Ege Ambulans
Korona Pandemisinde karanlığın içindeki ışık: İMMUN AFEREZ PLAZMA BAĞIŞI23/12/2020

Ülkemizde ve dünyamızda pandeminin bu yoğun ve karanlık zorlu günlerinde Hem birey olarak hem toplum ve ülke olarak karışık, kaotik, karmaşık bir farkındalık süreci yaşadığımızı dile getiren Özel Ege Ambulans Mesul Müdürü ve Özel Aden Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi yetkilisi Dr. Aykan Çelikel Dr. Aykan Çelikel, “ Kovid 19 pandemisini asemptomatik-bulgusuz geçirenlerle henüz bu virüsün dokunmadığı birey, aile ve kesimlerde virüsün tehlikeleri hakkında sanki abartılıyor havası hakim, ne olacak bir şey olmuyor ki durumundalar. Öte yandan virüsün hangi yaş gurubunda olursa olsun kendisi ve yakınlarında sert yüzü ile tanışanlarda ise bir umutsuzluk, panik, mutsuzluk ve karamsarlık havası mevcut. Evde, servislerde, hastanelerde, yoğun bakımlarda hastalıkla tanışanlar, yakınlarını kaybedenler ve hatta ölümden dönenler tarif edilmez duygular yaşıyorlar. Sıkıntımız bu birbirinin zıddı farkındalığın toplumun genelinde doğru bir toplumsal bir bilinç ile buluşturulması” dedi.

28 Gün Sonra Bağış Yapılabilir

Kovid-19 Pandemisinde hastaların ihtiyacı olan immün aferezi alma yetkisinin aferez ünitesi olan Kızılay’da ve belli sayılardaki hastanelerde olduğunu belirten Dr. Aykan Çelikel, “ Bu hastalığı geçiren, PCR testi ile pozitif teşhisi konulan ve kendini iyi hissettikten 28 gün geçtikten sonra Kızılay kan bağış merkezlerine immün aferez plazma bağışlayabilir. İlk bağışın ardından 3 ay içinde 10’ar gün arayla en fazla 8 bağış yapabilirsiniz. Kızılay bağışladığınız plazmayı 2 üniteye ayırarak iki korona hastasına şifa olması için bu plazmaları hastanelere teslim ediyor. ” dedi.

Bağışçı Sayısı Yetersiz

İmmun aferez plazma tedavisi için İstanbul, Ankara ve İzmir şehirleri başta olmak üzere tüm şehirlerde hastaların beklediğini belirten Dr. Aykan Çelikel, “Ancak bu konuda yeterli bağış yok. Örnek vermek gerekirse Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi geçtiğimiz hafta 4 bin kişiyi aramış, 400 kişi bağış yapmayı kabul etmiş ve bu 400 kişinin 200’ü randevuya gelmiş. Burada insanların aklında bazı yanlış bilgiler var. Mesela tekrar Kovid olabiliyormuşum yarın öbür gün bana lazım olabilir. Bana bir hastalık bulaşır mı gibi toplumda eksik bilgiler var. Şunu belirtelim Türk Kızılay’ı tüm hijyen önlemlerini alarak çalışıyor ve kan bağışı sırasında kullanılan iğneden pamuğa kadar her şey tek kullanımlık ve kişiye özeldir. Kızılay personeli ise alanında uzman ve deneyimli kişilerden oluşmaktadır. Diğer bir konu ise hastalığı geçirdikten sonra oluşan antikor bağış yapmasanız dahi bir süre sonra vücuttan yok oluyor. Ölene kadar sizin vücudunuzda kalmıyor. Bu antikor yok olmadan bağış yaparsanız toplamda 16 kişinin hayatına dokunmuş olabileceksiniz” dedi.

Kimler Bağış Yapabilir

İmmun aferez plazma bağışçısı olabilmek için ağız ve boğaz sürüntüsünden yapılmış en az bir PCR test pozitifliği olması, kişinin belirtilerinin geçmiş olması ve tam iyileşmenin üzerinden en az 28 gün geçmiş olması gerekmektedir. Bununla beraber kişinin 18-60 yaş arasında kan bağış kriterlerine uygun(ciddi bir hastalığı olmaması, kalp hastalığı şeker hastalığı olmaması, son bir yıl içinde dövme ,endoskopi , ameliyat olmamış olması, hepatit B ve C geçirmemiş olması gerekmektedir) kadın bağışçıların doğum yapmamış ve düşük geçirmemiş olması ve bağışçıya daha önce kan takılmamış olması gerekmektedir. Sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde Kızılay’a gelecek plazma bağışçıları kısıtlamadan muaf olup kendilerine bağış yaptıklarına dair belge verilmekte ve SMS gönderilmektedir. Bağışçılar güvenlik güçlerine bu SMS ve belgeyi göstererek Kızılay’a gelebilirler.

Farkındalığı Artıralım

Koronavirüs’e karşı yapılacak olan immun aferez plazma bağışına yönelik farkındalığı ve toplumsal bilincin artması gerektiğini vurgulayan Dr. Aykan Çelikel, “ Korona Pandemisinde sağlık çalışanları ambulansta, acilde, servislerde, yoğun bakımlarda ölesiye çalışıyorlar. Arkadaşlarını, ailelerini, canlarını kaybediyorlar. Bir de bu savaşın isimsiz kahramanları var. Cepheye mermi taşıyanlar. Gece gündüz demeden bu karanlık virüsün en önemli 2,3 silahından biri Covid19 geçirmiş hasta kanından, plazmasından elde edilmiş immün aferez plazma ile anamız, sevdiklerimiz, canlarımız kurtuluyor. Bunu cepheye, hastanelere yoğun bakımlara ulaştırmak için 24 saat hizmet veren Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök ve ekiplerine destek verelim. Bir ya da bir kaç  canımızı, sevdiğimizi de biz kurtaralım. Bu konudaki toplumsal farkındalığımızı artıralım” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com