Ege Ambulans
Kovid-19 Sürecinde Fiziksel Aktivite14/10/2020

Uzman Fizyoterapist Gizem Ahcı Kovid-19 ve diğer viral enfeksiyonların özellikle akciğer ve solunum yollarına zarar vererek solunum problemlerine neden olabildiğini belirterek, “ Orta ve şiddetli yoğunlukta uygulanan düzenli egzersizlerin akciğer fonksiyonları üzerine doğrudan pozitif etkileri olduğu ve solunum yollarında oluşabilecek hastalık riskini azalttığı kanıtlanmıştır” dedi. Uzm. Fzt. Ahcı Kovid-19 sürecinde fiziksel aktivitenin önemini anlattı.

Düzenli Egzersiz Önemli

Çeşitli egzersiz modalitelerinin anti-inflamatuvar ve immün sistem üzerine destekleyici etkilerinin bulunduğunu belirten Uzm. Fizyoterapist Gizem Ahcı, “ Bu sebeple fizik egzersiz aktivite stratejileri ile immün sistemin güçlendirilmesi, covid19 pandemi sürecinde önem arz eder. Bir çok bilim insanı, egzersizin immün sistemde oluşturduğu etkiler üzerinde araştırmalar yapmışlar ,farklı şiddette yapılan egzersizlerin akut ve kronik sonuçlarının immün sistem üzerine farklı ama olumlu yanıtlar oluşturduğunu göstermişlerdir. Bu nedenle düzenli olarak planlanan ve uygulanan egzersizler ile immün sistemi güçlü tutmak ve böylece virüsün getireceği hasarı azaltmak mümkün olabilmektedir” dedi.

Bağışıklığı Güçlendirir

Egzersiz, bağışıklıktan sorumlu hücrelerin dolaşıma katılmasını, dolayısı ile bağışıklık sistemi mekanizmalarının olumlu yönde etkilenmesini sağladığını belirten Uzm. Fzt. Gizem Ahcı, “ Oluşan akut bağışıklık cevabı ise, egzersiz sırasında harcanan eforun süresine ve şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Yapılan orta şiddetli egzersizler, immün sistemin fonksiyonu üzerinde iyileştirici bir etki ile potansiyel olarak solunum yolu viral enfeksiyonu riskini ve şiddetini azaltmaktadır” dedi.

Yaşlı Bireyler Dikkat!

Kovid-19 bulaşıcılığına karşı en hassas grup olan yaşlı bireylerde de immün sistemin sağlığı için egzersiz uygulamalarının önem arz ettiğini belirten Uzm. Fzt. Ahcı, “ Egzersiz yapmak sadece bağışıklık sistemimizi desteklemez aynı zamanda kas atrofisi, kuvvetsizlik, azalmış fiziksel kapasite, kronik yorgunluk, obezite,artmış insülin direnci, azalmış yaşam kalitesi gibi olumsuz sonuçlar için de bünyemizi korumaktadır” dedi. DSÖ(WHO), sağlık ve zindeliği koruyabilmek için çocuklar ve gençler için (5-17 yaş), günde 60 dakika orta ve şiddetli yoğunlukta aerobik egzersiz ile haftada 3 defa kas ve kemik güçlendirme antrenmanı önerdiğini hatırlatan Uzm. Fzt. Gizem Ahcı, “ Kovid-19’da en fazla etkilenen yaş grubu olan 18-64 yaş arasındaki yetişkinler için ise haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta veya 75 dakika şiddetli yoğunlukta fiziksel aktivite ya da aynı miktara karşılık gelecek şekilde orta ve şiddetli yoğunlukta egzersizlerin kombinasyonu genel öneriler arasında yer almaktadır” dedi.

Uzm. Fzt. Gizem Ahcı, “ Bir çok insan için orta yoğunluk olarak sınıflandırılan haftada 3-5 gün, 30- 60 dakika ve maximal kapasitenin yüzde 60-80’inde gerçekleştirilen egzersizler yeterli olacaktır, yaşlı bireyler için ise en azından  ‘ daha az otur, daha çok hareket et ‘stratejisi en güvenli tavsiye olarak belirtilmelidir. Her 30 dakikada bir yapılacak iki dakika yürüyüşlerin,bu grupta  risk faktörlerinin azalmasına katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Son olarak da, günlük yaşamın ev ortamındaki rutinlerinden  süpürme, paspas yapma, pencere silme şeklindeki temizlik işleri ile bağ/bahçe çalışmaları veya namaz kılma gibi ibadet ritüellerine, fiziksel aktivite seviyesinin korunması  açısından önem atfettiğimize vurgu yapabiliriz” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com