Ege Ambulans
Lazerle Bıçaksız Bel Fıtığı Ameliyatı İle Sağlıklarına Kavuştular25/09/2017

Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Hastane Başhekim Vekili Op. Dr. Sırrı Sorguç, ‘’ Hastanemiz yapısal olarak sürekli yenilenirken diğer taraftan da yeni yeni uygulamalar da hayata geçirilmektedir. Bunlara güzel bir örnek Beyin Cerrahi Kliniğimiz de başlamış olan bu yeni yöntem, hastalarımız için gerçekten birçok avantajlar sağlamakta. Bu şikayetleri olan hastalarımızın ameliyat kararını verirken bu alternatif yöntemi de göz ardı etmemeleri gerektiğini düşünüyorum. Hastalarımızın ikisine de geçmiş olsun dileklerimi iletirken, Beyin Cerrahi uzmanımız Op. Dr. Ali Samancıoğlu başta olmak üzere emeği geçen tüm ekibimizi de  tebrik ediyorum. Herkesin eline koluna sağlık.’’ dedi.

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nde yeni uygulanmaya başlanan ‘’Cryo Ablasyon’’denilen Lazerle Bıçaksız Bel Fıtığı Ameliyatı ile kalp hastalığından ötürü açık bel fıtığı ameliyatı yapılamayan Kezban Solmaz (68) ile omurga da daralma şikayeti olan Selma Kaynak (50) sağlıklarına kavuştular.

5-6 yıldır bel fıtığı şikayeti olan Kezban Solmaz (68) son zamanlarda artan ağrılarını dayanılmaz hale gelmesinden ötürü eltisi ile birlikte  Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Polikliniği Op. Dr. Ali Samancıoğlu’na başvuruyor. Hem bel fıtığı hem de belinde darlaşma aynı zaman da kalp hastası da olan Kezban teyze yüksek risk taşımasına rağmen dayanılmaz olan ağrılarından kurtulmak için ne olursa olsun açık ameliyat olmak istiyor. Ameliyata alınıyor ancak anestezi yapıldıktan sonra nabzı 60-40 derken 20 hatta 10’lara kadar düşüyor. Hemen Kezban teyze uyandırılıyor ve ameliyat bitiriliyor. Bunu duyan Kezban teyze üzüntüden ağlıyor ve bu ağrılarla nasıl başa çıkacağını düşünürken doktoru lazerle bıçaksız lokal anestezi ile uygulanan ameliyatın hastanede uygulanmaya başlanacağını  ve isterse ona da uygulayabileceğini en azından deneyebileceğini söylüyor. Ameliyat hastanede yeni uygulanmaya başlanacağından Kezban teyze de asker yolu gözler gibi bu uygulamanın yapılacağı günü bekliyor. ‘’Cryo ablasyon’’ denilen yöntem hastane de uygulanmaya başlar başlamaz ilk hasta Kezban teyze oluyor ve başarılı geçen kapalı yöntem sayesinde ağrılarından kurtuluyor. Sonuç mutlu ve ağrısız bir son oluyor. 5 çocuk annesi yürekli Kezban teyze ‘’ Kalp hastasıyım  ve genel anestezi almam riskli ancak o kadar şiddetli dayanılmaz ağrılarım vardı ki herşeyi göze alarak yine de açık ameliyat olmak istedim ancak olamadım. Çok üzüldüm. Sonra doktorum yeni bir yöntemle anestezi almadan bu ağrılarımdan kurtulabileceğimden bahsetti ve hemen kabul ettim. Gerçekten çok kısa sürdü, bıçaksız lazerle kapalı ameliyat oldum. Hemen de ayağa kalktım ama esas diyeceğim o kadar rahatladım ki hiç ağrım sızım kalmadı. Allah herkesten razı olsun. Çok mutluyum, sağlığıma kavuştum. Başta doktoruma sonrada üzerimde emeği olan herkese çok çok teşekkür ediyorum. Ben çok memnun kaldım, herkese de bu yöntemi tavsiye ediyorum.’’ diyerek memnuniyetini aktardı.

