Ege Ambulans
Normal Doğum Yaptıran Hekim ve Ebelere Ödülleri Verildi.18/12/2018

İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, vatandaştan gelen sezaryen taleplerinin normal doğuma yönlendirilmesi ve vatandaş algısının normal doğuma yönlendirilmesi konusunda hassas davranılmasını istedi. 
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından normal doğumu teşvik çalışmaları kapsamında 2017 yılında kamu, üniversite ve özel hastanelerinde normal doğum oranı yüksek olan hastanelere, uzman hekimlere ve ebelere “Başarı ve Teşekkür Belgesi” takdim edildi.  Törende ayrıca ilk kez Sağlık Bakanlığı tarafından “Bebek Dostu Hastane” olmaya hak kazanan hastanelere de belgeleri teslim edildi.
 
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığında düzenlenen törene Sağlık Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Elif Kazancı, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız ile sağlık yöneticileri ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

“Gebeyle doğru iletişim ve telkinle, ağrı ve korkunun yönetimiyle sezeryan oranları düşecektir.”

Sağlık Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Elif Kazancı yaptığı konuşmasında yapılan araştırmaların gebelerin ağrı ve korku nedeniyle normal doğumdan uzaklaştıklarını, bu konuda özellikle gebeyle doğru iletişim ve telkinle ağrı ve korkunun yönetimiyle sezeryan oranlarında ciddi bir düşme saptandığını belirtti. Anne adaylarının güvenli ortamda huzur içinde doğum yapmalarının en büyük hakları olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Kazancı annelerin normal doğumu tercih eder hale getirilmesi için çalışmaların devam edeceğini vurguladı. 

“Vatandaşımızdan gelen sezaryen taleplerini normal doğuma yönlendirmeliyiz.”

İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur da konuşmasında, Müdürlük olarak normal doğum konusunda vatandaş algısını yönlendirmeyle alakalı daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Kurumlarında çok başarılı hekimlere, ebelere sahip olduklarını ve çok güzel işlere imza atıldığını kaydeden Uzm. Dr. Bediha Salnur  “sanırım vatandaşımızdan gelen sezaryen taleplerini normal doğuma yönlendirme konusunda biraz daha hassas davranmalıyız “ dedi. 

Anne sütüyle ilgili de toplumumuzda anne sütüne dikkat çekmek için yeni projelerin hayata geçirilmesini istedi. İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur “ Türk milletinin gelenek ve göreneklerine göre emzirmeye çok yatkın bir toplum. Buna rağmen emzirme oranlarımız düşük. Bu oranları arttırma noktasında destekçi ve yönlendirici olacağınızdan eminim “ şeklinde konuştu.
  
“Sezaryenin endikasyonları arasında sosyal endikasyon yok.”

İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız’da kadın doğum uzman hekimlerinin ekip lideri olarak normal doğum yaptırma konusunda erdemli kararlar alması gerektiğini söyleyerek ebe ve hemşirelerin ona göre yönlendirmelerini istedi. 
 
“Sezaryen doğum şekli değildir. Cerrahi bir girişimdir. Sezaryenin endikasyonları tamamen anne ve bebek sağlığına yöneliktir. Bu endikasyonlar arasında sosyal endikasyon yok. Hipokrat yeminimizde de sosyal endikasyon yok. Bu nedenle hem gebelerimizi hem de ebe ve hemşirelerimizi normal doğum yaptırmaya yönlendirmeliyiz” dedi.
 
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakcı da törende yaptığı sunumda Sağlık Bakanlığının ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün normal doğumu teşvik amacıyla yürüttüğü çalışmaları anlattı, Türkiye ve İzmir iline ait istatistiki verileri paylaştı. 
 
Başarı ve teşekkür belgeleri teslim edildi.
Konuşmaların ardından 2017 yılında ilimiz kamu hastanelerinde en fazla normal doğum yaptıran 20 kadın doğum uzmanı, 4 ebeye başarı belgesi verilirken normal doğumu teşvik çalışmalarına destek veren kamu, üniversite ve özel hastanelere teşekkür belgeleri takdim edildi.
 
Diğer taraftan törende,  Sağlık Bakanlığı tarafından bebek sağlığının geliştirilmesi,  bebek ölümlerinin azaltılması,  sağlıklı bir gelişim ve büyüme için yürütülen projeler kapsamında “Bebek Dostu Hastane” kriterlerini taşıyan ve yapılan değerlendirmeler sonucunda bu unvanı almaya hak kazanan kurumlara da plaketleri teslim edildi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com