Ege Ambulans
Nasır Kabusunuz Olmasın!12/11/2019

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Rıza Aktaş, nasır ve nasır oluşumu hakkında bilgiler vererek tedavi yöntemlerini anlattı.

Nasır oluşumunun sebebi, genellikle cilt üzerinde görülen ardışık travmalardır. Ardışık travmalar, cilt kanlanmasını bozar ve geriye, dolaşımı olmayan normal dokudan daha sert bir doku kalır. Oluşan bu doku, normal dokudan daha serttir ve renk açısından farklılık gösterir. Temel patofizyoloji, mikro travmaların yaratmış olduğu doku stresinin üzerine, dokunun kendini korumak amaçlı kanlanmasını azaltıp hipertrofiye etmesidir. Oluşan bu dokuya ‘’nasır’’ denmektedir. Her yerde görüleceği gibi vücudun sık travmaya uğradığı el ve ayaklarda daha sık gözlenmektedir.

Nasır Nasıl Oluşur?

Elde Nasır Oluşum Sebepleri

Elde mikro travmaların çokça görüldüğü çiftçi, şoför, inşaatçılık gibi mesleklerde nasıl oluşumu sıkça görülür. Travmalara maruz kalınabilecek mesleklerde yanlış kullanılan eldiven ve koruma araçlarına bağlı olarak da nasır oluşabilmektedir.

Nasır Oluşumunu Engellemek İçin Alınacak Önlemler

Kliniğimde Nasır Tedavisine Temel Yaklaşım

Ayak ve eldeki nasırlarda nasırın boyutuna, derinliğine ve bulunduğu yere göre tedavi şekli değişmektedir. Temel olarak tedavi, radyofrekansla ameliyatsız olarak nasır dokusu buharlaştırılarak, nasırın köküyle birlikte yok edilmesine dayanmaktadır. İşlem öncesi yapılan lokal anestezi sonrası herhangi bir acı ve ağrı hissedilmez. Dokularda kanlanma bozukluğu ve periferik arter hastalığı sonrası çıkan nasırlarda kişiden alınan kandan prp elde edilerek, nasır alınan dokunun iyileşmesini hızlandırmak amacıyla o bölgeye enjekte edilir. Hastalar işlem sonrası yaklaşık 3 saat uyuşukluk süresinden sonra aynı gün kullanacakları ağrı kesici ile sorun olmadan işlerine geri dönmektedirler. Tedavi süresi her nasır için yaklaşık 5-8 dakika sürmektedir. Çok küçük veya baskının fazla olduğu yerlerdeki nasırlar dikişle kapatılır. Bu da hastanın günlük işlerine dönmesini kolaylaştırır.  Gebelerde de nasır tedavisi yapılabilmektedir. Nasır, lokal anestezi altında rahatlıkla tedavi edilir.

Nasır Tedavisi Gören Hastanın Evde Yapması Gerekenler

Nasır tedavisi yapılmış hastanın nasırlı bölgesinin normal doku haline gelebilmesi için hastanın yaklaşık 10 -20 günlük bakım yapması gerekmektedir. Öncelikle radyo frekansla alınmış nasırın çevresindeki kalın ve sert dokular törpü veya ponza taşı ile eritilmelidir, yaranın debritmanı ve temizlenmesi izotonik serumla yapılmalı ve batikon sürüldükten sonra yara kapatılmalıdır. Yaklaşık 4 – 5 gün tedavi bu şekilde tekrar edilmeli ve yaranın üzeri kapalı tutulmalıdır.

Tedavisi yapılan hastaların nasırlarının oluşumuna neden olan etkenin düzeltilmemesi durumunda nasır tekrarlayacaktır. El ve ayaklardaki nasırlar, nasıra neden olan faktörler ortadan kaldırıldığında nasır kaybolmaz ancak tedavi sonrasında bu etkenlerin olmaması durumunda nasır tekrar da etmez. En sık görülen nasır oluşum nedeni, ayakkabıya bağlı olandır. İyi bir ayakkabı seçimi yapılması mağduriyeti önemli derecede ortadan kaldırır. Nasırı olup da mağduriyetin ortadan kaldırılması nasırı geriletmez ama ilerlemesini de önler. Dolayısıyla nasır, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Detaylı bilgi için https://rizaaktas.com/nasir-tedavisi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com