Hastane de yeni uygulanan yöntemle aynı gün ameliyata alınan diğer hasta olan 2 çocuk annesi Selma Kaynak’ta (50) bir arkadaşının önerisi ile  10 yıl önce Op. Dr. Ali Samancıoğlu’na başvurarak  boyun fıtığı ameliyatı olmuş, çok memnun kalmış. Daha sonra ortaya çıkan omurga da daralma şikayetinden   kurtulmak için  aynı doktora tekrar gelmiş. Doktoru da ona bu yöntemden bahsedince o da daha kolay ve bıçaksız olduğu için hemen kabul etmiş. Sabah kliniğe geldiğini giriş işlemlerinin ardından hemen ameliyata alındığını ve  15 dakika gibi kısa bir sürenin ardından işleminin bitip odasına döndüğünü ve hemen bir  saat sonrada ayağa kalktığında artık hiç şikayetinin kalmadığını vurguluyor. Kaynak ‘’ Birkaç yıldır omurgada daralmaya  bağlı ağrılarım artmıştı. Hastaneye açık ameliyat olmak üzere geldim ancak doktorumuz diğer yöntemi anlatınca hemen kabul ettim. Çünkü  bıçak yok, iğne yok, ağrısız küçük bir işlemle hemen yapılıyor, hemen ayağa kalkabiliyorsunuz vb. birçok avantajı varken açık ameliyat olmaktan vazgeçtim. Gerçekten de son derece memnunum, hiç ağrımda kalmadı, sonuç mükemmel. Doktoruma ve diğer tüm çalışanlara çok çok teşekkür ediyorum.’’dedi.

Halk arasında ‘’Lazer’’ olarak bilinen Tıp’ta ise ‘’Cryo Ablasyon’’ denilen bu yöntem, özellikle başlangıç aşamasındaki bel fıtıklarında, Lomber dar kanal, çok ileri evre bel fıtıklarında, açık cerrahi uygulanamayan hastaların kalp- akciğer gibi hastalıkları da varsa ve genel anestezi alması sakıncalı ise ya da çok ileri yaşa sahipse ve  Osteoporozlu hastalarda  da uygulanabilen geniş bir yelpazeye sahip olduğunu vurgulayan Op. Dr. Ali Samancıoğlu ‘’Biz bu yöntemi daha önceki yıllarda da uyguluyorduk ve gayet güzel, olumlu  sonuçlarda almıştık ancak SGK ile ilgili birtakım problemlerden (ödenmemiş fatura edilememiş) ötürü yapamıyorduk. Ancak SGK’nın tekrardan bu problemleri aşmasıyla ( tekrar ödenmeye başlamış) yeniden yapmaya başladık. Hastalarımızın sabah sekiz gibi yatışını alıyoruz, gerekli olan tahlilleri hemen yapıp ve giriş işlemlerinin ardından hastamızı saat dokuz gibi işleme alıp  09:15 te işlem bitmiş oluyor. Bir saat yatak  istirahatinin ardından yürütebiliyoruz. Saat oniki gibi de hastamızı taburcu edebiliyoruz. Bu yöntemi başlangıç aşamasındaki fıtıklarda özellikle ameliyat henüz önerilmeyen, fizik tedavi önerilen, ağızdan ağrıkesici kullanımı önerilen hastalarda da rahatça uygulayabiliyoruz. Bizim ilk hastamız olan Kezban Solmaz’ı ameliyata aldık ancak aritmi ve arkasından bradikardi gelişince hemen uyandırarak  henüz ameliyata başlamadan sonlandırdık. Kezban hanım çok üzüldü. Ve bu yöntemi ilk ona yaparak onu ağrılarından kurtarmış olduk. Diğer hastamız Selma kaynak’ta ise omurga da daralma vardı açık yerine bunu uygulayabileceğimizden bahsettim. O da olmak istediğini belirtince ona da uyguladık. Her iki hastamızın da sonucu çok olumlu oldu. Halkımızın açık cerrahi yerine özellikle ameliyattan korkan hastalarda da denenebilecek invaziv bir yöntemdir. Bu yöntemde hasta uyumuyor, daha çabuk taburcu oluyor, ayağa kalkabiliyor, SGK açısından da maddi verimlilik sağlayabiliyor. Hasta için de bir lüks aslında  çünkü iğne izi yok, dikişsiz bir yöntem. İllaki açık cerrahi gerekiyorsa tabiki yapılacaktır ancak avantajları açısından bu yöntem uygulanabiliniyorsa hastalarımıza öneriyoruz.’’ dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com