Ege Ambulans
Migrenin tam kapalı cerrahi tedavisi30/09/2019

Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Günhan Güngör migren tedavisinde cerrahi yöntem seçeneği ile rahatsızlığın yüzde 90'ında migren ataklarının sayı, ciddiyet ve süresinde belirgin azalma olduğunu söyledi.

Migrenin çağımızın ciddi halk sağlığı konularından birisi olduğunu belirten Opr. Dr. Günhan Güngör, “Migren için birçok görüş olsa da henüz nedeni hakkında kesin bir bilgi ne yazık ki yoktur. Bu yüzden de migrenin tedavisi hastadan aldığımız hikaye üzerine inşa edilmektedir ve bir çok hastada bu tedaviler tamamen başarısız olmaktadır. 2000’li yılların başlarından itibaren migren tedavisindeki bu başarısız sonuçlar biz hekimleri başka tedavi arayışlarına itmiştir. Yine 2000’li yılların başında ABD’li bir plastik cerrah Dr. Bahman Guyuron tesadüfen alın germe ameliyatları sonrasında migren atakları geçen hastalarının olması sonrası migren tedavisi açısından yepyeni cerrahi bir yöntem tanımlamıştır. 2000 yılından bu yana bu tedavi yöntemi başarı ile uygulanmaktadır” dedi.

Ruh ve bedeni yoruyor

Migren hastalığının hasta üzerinde bedensel ve ruhsal büyük bir travma yarattığını belirten Opr. Dr. Güngör, “Hasta bir bütün olarak ele alınmalıdır. Özellikle ameliyat sonrası dönemde hastanın migren atakları tamamen geçmektedir fakat aura bir süre daha devam etmektedir. Bu dönemi hastaların bir çoğu “ağrı kapımın önüne kadar geliyor hatta kapımı çalıyor ama içeriye giremiyor” diye tanımlamaktadırlar.

Cerrahi Tedavi

Migren cerrahisinin tamamen endoskopik (kapalı) yöntemle yapılan bir ameliyat olduğunu belirten Opr. Dr. Günhan Güngör, “Migren cerrahisinin başarı oranı diğer tedavi yöntemlerine göre oldukça yüksektir. Hastanın girişim öncesinde ağrı analizinin ayrıntılı yapılması ameliyat sonrası başarı oranını oldukça arttırmaktadır.  Son dönemde tıp alanındaki gelişmeler biz beyin cerrahlarını bu yöntemi geliştirmeye zorlamıştır. Son bir kaç yıldır yapılan çalışmalar sonrasında bu cerrahi girişimi tamamen minimal invaziv hale getirmiştir. Ameliyat özel bir iğne yardımıyla yapılmakta ve hastaya en ufak bir kesi yapılmamaktadır. Hasta operasyon sonrası 2. saatte taburcu edilmekte ve ertesi gün normal yaşamına hatta işine geri dönebilmektedir. Ameliyat hastanın migren ağrısının ayrıntılı analizleri yapıldıktan sonra ağrıyı tetikleyen noktalar belirlenir ve işlem özel bir iğne yardımıyla bölgeye iğnenin içinden ilerletilen özel bir prop yardımıyla gerçekleştirilir. Ameliyatın başarı oranı ise yüzde 80’lerin üzerindedir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com