Ege Ambulans
Kasık ve Göbek Fıtığı Belirtilerine Dikkat!07/03/2022

Halk arasında fıtık olarak bilinen hastalığın kas ve dokularda var olan boşluklara karın içi organların girmesi ile oluşan bir cerrahi hastalık olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Karagülle, “ Fıtıklar oluştuğu yere göre farklı belirtileri olan ve farklı adlandırılan yine farklı tehlikeleri barındıran bir hastalıktır” dedi.

Sık karşılaşılan fıtık türlerinin; kasık fıtığı, göbek fıtığı, kesi yeri fıtığı(daha önce geçirilen ameliyatların yerinden olan) gibi karın duvarında görülen fıtıklar olduğunu belirten Op. Dr. Karagülle, “ Fıtıklardaki temel belirti oluştuğu yerde ağrısız şişliktir. Ancak fıtık alanına bağırsak girip sıkıştı ise ağrı meydana gelir. Bu nedenle fıtıklarda ağrı da var ise bağırsak sıkışmasına bağlı bazı tehlikeler gelişebileceğinden bir an önce cerrahi müdahale gerekir” dedi.

Kasık Fıtıkları

Tüm fıtıkların yüzde 75'i kasık fıtıklarıdır ve erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülür” diyen Op. Dr. İbrahim Karagülle, “ Fıtık yeni doğanlardan itibaren her yaşta görülebilir. Kasık fıtıkları karın içi basınç arttığında yani kişi ayağa kalktığında, öksürme, ıkınma, ağır kaldırma gibi durumlarda belirgin hale gelir. Bu durumlar ortadan kalkınca şişlik kaybolabilir. Bazen şişlik hiç kaybolmaz ama elle içeri itilebilir” diye konuştu.

Göbek Fıtıkları

Göbek fıtıkları da tüm fıtıkların yüzde 8'ini oluşturduğunu söyleyen Op. Dr. Karagülle, “ Genelde doğum yapan ve kilolu kadınlarda daha sık görülür. Ağır spor yapan, ağır yük taşıyan, kronik öksürüğü olanlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kasık ve Göbek Fıtıklarında Tedavi

Kasık fıtığı ve göbek fıtığında temel tedavinin cerrahi yaklaşım olduğunu söyleyen Op. Dr. Karagülle, “ Özellikle ağrılı ve içeri girmeyen ya da içeri itilemeyen fıtıklarda vakit kaybetmeden cerrahi girişimdir. Cerrahi tedavi fıtıklarda açık ve kapalı yöntem (Laparoskopik) olarak 2 şekilde yapılmaktadır. Fıtığın yerine, tipine göre her iki yaklaşım da tercih edilebilir. Erken dönemde yapılan cerrahi tedaviler hem kolay hem iyileşme süresi açısından daha avantajlıdır. Fıtık büyüdükçe ve bir takım komplikasyonlara sebep oldukça(sıkışma, boğulma gibi) hem tedavi zorlaşmakta hem de cerrahinin başarı şansı azalmakta ve iyileşme süresi uzamaktadır. Bu nedenle fıtık belirtileri gösterenler bir an önce bir Genel Cerrahi uzmanına başvurmalı ve gereği yapılmalıdır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com