Ege Ambulans
Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı28/03/2022

Atagöz Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Salim Doğru, kepçe kulak operasyonunu anlattı. Operasyonlar yüzde 99’lar oranında başarılı sonuçlar verdiğini kaydeden Doğru, operasyonun ortalama 1 buçuk saat sürdüğünü söyledi.  

Doç. Dr. Salim Doğru, kepçe kulak ameliyatında hastanın beklentilerinin çok iyi anlaşılması ve hastaya operasyon öncesi detaylı bilgi verilmesi gerektiğini kaydetti. Kepçe kulak ameliyatının her yaşta yapılabildiğini ancak kişi çocukken 5-6 yaşlarında yapılmasının en uygun yaş dilimi olduğunu belirten Doğru, “Otoplasti, genellikle kepçe kulak şekil bozukluğu nedeniyle yapılan bir ameliyattır. Kulak kepçesinin kafadan uzaklaşması ve dışarıdan bakıldığına şekil bozukluğu olması nedeniyle başvurulabilen bir ameliyat türü. Çocuklarda genellikle okul çağından önce 5-6 yaşlarında yapılmasını tavsiye ediyoruz, çünkü okulda çocuk için rahatsız edici durumlar ortaya çıkabiliyor. Keza ileri yaşlarda da yapılabilen bir operasyon ” dedi.

“OPERASYON 1 BUÇUK SAAT SÜRÜYOR” 

Operasyon ve iyileşme süreci hakkında bilgi veren Doğru, “Kepçe kulak ameliyatı genellikle genel anestezi ile yapılan bir ameliyat. Cerrahi kesi kulak arkasından yapılıyor, fazla kıkırdak kısmı çıkartılarak ve kulağa şekil verilerek dikişler atılıyor. Dikişler estetik şekilde kulak arkasından, gözükmeyecek düzeyde gerçekleştiriliyor. İşlem yaklaşık 1 buçuk -  2 saat kadar sürüyor. İşlemin ardından hasta 4-5 saat gözlem altında tutulduktan sonra taburcu ediliyor. Genellikle 1 hafta süren kulak bandajı kullanılıyor. 1 hafta gece gündüz bandajından sonra 2 hafta süreyle sadece gece baş bandıyla kulaklar yerinde sabitleniyor” açıklamasında bulundu.  

İŞLEMDEN SONRA NE GİBİ KOMPLİKASYONLAR GÖRÜLEBİLİR ? 

Doç. Dr. Salim Doğru, operasyonların genellikle iyi sonuç verdiğini aktararak, “Her ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon, ağrı gibi durumlarla karşılaşılabilir ama bunların sayısı oldukça nadirdir. Bazen tam bir simetri sağlanamayabilir, zaten asimetrik olan durumlarda cerrahi her zaman istenilen sonucu vermeyebiliyor. Cerrahi dikişler bazen cilde doğru çıkabiliyor ya da enfeksiyona yol açabiliyor. Bunlar oldukça nadir durumlar. Genellikle iyi tolere edilen bir operasyon” ifadelerini kullandı. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com