Ege Ambulans
Maskenizi Atmayın04/06/2021

 Yıldır amansız bir şekilde mücadele ettiğimiz Covid-19 virüsünde en önemli tedbirlerin başında hiç şüphesiz ki maske geliyor. Pandemi süresince de başta sağlıkçılarımız olmak üzere tüm yetkililer mutlaka maske, Mesafe, Hijyen diye uyarıda bulunuyorlar, Sağlık bakanlığı hemen her hafta mutlaka bir veya birkaç açıklamalarda bulunuyor, bu uyarıların başında mutlaka maske var.

Maskeni Kullan Fakat Yerlere Değil Çöpe At

Hemen hemen maskesiz sokakta insan göremiyoruz maskeli yaşam, hatta maske artık günlük kıyafetlerimizin bir parçası haline geldi. Ben eşimden biliyorum dışarı çıkarken kıyafetine göre maske takıyor. Yani maske artık kadın ve erkekte bir giyim tarzı halini aldı. Fakat şu yollara ve çöp konteynırların etrafına gelişi güzel atılan maskeler etrafa mikrop saçtığı gibi virüsün yayılmasını da artırıyor. Hastanelerimizin genellikle de hastane binalarının en arka alanlarında görürüz. Tıbbi Atık uyarısı. Bu tıbbi atıklar son derece tehlikeli ve birtakım bulaşıcı hastalıklar taşıyor olabilir. İşte bu rasgele yollara atılan ve son derece tehlikeli olan kullanılmış maskeleri mutlaka düzgün bir şekilde mutlaka çöp kutularına atmalıyız. Yerlere atılan maskeler hem çevre kirliliğine, en önemlisi de virüsün yayılmasına neden oluyor. Bizden Bir Dost Uyarısı. 

Önce Sağlık

Pandemi de en fazla ihmal ettiğimiz görevlerimizin  başında sağlık kontrollerimiz geliyor. Her nedense hastanelere gitmekte tereddütlerimiz var. Acaba hastaneye gidersem bana da virüs bulaşır mı? Hastanelerimiz özelliklede özel hastanelerimiz pandemi öncesinde de her türlü bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli tedbirleri almakla yükümlüler. Pandemi döneminde bu tedbirler kat ve kat artırıldı. Tabi bazı ihmaller olmuyor değil. Bunları da lütfen gören duyan yetkili kişilere mutlaka gerekli uyarılarda bulunsunlar. Her yetkili her şeyi görecek anında gerekeni yapacak diye bir kural yok. Bazı aksamaları ve yapılası gerekeni vatandaşta yetkililere söylemekle mükellef. Özelliklede sağlıkta. Pandemi den dolayı virüs bana da bulaşır diye endişe etmenize gerek yok sağlık sorunlarınızı mutlaka ertelemeyin. Hekiminizle mutlaka görüşün.

Temizlik Kendi Kapımızdan Başlar

31 Yıldır sağlık sektörünün içindeyim ve yaptığımız sağlık haberleri ve ilan çalışmaları ile sağlığın ne denli önemli olduğunu en başta da sağlığımızı korumanın kişinin kendi elinde olduğuna doktorlarımızın sıkça uyarılarından biliyoruz. Özellikle hareketli bir yaşam önerileri,  son zamanlarda bazı bilim insanları kişinin günlük 10 bin adımdan ziyade  günlük 4 bin 500 adımın bile bir çok hastalıklardan koruduğunu,  10 bin adımın ise mükemmel olduğunu vurguluyorlar. Sabahları erken kalkıp düzenli yürüyüşlerimi yapıyorum. Yürüdüğüm yol boyunca da çevremi gözetliyor sorumlu bir vatandaş olarak çevre temizliğine dikkat ediyorum. Bazı kişilerin sorumsuzca çevre kirliliğine neden olacak, özellikle de sokaklardaki belediyeye ait çöp konteynerleri çöp atıktan sonra konteynır kapaklarını kapatmadıklarını görüyorum. Hatta bazı konteynırların etrafında da hayvan sakatatları atılmış durumda. Bunları da sokak hayvanları sağ sola dağıtıyor. Tabi bu konuda belediyeler her konteynırın başına bir zabıta dikecek halleri yok. İşte burada vatandaşa büyük görev düşüyor. Gördüğü kirliliği mutlaka yetkililere bildirmeli. Ben yaşadığım ilçeyi söylemiyorum fakat bu ve buna benzer rezilliğe defalarca şahit oldum . Yaşadığım mahallemde kapımın önünü hemen her gün yıkarım, ker kes kendi kapısının önünü temizlese sorun kalmaz. Atalarımızın güzel bir sözü Aslan Yattığı Yerden Belli olur.

Aşı Önemli

1 buçuk yıldır çektiğimiz bu Covid-19’dan kurtulmanın en önemli yolu tabi ki aşı. Bizler ikinci aşılarımızı oldukİzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı, Prof. Dr. Şükran Köse hocamız tarafından aşılandık. Usta elleri ile aşımızı yaptıktan sonra bizleri bilgilendirdi. Hocamızı dinledikten sonra aşı olmanın ne denli önemli olduğunu anladık. Eşim asla aşı olmam demişti. Şükran hocamızı dinledikten sonra benden önce aşı oldu. Aşı sıranız geldiğinde sizlerde mutlaka ama mutlaka aşı olmalısınız. Gelecekte HES kodu gibi aşı kartı da sorgulanmaya başlanabilir. Resmi Dairelerde, alışveriş merkezlerinde aşı kodu sorgulaması başlanabilir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com