Ege Ambulans
Koroner Arter Hastalığında Girişimsel Tedavi Yöntemleri10/04/2019

Koroner arter hastalığının,  günümüzde dünyadaki yaygın sağlık problemleri arasında olduğunu belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan, “ Tüm gelişmelere rağmen halen ölüm nedenlerinde sıranın başını çekmektedir. Koroner arter hastalığının etkili tedavisi hastalıktan korunmadır. Hastalığa karşı koruma bilincinin geliştirilerek erken yaşlarda yaşam tarzı düzenlenmesi yapılmalıdır” dedi.

Tedavi Yöntemleri

Koroner arter hastalığının klinik düzeyde tespitinden sonra çeşitli tedaviler uygulanabilir diyen Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan, “ Temel tedavi diyet ve egzersiz ile desteklenen ilaç tedavisidir. Hastalığın daha ilerlemiş formlarında girişimsel tedavi yöntemleri kullanılmalıdır. Günümüzde teknolojideki gelişme hızına paralel olarak her geçen gün cerrahi tedavi zorunlulukları azalmaktadır. Girişimsel kardiyoloji alanındaki balon katater ve stentlerdeki ilerlemeler zorluk derecesi yüksek hastaların da tedavisini mümkün kılmaktadır. Ciddi damar hastalıkları balon anjiyoplasti ve koroner stent uygulaması ile tedavi edilebilmektedir. Koroner stentlerin darlık oluşturan damar bölgelerine kateterler vasıtasıyla yerleştirilmesiyle darlıklar tamamen giderilebilmektedir. Bu işlem için hastalıklı koroner arterin çapına ve hastalık bölgesinin uzunluğuna göre değişik çap ve uzunlukta stentler kullanılmaktadır. Koroner stentler üretim şekline göre de çeşitlilik göstermektedir. Çelik stentler ve kobalt stentler günümüzde yaygın kullanılan stentlerdir” dedi.

Diyet Ve Egzersiz Önemli

Koroner stentlerin yerleştirildikleri damar bölgelerinde farklı oranlarda hastalığın tekrar oluşabildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Taştan, “ Damar çapının küçük olması, hastalıklı damar bölgesinin uzun olması, diyabet, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, diyet ve egzersize uymamak hastalığın tekrarlanmasının en sık rastlanan nedenleridir. Bu yüzden koroner arter hastalığının tedavisinde diyet, egzersiz ve ilaç tedavisine uyum kritik önem taşımaktadır.”

İlaç Kaplı Stentler

Stentlerdeki daralmanın olası tekrarını engellenmesi için içi ilaç kaplamalı stentler geliştirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan, “ Stent üzerine özel tekniklerle yerleştirilmiş ve hastalıklı damar bölgesine belirli bir süre salgılanan ilaçlarla hastalığın baskılanması amaçlanmıştır. Stent üzerindeki ilaç hastalıklı bölgeye salgılanarak hastalıklı bölgede hücre çoğalmasını engellemektedir. Özellikle damar çapı küçük uzun segment hastalıklı lezyonlarda ilaçlı stentlerin yeniden daralma oranı normal stentlerin daralma oranından belirgin bir farkla daha düşüktür. Diabetes mellitus olan hastalarda normal stentlere göre ilaçlı stentler daha düşük yeniden daralma oranına sahiptir. Günümüzde stent kaplama teknolojisinin gelişmesi ve daha güvenilir ilaçların kullanılması ilaçlı stentlerin üstünlüğünü arttırmıştır. İlaçlı stentlerin gelişmesi yaygın damar hastalığı olan hastalarda cerrahi gereksinimi azaltmıştır. Tam tıkalı damarların ve uzun segment daralmış damarların tedavisini mümkün kılmıştır.  İlaçlı stentlerdeki etkinlik ve güvenilirlik teknolojik gelişmeler sayesinden zamanla katlanarak artmaktadır. Yakın zamanda eriyebilen ilaç kaplanmış stentler kullanıma girecektir. Stentler üzerlerindeki ilacı salgıladıktan sonra tamamen eriyerek kaybolacaklardır. Tekrarlayan girişimler ve operasyonlar açısından daha güvenli uygulamalar yapılabilecektir.

Teknolojideki gelişmelerle birlikte daha güvenilir ve daha konforlu hale gelen tedavi seçenekleri ile koroner arter hastalığının tedavisi hayata geçirilebilecektir. Unutulmamalıdır ki tüm bu gelişmelere rağmen en etkili, en güvenilir ve en masrafsız koroner arter hastalığı tedavisi hastalıktan korunmadır.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com