Ege Ambulans
Kulak Şekil Bozukluklarında Yeni Tedavi Yöntemi04/06/2021

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gonca Aslan, kepçe kulak, kıvrık kulak, yapışık kulak, katlı kulak, gömülü kulak gibi cerrahi ameliyat ile müdahale gerektirebilecek kulak şekil bozukluklarının ağrısız ameliyatsız, anestezisiz ve acısız 1 ayda düzelten devrim niteliğinde bir tedavi mümkün.

Her 4 bebekten 1’inin kulaklarında şekil bozuklarıyla dünyaya geldiğini belirten Dr. Gonca Aslan, “ Kepçe kulak, kıvrık kulak, yapışık kulak, katlı kulak, gömülü kulak gibi anomaliler bunlardan bazılarıdır. Dış kulakta oluşan söz konusu şekil bozuklukları başlangıçta aileler tarafından basit birer estetik sorun olarak görülse de bu tür sorunlar bebekler büyüdüklerinde gözlük takmayı ya da kulaklıkla müzik dinlemeyi engelleyen, estetik olmaktan öte anatomik birer sorun haline gelmektedirler. Çoğunlukla anne ya da babanın kulak şekline benzetilerek, kalıtımsal olduğu veya ameliyatsız düzelmeyeceği düşünülerek, aileler tarafından kendi haline bırakılan bu tür şekil bozukluklarının çok kolay bir şekilde önüne geçmek mümkün. Çünkü kulak kepçesindeki söz konusu şekil bozuklukları estetik olarak dış görünüş bozukluğu ile birlikte çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir” dedi.

Kaygı Bozukluğu Gelişebilir

Dr. Gonca Aslan yapılan çalışmaların çocukların kulakları ile ilgili farklılıklarının, akranları tarafından alay konusu edilebileceğini, bu durumun çocuklarda akran baskısı ile kaygı bozukluğu yaratabileceğini; özgüven ve öz değer duygularını sarsabileceğini gösterdiğini belirterek, “ Gelişen yeni tedaviler bebeklerimizi zahmetsiz bir şekilde bu tür olası sorunlardan kurtarmaktalar” diye konuştu.

Dr. Gonca Aslan, “ Bebekler kanlarında yüksek oranda annelerinden aldıkları östrojen hormonuyla doğarlar. Anneden bebeğe geçen östrojen hormonu, kulak kıkırdağında yumuşamaya neden olur. Bebek büyüdükçe yumuşak olan bu kıkırdak sertleşmeye başlar. Yapışık kulak, kepçe kulak gibi deformiteler erken dönemde farkedilip tedavisi başlanabilirse yumuşak olan bu kıkırdağı şekillendirmek çok kolaydır. Bu süre ilk 4 haftadır. Yumuşak olan kulak kıkırdağı kolayca şekillenir. 6’ıncı haftada bebekte östrojen seviyesi düşmeye başlar. Bu da kulak kıkırdağının sertleşmeye başlamasına yol açar. Dolayısıyla ilk 4 haftada müdahale edilebilmesi son derece önemlidir. Kulak kıkırdakları sertleşince, bu tür kullanılan sabit şekillendiricilerle sonuç alınabilme başarısı oldukça düşüktür” dedi.

“4-6 haftalık yeni doğan bebeklerimize silikon bir aparat yardımı ile yapacağımız ağrısız ve acısız müdahale ile tedavi sağlanıyor” diyen Dr. Gonca Aslan,” Bebeklerimizin kulak sağlığına önemli katkısı olacak bu yeni tedavi bebeğin duymasını, konforunu, emmesini etkilemediği gibi tamamen bebeğinizin rahatını gözetecek şekilde planlanmıştır” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com