Ege Ambulans
Kovid-19 Pandemi Döneminde El Hijyeninin Önemi 19/10/2020

Ellerimizin günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle en çok mikroorganizma barındıran organımız olduğunu belirten Menekşe el ve Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu chiropody ( El ve Ayak Sağlığı Uzmanı) Menekşe İzer, “ Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroorganizmalar basit bir soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir. Hatta günümüzde Kovid-19 pandemisinden dolayı koronavirüse yakalanma olasılığımız artar” dedi.

“Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı korunmak için bol bol ellerimizi yıkamalıyız” diyen Menekşe İzer, “ Ellerin sık sık ılık su ve sabunla yıkanması, tırnakların kısa ve temiz olması; bulaşıcı hastalıkların artmasına ve yayılmasını önlemenin en etkili yoludur” dedi.

Kurallara Uygun Hizmet

Menekşe el ve Ayak Sağlığı Merkezi’nin koronavirüs önlem ve tedbirlere uygun hizmet verdiğini belirten Menekşe İzer, “ Merkezimi Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan KOVID-19 genelgelerine göre hazırlanmış olan rehberler  doğrultusunda üçüncü taraf bağımsız bir kuruluş tarafından  denetlenmiş ve Hijyen ve Covid-19 Önlemleri Sertifikasını almaya hak kazanmıştır” dedi.

Mikroplar Her Yerde

Günlük hayatımız içinde kullanırken hiç farkına varmadığımız fakat en çok mikrop barındıran yüzeylerin çoğu zaman dikkatimizi çekmeyen ve artık düşünmeden her an kullandığımız birçok yerde olduğunu belirten Menekşe İzer, “ Elektrik düğmeleri, asansör düğmeleri, bilgisayar tuşları, telefon tuşları ve ekranları, para çekmek için kullandığımız ATM' ler uzaktan kumandalar, kağıt ve madeni para, cüzdan, kapı kolları, merdiven tırabzanları, su aparatları, musluklar, tuvalet kapıları ,sık kullanılan kapılar, toplu taşıma araçlarındaki tutacaklar gibi yerler mikropları en çok barındıran yerlerin başında gelmektedir.

Doğru El Yıkama ve Kurulama

Yapılan araştırmalarda gün içinde bireylerin ellerini yıkadıkları fakat doğru teknikle yıkamadıkları tespit edildiğini belirten Menekşe İzer doğru el yıkama tekniği hakkında bilgiler verdi. “ Etkin bir el hijyeni, her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabilir . Sadece 30 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniğiyle, bulaşıcı ve salgın pek çok hastalığa karşı önlem alınabilir. El yıkamadan önce takılar çıkarılır. Tırnakların kısa olması önemlidir. Akmakta olan su altında eller ıslatılır. Avuç içine sıvı sabun alınır ve sıvı sabun avuç içine dağıtılır. Her iki elin parmak araları, başparmak, el ayası, ve el içi, tırnak uçları, el bileği sabun ile köpürtülerek en az 30 saniye ovalanır. Eller akan su altında durulanır. Mikroorganizmalar nemli ortamlarda daha hızlı çoğaldığı için ellerin mutlaka kurulanması gerekir. Enfeksiyonların yayılmaması için de tek kullanımlık kağıt havlu kurulanması önerilir. Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır ve kağıt havlu atık kutusuna atılır.

Ellerin kurulanması el temizliğinin önemli bir parçasıdır . Kullanılan havlunun ıslak veya nemli olması mikroorganizmaların yıkamış temiz ellere bulaşmasına neden olur . İdeal olanı ellerin kağıt havlular ile kurulanmasıdır . Bu mümkün değilse evde kullanılan havlular sık değiştirilmelidir” dedi.

Ayak Bakımı Ve Hijyeni  

Ayak en az günde bir defa sabunla yıkanmalı ve durulanmalıdır . Ayaklar yıkandıktan sonra ıslak bırakılmamalı , kendinize özel olan ayak havlusu ile kurulanmalıdır . Ayak terleme problemi var ise ayaklar daha sık yıkanmalı ve pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. Ayakkabılar hava geçiren cinsten olmalıdır . Ayak tabanına oturmayan ve topukları yüksek olan ayakkabılar tercih edilmelidir . Ayaklarda kan dolaşımını sağlamak amaçlı gece yatmadan önce ayak tabanı dahil olmak üzere ayaklara masaj yapılmalıdır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com