Ege Ambulans
Kuş Veterineri Burak Uçar’dan Uyarılar29/11/2021

İzmir’de tamamen kuşlara yönelik olarak hazırlanan ve hizmet veren Kuş Veteriner Kliniği’nin kurucusu Veteriner Hekim Burak Uçar evde kuş bakan hayvanseverlere yönelik hayat kurtarıcı tavsiyelerde bulundu.

Boyalı kafes kullanmayınız: Boyalı kafeslerde özellikle kuşların kemirme eğilimi sonucu kısa veya uzun dönem zehirlenme vakaları görülmektedir. Bu sebeple boyasız kafesleri tercih ediniz.

Damacana Suyu Kullanın: Kuşların sularında doğal kaynak suyu veya damacana suyu kullanmanızı tavsiye ederiz. Kuşların bolca tükettiği temiz su kaynağının bizim içtiğimiz kalite temiz olması gerekmektedir.

Sularına İlave Yapmayın: Sularına ilave veya katkı yapmadan temiz vermeniz gerekmektedir. Kuşlar sularına bir ilave (vitamin) sonrası, içtikleri su miktarını azaltmaktadır. Özellikle kokusunu beğenmedikleri bir suyu çok az miktarda içerler. İnatçı kuşlar temiz sade su gelene kadar suyu içmemektedir.

Doğal Ağaç Dalları Kullanın: Kafeste sadece doğal ağaç dalları kullanımını öneriyoruz. Özellikle tünek, merdiven ve oyuncakların tahtadan olmasını tavsiye ediyoruz. Bu tahtalar doğal ve kimyasallara maruz kalmamış olmalıdır. Çünkü kuşlar bu saydıklarımızda kemirme yaparak yiyebilirler.

Kafese Kuş Kumu Ekleyin: Kuş kafeslerinde özellikle olması gereken bir kaynak kuş kumudur. Kuşlar istedikleri gibi tüketebilecekleri bir serbest doğru minerale ihtiyaç duyarlar. Burada biz genelde çeşitli içeriklere sahip bir kuş kumu önermekteyizdir.

Beslenmeye Dikkat Edin: Beslenme bir kuşun en dikkat edilmesi gereken bakım konusudur. Özellikle bizim çoğunlukla bu hatalardan hastalara baktığımız düşünülürse beslenme çok büyük öneme sahip olmaktadır. Beslenme aynı zaman da iyi ve çeşitli olmalıdır. Bu sayede bağışıklık düzeyi yükselir ve genel ihtiyaçlar karşılanır. Sade standart bir yem ve su hastalıklar için kaçınılmaz bir bakımdır. Muhabbet kuşlarından örnek vermek gerekirse doğalarında çeşitli tohumlarla beraber çim tüketimleri vardır. Özellikle sebze ve meyve konularında büyük eksiklik toplumumuzda göze çarpmaktadır.

Kafesi Düzenli Olarak Dezenfekte Edin: Kafesin, dezenfekte edilmesi kafes içerisindeki bakterilerin ve mantar etkenlerinin ortadan kaldırılmasını sağlar. Bu sebeple en az haftada bir defa kafesi dezenfekte etmenizi öneriyoruz.

Ortam Isısını İyi Ayarlayın:  Ortam hazırlığı kuşlar için önemlidir. Balık bakan kişilerin suyun ısısına dikkat etmesi gibi kuşlarda da ortam ısısına dikkat edilmesi gerekmektedir.  Özellikle ortam ısısı düştüğünde bağışıklık düşer. İstisnalar olsa da bu durum göz ardı edilmemelidir.

Banyo Ortamı Hazırlayın: Banyo ortam ısısı uygun olan kuşlar için her daim önerilmektedir. Özellikle kuşlar siz banyo hazırlamasanız dahi kendi sularında banyo yapmaya kalkacaktır. Bazı kuşlar sudan korkabilir bunlara sprey metodu ile yanaşmanız tavsiye edilir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com