Ege Ambulans
Meme Yapısı, Kadın Vücudunun Duruşuna Etki Ediyor28/06/2017

Ekol Hastanesi Estetik Cerrahi Kliniğinden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mübin Hoşnuter, meme yapısının ve şeklinin kadın vücuduna ve estetik yapısına etki eden önemli bir bölge olduğunu belirterek memenin diriliği ve güzelliği ile beden imajını tamamlayan önemli bir yapı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mübin Hoşnuter bu sebeple memesi küçük bayanlar, meme büyüklüğünden şikayeti olanlar, doğumsal meme bozukluğu olanlar, meme sarkmasından şikayeti olanlar, meme asimetrisi yaşayanlar meme estetiği için Estetik Cerrahiye başvurmaktadırlar” dedi.

Estetik ameliyatlarında hastaların isteklerine çok önem verdiğini belirten Prof. Dr. Hoşnuter “Gövdedeki bütünsel meme estetiğin sağlanmasında meme şeklinin komşu yapılarla, örneğin kol, üst karın ve koltuk altı oranları ile birlikte değerlendirilmesi önemlidir. Meme şekli ve hacmi ile ilgili kriterler zaman içinde değişse de günümüzde ideal meme şekli memenin üst bölümünde hafif iç bükey, alt bölümünde dış bükey kavis olan şekildir. Meme başı yere paralel durmalıdır.”

Meme büyütme

Prof. Dr. Mübin Hoşnuter meme büyütme ameliyatlarının estetik cerrahi açısından en çok yapılan ve doğru uygulanırsa en yüz güldürücü, hemen sonuç alınabilen işlemlerin başında geldiğini belirterek şunları söyledi. “Meme büyütme 2011'de ABD'de liposuction ve karın germe ile beraber en popüler ve en sık yapılan ameliyattır. Silikon protez, şişirilebilir protez kullanılarak meme büyütme yapılabilir. Vücuda en az zarar veren maddelerden biri olduğu yıllardır bilinen silikon, laboratuvarda işlenerek bugün kullandığımız silikon proteze dönüştürülmekte ve güvenle kullanılmaktadır. Uzun süreli yapılan araştırmalarda bu materyalin kullanımının meme kanserini tetikleyici bir etkisinin olmadığı ortaya konulmuştur.

Meme büyütme ameliyatları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Mübin Hoşnuter şunları söyledi: “Silikon protez, koltuk altı, meme başı veya meme altından yapılan kesilerle meme dokusu altına (subglandüler), kas altına (submuskuler), kas zarı altına (subfasyal) veya "dual plane" denen çoklu yerleşimler şeklinde yerleştirilebilmektedir.

Ameliyat, genel anestezi altında, hastane koşullarında yapılır ve 1-2 saat sürer. Memeye bandajlama ve sütyen uygulanır. Ameliyat sonrası ağrı minimaldir. Eriyen dikişler kullanıldıysa alınmasına gerek yoktur. Erken dönemde şişlik, morluk olabilir; 10 günde kendiliğinden kaybolur. Dren kullanımı cerrahın tercihidir ve genelde 1-2 günde çıkarılır. Hasta 3-5 günde işine dönebilir. 1-2 ay ağır egzersizlerden uzak durması tavsiye edilir.”

Meme küçültme

Ağır ve büyük meme bedenin denge merkezini bozduğunu belirten Prof. Dr. Mübin Hoşnuter “bunu dengelemeye çalışan bedenin doğal omurga açıları bozulur. Bu bozukluk erken dönemde ağrı ve duruş bozukluğu yaparken geç dönemde boyun fıtığı, sinir sıkışması ve kemik erimesinin hızlanması gibi sorunlara neden olur. Meme büyüklüğünün hastada yarattığı şikayetler: Baş, boyun, sırt ağrıları, meme altında pişikler, sütyen askılarına bağlı ağrılı oluklar oluşması, yorgunluk, sırt üstü yatarken nefes almada güçlük, giyim sorunları gibi. Hasta genelde üstünü başka altını başka numara alır. Hasta kilo vermekle memelerinde yeterince küçüklük elde edemez. Meme küçültme ameliyatlarından sonra hastalar kilo vermeye daha motive hale gelirler” dedi.

Meme dikleştirme

Memelerin değişik nedenlerle sarkık hale gelebildiğini kaydeden Prof. Dr. Mübin Hoşnuter, meme dokusunu yerinde tutan bağlar zamanla gevşeyebilir. Kilo değişikliklerine, emzirmeye ve yerçekimi etkisine bağlı olarak meme dokusu ile etrafını saran deri zarfı arasında uyumsuzluk olabilir. Sonuçta adeta içi boş görünümlü sarkık meme ortaya çıkabilir. Estetik meme dikleştirme ameliyatında, sarkık haldeki meme dokusu yeniden şekillendirilir, fazla deri çıkartılır. Meme başı olması gereken yere getirtilir. Kişinin vücut ölçülerine uygun olarak meme tekrar oluşturulur” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com