Ege Ambulans
Katarakt ve Tedavisi İle İlgili Yanlış Bilinenler ve Gerçekler13/07/2017

Toplumda göz sağlığı ile ilgili doğru olduğu düşünülen pek çok şeyin aslında yanlış olduğunu belirten Özel Atagöz Göz Hastalıkları Merkezi’nden Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu “Gözler en değerli organların başında gelir. Hiç kimse karanlık bir dünyada yaşamak istemez. Bu yüzden göz hastalıkları ve tedavileri hakkında karar verirken çevremizden duyduklarımızla değil güvenilir sağlık merkezlerinde uzman hekimlere danışarak hareket etmeliyiz” dedi.

Kataraktla İlgili Yanlış Bilinenler

Katarakt sadece yaşlılarda görülür.

Katarakt yaşlılarda sıkça görülmekle birlikte gençlerde, bebeklerde ve çocuklarda da rastlanabilen bir rahatsızlıktır. Katarakt bir gözden diğer göze geçebilen bir rahatsızlık olmayıp çoğunlukla çift taraflı oluşmaktadır.

Katarakt ameliyatı laserle yapılmaktadır.

Halen tüm dünyada ve ülkemizde, katarakt ameliyatında en yaygın kullanılan yöntem “Fakoemülsifikasyon tekniği” dir. Burada kullanılan enerji türü, halk arasında bilindiği gibi laser enerjisi olmayıp “ultrasonik enerji”dir.  Ancak ileri sistem olan “Femtosaniye lazer katarakt cerrahisi” tekniğinde tam anlamıyla gerçek lazer enerjisi kullanılmaktadır.

Katarakt ameliyatı çok basit olup 3-5 dakikada sona ermektedir.”

Fakoemülsifikasyon veya femtosaniye lazer tekniğiyle yapılan katarakt ameliyatı, teknolojiye bağımlı son derece komplike ve hassas bir ameliyat olup ortalama 15 dakika kadar sürmektedir. Fakat problemli gözlerde bu süre 30-45 dakikaya kadar da yükselebilmektedir. Ayrıca, yapılan işlem, çok basit olarak nitelenmesi doğru olmayan, nadir de olsa birçok komplikasyonun görülebileceği cerrahi bir girişimdir.

 “Çok yaşlılarda katarakt ameliyatı yapılmamalıdır, risklidir.”

İç hastalıkları konsültasyonu olumlu ise, çok yaşlılarda katarakt ameliyatının yapılması riskli değildir. Çünkü ameliyat lokal anestezi ile yapılmaktadır. Ameliyat esnasında hastaya sakinleştirici bazı ilaçlar verilmekte, tansiyonu yüksekse, ilaçlarla normal düzeye indirilmektedir. Böylece, çok yaşlı hastalarda da, hiçbir sorunla karşılaşılmadan ameliyat yapılabilmektedir.

Katarakt ameliyatı ile takılan göz içi merceği zamanla bozulabilmektedir. Bu durumda bozulan mercek çıkarılarak yenisi ile değiştirilebilir.”

Katarakt ameliyatı ile göz içine yerleştirilen merceğin yapısının bozulması söz konusu olmayıp hayat boyu bozulmadan göz içinde kalır.

“Katarakt ameliyatı olduktan sonra 1-2 yıl sonra katarakt tekrar büyüyerek görmeyi bozabilir.”

Bir kez katarakt ameliyatı olduktan sonra kataraktın tekrar oluşması mümkün değildir. Halk arasında “gözüme tekrar katarakt geldi” şeklinde yanlış olarak ifade edilen durumda, göz merceğinin kapsül kısmının kalınlaşarak görmeyi azaltması söz konusudur. Bu durumun tedavisi için ameliyat gerekli olmayıp “YAG laser” isimli bir laser çeşidiyle 1-2 dakikada kapsül açılarak hasta eski görmesine kavuşur.

Katarakt cerrahisi görmeyi olduğu gibi eski haline getirir”

Görmenin iyi olabilmesi için retina tabakasının sağlıklı,  kişinin görme potansiyelinin iyi olması lazımdır. Gözdibi hastalıklarında ve tembel gözlerde görme artışı olmayabilir.

Göziçi mercekleri göz için zararlı olabilir, batma yapabilir” 

Uygun yere uygun lens takılması hiçbir zaman zararlı değildir. Yapım malzemesi gözü rahatsız etmez. Kişi göziçi merceğinin varlığını batma yanma şeklinde hissedemez.

“Lazer ameliyatı olanlar sonradan katarakt ameliyatı olamaz”

Gözlükten kurtulmak için yapılan lazer göz tedavisi gözün en dışındaki kornea tabakasına uygulanır. Katarakt ise gözün içerisindeki saydam lensin bulanıklaşmasına verilen isimdir. Yeteri kadar yaşlanma şansı bulan herkes katarakt olur. Lazer göz ameliyatı olmanız katarakt gelişimine neden olmaz, katarakt ameliyatı olmanıza da engel değildir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta katarakt ameliyatında kullanılacak göz içi merceğin numarasının doğru hesaplanmasıdır.

“Multifokal gözlüğe alışamayan, multifokal mercek takılırsa problem yaşar alışamaz, merdivenden inerken düşebilir”

Bu kesinlikle yanlıştır, çünkü gözlük camı gözün önünde durur ve kişinin yüz, burun ve göz çukurluğu yapısına bağlı odaklarının iyi ayarlanması gerekir. Göz içi mercekleri kataraktın alındığı iç bölüme yerleştirildiği için bunlardan etkilenmez. Son dönemde kullanıma giren halk arasında akıllı mercek olarak bilinen Trifokal göz içi mercekleriyle, uygun gözlerde hem kataraktı ortadan kaldırıyor hem de gözlüksüz uzak orta ve yakın mesafeyi görebilir hale getiriyoruz. Böylece gözlüksüz olarak hem televizyon izleyebiliyor, araç kullanabiliyor, bilgisayarda çalışabiliyor hem de rahatlıkla kitap okuyabiliyorsunuz. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com