Ege Ambulans
Lenfomada Erken Tedavi, İyileşme Şansını Yükseltiyor20/09/2017

Dünyada yaygın görülen hastalıklardan biri kanserdir. Son zamanlarda kanser türlerinden en fazla dikkat çekeni ise ''Lenfoma''. Özel Ege Şehir Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeci, Lenfoma'nın belirtileri ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgi verdi.

Özel Ege Şehir Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeci: ''Lenf kanseri olarak bilinen lenfoma diğer kanser türlerine göre iyileşme sürecinde en çok başarı gözlemlenen kanser türleri arasındadır'' dedi.

''Boyun- Kasık- Koltukaltı gibi bölgelerdeki şişliklere dikkat''

Lenf bezinde tümör oluştuğunda, lenfoma hastalığı ortaya çıkıyor. Bu tümörler öncelikle boyun, kasık, koltukaltı gibi bölgelerde oluşan şişliklerle görülüyor. Özel Ege Şehir Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeci konuyla ilgili şöyle konuştu: ''Eğer bu şişlikler ele geliyorsa, küçülmeyip aksine gittikçe büyüyorsa hematoloğa başvurmak gerekiyor. Yapılan incelemelerle bu şişliklerin lenf bezi tümörü olduğu anlaşılırsa, büyük çoğunlukla hastalığın kökten tedavisi mümkün olabiliyor.Hastalıklı lenf bezlerinde genellikle ağrı olmaz iken, zaman içinde büyüme ve çoğalma görülebilir. Lenfomanın diğer belirtileri arasında; ateş, kilo kaybı ve gece terlemesi yer almaktadır. Hastalık ne kadar erken tedavi edilirse başarı şansı da o kadar yükseliyor.''

''Lenfoma, tedavi edilebilir kanserler arasında yer alır''

Lenfoma, lenf bezlerinin kanser cinsi bir hastalığıdır.Başlıca Hodgkin ve Hodgkin- dışı lenfoma olarak iki gruba ayrılır.Lenfoma tanısı, hastalıklı dokunun çıkartılması ve patolojik olarak incelenmesi ile konur. Kan tetkikleri veya görüntüleme yöntemleri lenfoma tanısını koyduramazlar fakat hastalığın karakteri hakkında detaylı bilgi verirler. Lenfoma tedavisi hastalık evresi ve risk belirlenerek planlanır.Lenfoma, modern kemoterapi, radyoterapi teknikleri ve kök hücre nakli sayesinde günümüzde tedavi edilebilir kanserler arasında sayılmaktadır.

''Kemoterapi- Radyoterapi ve Kök Hücre Tedavileri Uygulanır''

Lenfoma için uygulanan kemoterapide lenfoma hücrelerini öldüren ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçlar vücudunuzun hemen hemen tüm bölgelerindeki lenfoma hücrelerine ulaşabilir. Kemoterapi döngüler halinde verilmektedir. Radyoterapi tedavisinde ise lenfoma hücrelerini öldürmek için ışın kullanır. Bu, tümörleri küçültebilir veya tamamen yok edebilir.Lokal bir tedavidir ve sadece tedavi edilen bölgedeki hücreleri etkiler. Kök Hücre naklinde ise; tedaviden sonra lenfoma tekrar ortaya çıkarsa kök hücre nakli yapılır. Hastanın kendi kanını oluşturan kök hücreleri özel bir uygulama ile damardan alınır. Kök hücre alındıktan sonra yüksek dozda kemoterapi, radyasyon tedavisi almaya olanak sağlar. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com