Ege Ambulans
Masa Başı Çalışanlar Dikkat03/04/2018

Ülkemizde kronik boyun ağrılarının görülme oranı yaklaşık yüzde 40 gibi yüksek bir oranda seyrediyor ve bu rakam son yıllarda giderek artıyor. Boyun fıtığı da boyun ağrılarının nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Medical Park İzmir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nden Op. Dr. Murat Düzgün de, boyun fıtığına yakalanan hastaların genellikle evde ve işyerlerinde bilgisayar başında uzun süre hareketsiz oturan kişiler olduğunu söyledi.

Hareketsiz yaşamın boyun fıtığını tetiklediğini belirten Düzgün, “İlerlemiş yaş ve günümüzde artık hemen hemen her evde bulunan bilgisayar ve tablet kullanımı, genellikle meslek grubu olarak da uzun süre ofiste masa başında çalışan hastalarda görülmektedir. Öğretmenlerde, bankacılarda, muhasebecilerde çok sık görülen bir hastalıktır.” dedi.

Boyun fıtığının boyun omurları arasındaki fıtık denilen yastıkçıkların yırtılıp kola giden sinire veya omuriliğe bası oluşturması sonucu oluştuğunu kaydeden Düzgün, “Boyun bölgesi çok hareketli bir bölge olduğu için bu bölgenin fıtıklarında oluşan bulgular boyun ağrısı, omuz ağrısı, kol ağrısı, ellerde uyuşma, bazen güçsüzlük bazen ayaklarda da güçsüzlüğe neden olabilmektedir.” dedi.

Mikro-cerrahi yöntemle tedavi ediliyor

Boyun fıtığının tanısının MR yöntemi ile konulduğunu söyleyen Düzgün şöyle devam etti. “MR ile tanı konulduktan sonra çok az bir hasta grubu cerrahi tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Genellikle dayanılmaz kol ağrısı, omuz ağrısı olduğunda veya kolda kuvvetsizlik meydana geldiğinde cerrahi tedaviyi seçmekteyiz. Cerrahi tedavi mikro cerrahi yöntemle yapılmaktadır. Yaklaşık 1 saat süren ameliyattan sonra ertesi gün hastamız evine gidip 10-15 gün içersinde de normal hayatına dönebilmektedir.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com