Ege Ambulans
Mide Botoksu ve Tüp Mide Sonrası Beslenmeye Dikkat31/05/2022

Anadolu Cerrahi diyetisyenleri İlay Hacılar, Ezgi Özcan Boztaş ve Ecem Özduran; obezite cerrahisi ve mide botoksu sonrası beslenmenin önemine dikkat çektiler.

Beslenme Takibi Önemli

“İster ameliyatlı, ister ameliyatsız zayıflama yöntemlerinden hangisini uygularsak uygulayalım beslenme takibi ve diyet programları bu işlemlerin başarısı için oldukça önemli bir faktör” diyen Dyt. İlay Hacılar, “ Bu işlemler sonrası sağlıklı beslenmeyi öğretmeyi ve kalıcı beslenme davranışları geliştirmeyi hedefliyoruz.  Tüp mide ameliyatında midenin yüzde 75-80’i alınarak mide hacminin küçülmesi sağlanır ancak mide fonksiyonları değişmeden kalır. Bu ameliyat uzun bir yolun başlangıcıdır ve kilo vermenize yardımcı bir yöntemdir. Yani bu ameliyatı oldum ne yersem yiyeyim, günlük aktivitem ne olursa olsun kilo veririm diye kesinlikle düşünmeyin. Çünkü obezite cerrahisi kilo kaybını garanti etmez. Ameliyatın uzun vadeli başarısı tavsiye edilen beslenme kurallarına uyumunuza bağlıdır. Ameliyattan sonra mutlaka beslenmenizi ve günlük fiziksel aktivite alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Başarılı bir kilo verme süreci için kurallara kesin olarak uymalısınız” dedi.

Mide Botoksu Sonrası Beslenme

Ameliyatsız zayıflama yöntemlerinden mide botoksunun  hakkında bilgiler veren Uzm. Dyt. Ezgi Özcan Boztaş, “  Uzman hekim tarafından uygulanan bu yöntem midedeki düz kaslara botoks maddesinin enjeksiyonu ile kasların geçici süreliğine felce uğratılması sonucu sindirimin geciktirilmesi esasına dayanmaktadır. Botoks maddesi, ortalama 4-6 ayda vücuttan kendiliğinden atılmaktadır. Bu sebeple, operasyon sonrası ilk 3 aylık dönem, beslenme ve kilo kaybı açısından önemlidir. Mideyi en yavaş sürede terk eden besin grubu olan proteinler, diyetin olmazsa olmazıdır. Aynı zamanda sebze meyve tüketimi, bireyin ihtiyacı olan günlük lif miktarının sağlanması açısından dengeli şekilde diyette yer almalıdır. Karbonhidrat ve yağ tüketimi ilk 3 aylık dönemde sınırlı tutulmalıdır. Öğünlerin saati, porsiyon miktarları, besin ögesi dağılımları ayrı ayrı öneme sahiptir” diye konuştu.

Yaşam Boyu Kurallara Uyun

Mide botoksu veya obezite cerrahisi sonrasında sık sık yüksek kalorili yiyecekler tüketilmesi sonucu tekrar kilo alabilirsiniz diyen Dyt. Ecem Özduran, “ Kısacası ideal kilonuza geldiğinizde, her şeyi yiyebiliyor ya da içebiliyor olmanız eksi alışkanlıklarınızı geri getirmesin. Çünkü eski alışkanlıklarınıza geri dönmeniz kilolarında geri dönmesine sebep olacaktır. İdeal kilonuza geldiğiniz zamandan itibaren ise beslenme şeklinizi değiştirmeyin. Yeni beslenme alışkanlıklarınızla kilonun korunabilmesi için hayatınız boyunca öğrenilen kurallara uyulması önemlidir” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com