Ege Ambulans
Metabolizmanızı Yavaşlatmanın 13 Yolu17/08/2017

İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Dereli, metabolizmayı yavaşlatmanın 13 yolunu açıkladı.

Vücudunuzdaki her hücre enerji metabolizmanızda rol oynar. Yediğiniz yiyeceklerin enerjiye dönüşümü, kalbinizin atması, akciğerlerinizin hava alışı, kaslarınızın kasılması gibi temel vücut fonksiyonlarını sağlar. Bazal metabolizmanız ne kadar hızlı ise o kadar çok kalori kullanırsınız. Düzenli egzersiz yaparak ve kas kitlenizi arttırarak bazal metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Ama ne yazık ki yavaşlatma yolları çok daha kolay ve çok daha fazla.

Metabolizmanızı Yavaşlatmanın 13 Yolu

  1. Günlük yeme düzeninizin sürekli değişmesi: çalışmalar her gün aynı saatlerde düzenli yemek yemenin vücudunuzu öğünler arası daha çok kalori yakma konusunda eğittiğini göstermektedir. Sık ve az miktarda tüketilen yiyecek iştah patlamalarını engeller. Öğünler arası büyük kalori farkları olmasının da yağ depolama konusunda metabolizmayı uyardığı diğer bir bilimsel veridir.
  2. Böcek ilaçları: Organoklorinler vücudun enerji kullanma metabolizması üzerinde direk etki yapmaktadır ve kilo vermeyi ciddi olarak zorlaştırmaktadır. Gerçek organik gıdalara olan ilginin bu kadar artmasının nedenlerinden biri de budur.
  3. İşlenmiş gıdalardaki besinsel toksinler: MSGi oldukça zararlı bir yağ asidir ve toksik etkileri olan bir gıda koruyucusudur. Özellikle tiroid olmak üzere hücreleri zayıflatarak metabolik hızı %70 e kadar yavaşlatabilir. Besinsel toksinler, rafine karbonhidratlar ve şeker metabolizmanızı yavaşlatmak için adeta birbirleri ile yarışırlar.
  4. Florid ve klorin içeren sular içilmesi: bu iki kimyasal özellikle tiroid ile etkileşerek fonksiyonlarını bozar. Tiroidiniz yavaşladığında tüm hücreleriniz yavaşlar. Temiz filtrelenmiş sular içmeye her zaman özen göstermeliyiz.
  5. Uykunun şarj edici değeri: gece uykunuzu almadığınızda ertesi gün hareket edecek haliniz olmaz her fırsatta durup dinlenirsiniz ve sonuçta daha az enerji harcarsınız. Ama daha da kötüsü uykusuzluk vücudun dinlenme esnasında harcadığı enerjiyi de belirgin azaltır. Uyku düzeninizi bozacak her türlü uyarandan uzak durmanız kilonuz için önemlidir.
  6. İlaçlar: diabet, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar hatta antiasitler bile metabolik işlevlerle etkileşip vücut hızınızı oldukça yavaşlatır. Bu da enerji kullanımını gittikçe düşürür.
  7. Çok az yemek: aşırı kalori kısıtlaması vücudunuzdaki kıtlık hormonlarını aktive eder ve metabolizmanız kış uykusuna yatar. Kalori alımınızı ne kadar düşürseniz de bu kısır döngüden çıkamazsınız ve kilo kaybınız durur. Vücut yağlarını korur.
  8. Protein tüketiminin yetersiz olması. Her öğününüzde protein tüketmek kas kitlenizi korumanızı korumanızda en önemli faktördür. Protein tüketilen öğün sonrası enerji kullanımı, tüketilmeyen öğüne göre yüzde 35 daha fazladır.
  9. D vitamini düzeyiniz düşükse metabolizmanız kendi kendini kilitler.
  10. Yirmi dakikadan uzun süreli kesintisiz oturmak sonraki 2 saatte metabolik hızınızı yüzde 50 düşürür.
  11. Sirkadian ritmi bozmak (iç saatinizi bozmak) örneğin jetlag dönemlerinde hücreler normal ritimlerinde çalışamazlar ve ciddi bir metabolik yavaşlama görülür. Sürekli okyanus aşırı uçuşlar yapmanızı zorunlu kılan bir işiniz varsa “melatonin” takviyeleri ile bilgi almalısınız.
  12. Su: tüm hücrelerimiz, metabolik aktiviteler de dahil olmak üzere suya bağımlıdır. Susuz kaldığınızda normalde harcadığınızdan en az %2 daha az kalori harcayabilirsiniz. Kalorileri suda boğmak daha kolay bir zayıflama metodu değil mi?
  13. Kahvaltıyı kaçırmak: Kahvaltı etmeden güne başladığınızda öğle yemeğine kadar kurt gibi acıkmanız dışında vücudunuzu da kalori gelmedi mesajları ile uyandırmış olursunuz. Bu da hücrelerinizin metabolizmalarını yavaşlatması ile sonuçlanır. Kahvaltı etmeyenler arasında şişmanlık görülme oranı edenlere göre 4,5 kat fazla görülüyor. Biraz vakit ayırıp hafif de olsa sağlıklı bir kahvaltı güne enerji yakarak başlamanızı sağlayacaktır unutmayın.

 

 

 

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com