Ege Ambulans
Kilo Verdiren Yaz Meyveleri14/08/2017

Yaza hazırlanırken fazla kilolardan ve selülitlerden kurtulmanın kadınların ilk hedeflerinden biri olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy yaz aylarında bolca tüketilen  ve sevilen meyvelerin kilo verilmesine yardımcı olduğunu söyledi. Diyetisyen Berksoy Erik, kiraz, vişne, karpuz, böğürtlen, kayısı, frambuaz ve şeftalinin kilo verilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Erik: C ve A vitamini, potasyum ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Yüksek antioksidan kapasitesine sahip olan erik aynı zamanda detoks özelliğe sahiptir. Erik; hazmı ve sindirimi kolaylaştırır, kabızlık için faydalıdır. Taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Kilo vermeye yardımcı önemli bir ara öğün alternatifidir. Kırmızı erik (İtalyan eriği), mürdüm eriği (kara erik), sarı erik ve yeşil erik (can veya papaz erik) çeşitleridir. 8 adet küçük boy yeşil erik 47 kalori; 6 adet mürdüm eriği 75 kalori; 3 adet orta boy kırmızı erik 66 kalori içermektedir.

Kiraz ve vişne: Her ikisinin de idrar söktürücü özelliği vardır. İçerdikleri antosiyanin sayesinde ağrılara karşı etkilidir. Araştırmacıların yaptıkları inceleme sonucu 20 adet kiraz bir aspirinle eşdeğer olup, içinde bulunan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlere benzer antioksidan etki yapmaktadır. Güçlü bir ağrı kesicidir; bu özelliğinin aspirinden 10 kat fazla olduğu tespit edilmiştir. Düşük glisemik indeksli meyvelerdir. Bu özellikleri kana daha geç karışmalarını sağlar. Kilo vermeye yardımcıdır. 18 adet kiraz 70 kalori, 12 adet vişne 58 kaloridir.

Karpuz: Vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir meyvedir. Özellikle potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Ayrıca; C ve A vitamininden zengin karpuz kansere karşı koruyucudur. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler. Bol su içeriği ile selülitin baş düşmanlarındandır. Çok sevilen bir meyve olan karpuzun tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. 3 ince dilim karpuz (250gr) 65 kaloridir. 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.

Böğürtlen: Sadece böğürtlen değil ‘berry’ grubu yiyeceklerin neredeyse tamamı kilo vermeye yardımcıdır. Bu listeye karadut, ahududu gibi meyveler alınabilir. 8-10 adet böğürtlen (100 gr) 58 kaloridir. 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengindir. İyi bir ara öğün alternatifi olan bu meyve ayrıca selülit engelleyicidir.

Kayısı: Kayısı; lif içeriği ve bol mineral içeriği ile kilo vermeye yardımcıdır. Aynı zamanda selülitin engellenmesinde etkilidir. 4 adet kayısı (100gr) 51 kalori içerir.  İyi bir beta karoten ve likopen kaynağı olan kayısı ayrıca kansere karşı koruyucudur. Yüksek posa içeriği ile kabızlığın en büyük savaşçısıdır.

Frambuaz: İyi bir ara öğün alternatifidir. 1 küçük kase frambuaz (100gr) 64 kalori içerir. Bütün kırmızı meyveler açlık bastırıcı harika lif kaynaklarıdır. Bu yönüyle kırmızı meyvelerin içerisinde en fazla lif frambuazda bulunur. Hem kalorisinin düşük olması hem de lif açısından zengin olması selülit engelleyici özellik taşımaktadır.

Şeftali: Sindirimi kolaylaştırması ile metabolizmayı hızlandırıcı etkisi büyüktür. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar. Çok iyi idrar söktürür. C, A ve B3 vitamini ile potasyum ve folik asit açısından zengindir. 1 küçük boy şeftali (100gr) 38 kaloridir.

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com