tür hastalıkların yaygın olarak tedavileri ve ameliyatları yapılmaktadır. Başarı ile ameliyatları yapılan bu hastalar operasyon sonrası 2-3 gün serviste izlendikten sonra taburcu edilirler. Daha sonra düzenli olarak poliklinik kontrollerine çağırılarak takipleri yapılmaktadır.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com