Ege Ambulans
MS ve Parkinson’da Fizik Tedavi26/09/2017

Dr. İsmail Atabek Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Mesul Müdür Fizik Tedavi Uzmanı Dr. İsmail Atabek, MS ve Parkinson hastalıklarının tedavilerinde de fizik tedaviden yararlanıldığını ve yüz güldüren sonuçlar verdiğini söyledi.

MS hastalığının merkezi sinir sisteminin etkilenimine bağlı olarak oluşan, kronik ve ilerleyici bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Atabek, “ Hastaların büyük çoğunluğunu 20-40 yaş arası kişiler oluşturmaktadır. Kesin sebebi bilinmemektedir. Hastalığın etkilenim bölgesi ve harabiyetin boyutu gibi etkenlere göre değişkenlik göstermekle beraber,  sık karşılaşılan belirtiler kol veya bacakta kuvvet ve duyu kaybı, görsel bozukluklar, istemsiz titremelerdir.” dedi.

MS Hastalığında Fizyoterapi

Her hastanın etkilenim derecesinin ve belirtilerinin farklı olacağından öncelikle fizyoterapist tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerektiğini belirten Dr. Atabek, “ Değerlendirme sonunda tedavi kişiye özel planlanmalı ve fizyoterapist tarafından uygulanmalıdır. Tedavi kapsamında; hasta eğitiminin iyi yapılması gerekmektedir. Ayrıca Kaslardaki anormal tonusu azaltmaya yönelik uygulamalar, kasların fonksiyonelliğinin devamı ve kuvvetlendirilmesi, denge ve yürüyüş egzersizleri, gerekiyorsa yardımcı cihaz, ( koltuk değneği, yürüteç gibi) kullanılması, yorgunluğu azaltıcı aerobik egzersizlere yönlendirmek, solunum egzersizleri tedavi kapsamında yapılan diğer uygulamalar arasındadır.” dedi.

Parkinson ve Tedavisi

Parkinson hastalığının motor sistemi hastalıkları adı verilen gruba ait dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Atabek, “hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Belirtileri arasında; istemsiz ve kontrol edilemeyen titremeler, eklem hareketleri sırasında tutukluklar, yavaş ve yetersiz hareketler, duruş bozuklukları ( boynun öne eğilmesi, dizlerin bükülmesi gibi) ve ağrı gözlenmektedir.

Fizyoterapisi

Kapsamlı bir değerlendirme ilk basamaktır. Tedavide amaç, hastanın mevcut durumunda olabilecek en yüksek fonksiyonel yeterliliğe ulaşmaktır. Ana tedavi egzersizdir. Hareketliliğin devamını sağlamak, kuvvet ve koordinasyon egzersizleri, endurans egzersizleri, denge egzersizleri, postür ve yürüyüş egzersizleri ile solunum egzersizleri programın ana çatısını oluşturmaktadır.

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com