Ege Ambulans
Kemik Metastazlarında Ağrı Tedavisi01/02/2023

Kanserin kemiklere yayılım gösterdiği durumlarda ağrının, hastaların yaşam kalitesini etkileyen en önemli durum olduğunu kaydeden Ege Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Şanlı, “ Kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanseri ve erkelerde en sık görülen iki kanser olan akciğer ve prostat kanserlerinde kemiklere yayılım (kemik metastazı) sıklığı çok yüksektir. Bu yayılım yaklaşık yüzde 60-70 hastada görülür” dedi.

İlk Aşama Medikal Tedavi

Ağrı tedavisinde ilk aşamada kademeli şekilde ilaçların kullanıldığını belirten Prof. Dr. Şanlı, “ İlaçların yetersiz kaldığı durumlarda ise bazı girişimsel tedaviler uygulanabilmektedir. Anestezi tarafından uygulanan çeşitli girişimsel işlemler ya da ışın tedavisi kanserin kemiğe yayıldığı alanlarda bölgesel ağrı tedavisinde çok etkilidir. Ancak ne yazık ki bazı hastalarımızda nerdeyse tüm vücutta yaygın şiddetli ağrı söz konusu olabilmekte ve bölgesel tedaviler ile kontrol altına alınması mümkün olamamaktadır” diye konuştu.

Ağrı Tedavisinde Yeni Yöntem

“Damar yolu ile uygulanan kemik hedefli radyoaktif maddeler ile tüm vücudu etkileyen tedavi sonucu ağrının azaltılması ya da tümüyle tedavisi mümkün olabilmektedir” diyen Prof. Dr. Özgür Şanlı, “ Geçmişten bu güne pek çok radyoaktif madde ile kemik metastazlarında ağrı tedavisi gerçekleştirilmektedir. Son yıllarda Lu177 EDTMP, kanser tipinden bağımsız olarak kemik yapımını arttıran (sklerotik) türde lezyon oluşturan kemik metastazlarında ağrı tedavisinde kullanılabilmektedir. Bu tedavi ile tüm kemik kitlelerinin aynı anda radyasyon etkisi ile kontrol altına alınabilmesi mümkün olmaktadır. Gereken durumlarda tedavinin tekrarlanma imkanı bulunmaktadır. Kemik hedefli sistemik radyonüklid tedavinin avantajları; tüm metastaz odaklarının eş zamanlı tedavisinin mümkün olması, uygulama kolaylığı, yan etkilerin azlığı, diğer tedavilerle kombine edilebilmesi ve tekrar edilebilirliğidir. Hastaların yüzde 70-100’ünde bu tedavi ile uygulamanın ikinci haftasında ağrı kontrolü sağlanabilmektedir” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com