Ege Ambulans
Mide küçültme ameliyatlarından korkmayın06/03/2018

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Kaçar, “Mide ameliyatlarından korkmayın. 7 gün, 24 saat aşırı kilolarla dolaşmaktan korkun.” dedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Kaçar, son zamanlarda mide küçültme ameliyatları sırasında veya sonrasında gerçekleşen ölümlerin, insanların bu ameliyatlara bakış açısını değiştirdiğini açıkladı. Kaçar, “Mide küçültme ameliyatlarının tabi ki bazı riskleri var ama hayatın her anında aşırı kilolarla dolaşmak çok daha riskli bir durumdur. Obez bir kişinin, normal kilodaki bir kişiye göre trafik kazasında yaralanma riski iki kat  daha fazladır. Yine morbid obez bir kişinin normal kilodaki bir kişiye göre yaşam süresi 10-12 yıl daha kısadır.” şeklinde konuştu.

“Ölüm Oranı Binde İkidir”

Mide küçültme ameliyatlarının son zamanlarda artış göstermesinin nedenlerini anlatan Doç. Dr. Kaçar, “Mide küçültme ameliyatları günümüzde daha çok uygulanır hale geldi. Bunun iki sebebi var; Birincisi, obezite oranının günümüzde artmış olması, ikincisi tecrübe ve teknolojinin artması. Mide küçültme ameliyatlarında ölüm oranı binde ikidir. Bu risk ameliyata değil, şişmanlığa bağlıdır. Bacak damarlarında pıhtı oluşup kalbe beyne pıhtı atmasıyla ortaya çıkan bir risktir. Bizler bu riski azaltmak için kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyoruz. Ameliyat sırasında kan göllenmesini önleyen masaj aletleri kullanıyoruz. Ama maalesef tüm dünya olarak ölüm riskini sıfırlayamıyoruz. Ancak kabul edilebilir oranlarda tutuyoruz.” dedi.

“Safra Kesesi Ameliyatıyla Aynı Riske Sahip”

Mide küçültme ameliyatından kaynaklanan ölümlerin basında daha fazla yer bulduğunu söyleyen Doç. Dr. Kaçar, “Mide küçültme ameliyatının riskleri kişiler arasında daha çok konuşuluyor. Zannediliyor ki, bu ameliyatlarda ölüm oranı yüksek. Hâlbuki safra kesesindeki risk neyse bu ameliyattaki risk de odur. Bundan bir ay önce de Sağlık Bakanlığı bir genelge yayınladı. Bu ameliyatlar artık belli başlı şartlar altında yapılabiliyor. Operasyon standartlarının çerçevesi çizildi. Dolayısıyla zaten güvenilir olan bu ameliyatlar daha güvenilir hale geldi. Bu konuda hastaneler de kendini geliştirdi, doktorlar ekiplerini ve teknolojilerini daha geniş hale getirdiler.” diye konuştu.

Kısa Sürede 60 Kilo Verdi

28 yaşındaki Gizem Darıcı, 20 ay önce tüp mide ameliyatı oldu. Ameliyatın bazı riskler taşıdığını lakin kilolu olmanın çok daha büyük risklere sahip olduğunu  söyleyen Darıcı, “Ameliyat olmaya karar verme sürecinde elbette bazı korkularım oldu. Kilo verebilmek benim için bir hayaldi. Doç. Dr. Serdar Kaçar ile tanışana kadar kilo verebileceğime inanmıyordum. 1 gün içinde ameliyat olmaya karar verdim. 1 hafta içinde ise her şey olup bitmişti. Yaklaşık 60 kilo verdim. Şimdi sağlıklıyım ve hayatımın en güzel günlerini yaşıyorum. Eğer defalarca diyet yapıp başarısız olduysanız hiç düşünmeden ameliyatla ilgili araştırma yapmanızı tavsiye ederim.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com