Ege Ambulans
Kilo vermede yeni bir yöntem “Mide Botoksu”04/04/2019

Medical Park İzmir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yekta Tüzün mide botoksu uygulaması hakkında bilgiler verdi.

Mide botoksu botulinum toksin adı verilen A tipi toksinin midenin kas tabakasına uygulamak suretiyle midenin kasılmasını bozmak, böylece mide boşaltmasını yavaşlatmak ve tokluk hissi yaratmak, iştah kaybı oluşturmak suretiyle hastanın diyete uyumunu kolaylaştırmayı amaçlayan bir prosedür olduğunu belirten Doç. Dr. Tüzün, “ Obezitenin Türkiye’de ve dünyada ciddi bir sorun haline geldikten sonra bununla ilgili bir çok müdahale sık görülmeye başlandı. Uygun hastalarda mide küçültme ameliyatları yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Bu prosedürlerde nadir ama çok ciddi komplikasyonlar olabilmektedir.”  dedi.

Diyete Uyum Kolaylaşıyor

Mide Botoksunun vücut kitle indeksi çok yüksek olmayan, yandaş hastalığı olmayan diyete uyum sağlayabilecek bir hasta grubuna uygulanması amacıyla ortaya çıkan bir müdahale olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet Yekta Tüzün, “ Temelde hangi dozda ve midenin hangi alanına ne kadar uygulanacağı konusunda ortak görüş oluşmamış olan bu prosedürde en önemli husus güvenli bir işlem olarak kabul edilmesidir.  İşlem endoskopik olarak uygulanıyor. 15-20 dakika gibi bir sürede tamamlanıyor. Uygulama sonrası hasta evine dönebiliyor. Hemen hemen hiç yan etkisi olmuyor. Bazen baş ağrısı, karın ağrısı yakınmalarını bildiren hastalar olabilmektedir.  Mide botoksunun bütün etkileri ortalama 6 ay içinde geçmektedir.” dedi.

Diyet Yapmamak Yanlış

Bu prosedürü diyete yardımcı bir yöntem olarak kabul etmek doğru olan yaklaşımdır. Diyet yapmadan sadece mide botoksu uygulamanın yeterli olmadığını belirten Doç. Dr. Ahmet Yekta Tüzün, “ Hasta diyetini uygulayacak, mide botoksu da hastanın diyetine uymasına yardımcı olacak. Bu çok önemli bir nokta. Uygun hastalara uygulandığında, hastada diyete uyum gösterdiğinde  5 ile 20 kilo arasında kilo verebilmektedir. Ancak hiç kilo veremeyen hastalarda olabiliyor.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com