Ege Ambulans
KOAH, Astım ve Bronşiale ile Covid-19 İlişkisi14/10/2020

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve pandemi haline gelen Coronavirüs (Covid-19) salgınının büyük etkisini akciğerlerde gösterdiğini belirten Özel Egeumut Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Ulman, “ KOAH hastalığı olan kişiler için kendilerini korumasının ne kadar önemli olduğu ortadadır” dedi. Dr. Ulman KOAH, astım ve bronşiale hastalıkları ile Coronavirüs ilişkisi ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

Viral Enfeksiyondan Korunmalı

Dünyada yaklaşık 200 milyon, Türkiye’de ise 4-5 milyon civarında Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, (KOAH); hastası olduğunu belirten Dr. Cengiz Ulman, “KOAH olduğu halde bu rahatsızlığının farkında olmayan büyük bir hasta kitlesinin olduğunu söyledi. KOAH, nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma şikayetleri ile seyreden kronik bir solunum sistemi hastalığı olduğunu belirten Dr. Cengiz Ulman, “Her ağır geçirilen solunum yolu enfeksiyonu akciğerlerin kapasitesinden bir miktar azalmaya yol açmakta ve bu durumun düzelmesi uzun bir zaman alabilmektedir. Bu nedenle ister viral, ister bakteriyel olsun, alt solunum yolu hastalığı geçirmekten kendimizi korumamız gerekmektedir. Bu korunma yollarından birincisi aşılanmak (Zatürre ve grip aşıları), diğerleri kalabalık alanlarda bulunmamak, maske kullanmak, el hijyenine dikkat etmek, sosyal mesafeyi(1,5-2 metre) korumaktır” dedi.

Akciğerleri Tutmaktadır

Covid-19’un, özellikle akciğerleri tutan, alveollerin içerisine ACE 2 reseptörlerine bağlanarak girmekte ve burada çoğalmakta ve ciddi enflamatuvar süreçlerini  başlattığını belirten Dr. Ulman, Covid-19 enfeksiyonun yüzde 85’i ayakta hafif olarak geçirilmekte, yüzde 15’i ise viral pnömoni, nefes darlığı şeklinde ağır geçirilmektedir, ağır seyirli vakalarda iyileşme süresi 3-6 haftaya kadar uzamaktadır” dedi.

Yüksek Riskli Grup

Covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirme ihtimali olan hasta grubu hakkında bilgiler veren Dr. Cengiz Ulman, “ koroner arter hastalığı ve  esansiyel hipertansiyon hastaları, diyabet, KOAH ve kanser hastaları, sigara kullananlar, immun sistemi zayıf ya da baskılanmış hastalar ve ileri yaş grubundaki hastalar Covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirme ihtimali olan hastalardır. KOAH rahatsızlığı olan kişilerde, akciğerlerin kendisini temizleme mekanizmalarının bozulmuş olması, akciğerlerde artmış mukus sekresyonu ve bronş ve alveollerde artmış enflamatuvar süreçlerinden dolayı, Covid-19 enfeksiyonuna yakalanmış KOAH’lı kişilerde hastalığın daha ağır geçme ihtimali daha yüksektir, Eğer KOAH’lı hasta sigara kullanıyorsa akciğerin korunma mekanizmalarının daha zayıflamış olduğu için bu hastalığın çok daha ağır geçme olasılığı çok yüksektir ve bu hastalarda yoğun bakıma yatma ihtiyacı en az 2 kat artmaktadır. Astım Bronşiyale rahatsızlığı olan kişilerde Covid-19 enfeksiyonunun normal kişilere göre daha ağır geçtiği konusunda bilimsel veri yoktur, ancak bu kişiler eğer sigara kullanıyorlar ise hastalığı ağır geçime risklerinin önemli derecede artmaktadır. -Buradan çıkaracağımız sonuç, KOAH ve Astım hastalığı olan kişilerin derhal sigara içmeyi bırakmaları olmalıdır.

Tedaviye Devam edilmeli

Dr. Cengiz Ulman, “ KOAH ve Astım hastalığı olan kişiler tedavilerini mutlaka aynı şekilde sürdürmeye devam etmelidirler, eğer tedavilerini bırakırlar ya da düzensiz kullanırlar ise Covid-19’a yakalanmaları durumunda ağır hastalık geçirme olasılıkları daha yüksek olacaktır.

-KOAH ve Astım hastalığı olan kişiler, düzenli tedavi gördüğü halde özellikle nefes darlığı şikayetinde artma var ise ve bunu açıklayabileceği bir sebep yoksa bu nefes darlığındaki artışın sebebi Covid-19 enfeksiyonunu olabilir, mutlaka beklemeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Covid-19 nedeniyle çok özel günlerden geçtiğimizden dolayı, KOAH ve Astım hastalarının zatürre ve grip aşılarını yaptırmaları çok önem arz etmektedir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com