Ege Ambulans
Kepçe Kulak Çocukların Psikolojilerini Bozuyor01/02/2023

Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden KBB Uzmanı Op. Dr. Bahattin Mercan kepçe kulak durumunun gelişim çağında olan çocukların psikolojisini bozduğunu, özgüven eksikliği yarattığını ve okul başarısını olumsuz yönde etkilediğini belirterek “ kepçe kulak operasyonlarının çocuğun psikolojisi için mümkünse ilkokula başlamadan yapılması gerektiğini söyledi.

Çocukluk çağında alay konusu oluyor

Kepçe Kulak ameliyatlarının kulaktaki çıkıntılı kısmın kafadan uzak olmasına bağlı oluşan şekil bozukluğu ve boyut olarak büyük olmasıyla ilintili sebeplerden yapıldığını belirten Op. Dr. Mercan, “ Çocukluk çağında bu durum çok eleştirilmekte. Arkadaş çevresinde alay konusu olmakta. Bu sebeple bu operasyonun ilkokul çağından önce yapılması çocuğun gelişimi için önemli. ” dedi.

İdeal Yaş 6

“Kulak kepçesi boyut olarak orijinal haline geldiği 6 yaşından itibaren yapılmasının tedavinin başarısı için önemli olduğunu belirten Op. Dr. Mercan, “Son yıllarda cilt ve kıkırdak çıkarmadan sadece dikiş tekniği kullanılarak uygun hastalarda yüz güldüren sonuçlar alınabiliyor. Dikiş tekniği yapılamayan hastalar için kulak kepçesinin yanında konka bölge denilen çanağın dışarıya çıktığı durumlarda kulak arkasından cilt ve kıkırdak çıkarılarakta tedavi edilebiliyor. Ameliyat genelde uyutularak yapılmaktadır. Erişkin hastalarda uygun vakalarda lokal anestezi de kullanılabilir. Ortalama 30 dakika ile 1,5 saat arasında sürüyor. Ameliyat sonrası 3 gün sargı takılıyor. Sonrasında 1 hafta saç bandıyla desteklemesini istiyoruz.

Doğru Simetri ve Doğal Görünüm

Kulak kepçe ameliyatlarında amacın simetrik ve doğal bir görünüm elde etmek olduğunu belirten Op. Dr. Bahattin Mercan, “ kulak kepçe ameliyatları kişinin isteğine bağlı yani kozmetik amaçlı yapılan bir işlemdir. Bu operasyon orta kulak ya da iç kulakla ilgisi yoktur. Operasyon sonrası kişide işitme kaybı oluşmaz, kulak zarına zarar gelmez. Ameliyat sonrası 15 gün kadar şişlik, ödem hali devam eder. Ameliyattan iki gün sonra sargıları çıkarıyoruz ve kişiler günlük hayatlarına dönebiliyorlar.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com