Ege Ambulans
O Sigarayı Tekrar Yakmayın09/02/2018

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Özel Ege Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Deniz sigarayı bıraktıktan sonra bir tane bile sigara içerseniz yeniden başlarsınız.  O sigarayı yeniden yakmayın” dedi.

Bir Çok Zararı Var

Sigaranın birçok zararının bulunduğunu belirten Dr. Derya Deniz, “ başta kanser ve kalp damar hastalıkları olmak üzere, KOAH, astım, nefes darlığı, cilt sorunları, erken menopoza ve düşük kilolu doğumlara neden olabiliyor. Sigara içmeyen insanlar çok fazla zatürreye yakalanmazlar. Ancak sigara içen insanlarda ise bu risk artıyor.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın da sigarayı bırakma konusunda vatandaşa yardımcı olduğunu hatırlatan Dr. Deniz, “ Sigarayı bırakmak için çeşitli ilaçlar var. Devlet bu ilaçları karşılıyor. Halk sağlığı merkezlerinden temin edilebiliyor. Ancak önce kişinin sigarayı bırakmayı istemesi lazım. İlaçları kullandıktan sonrada yeniden başlama riski var. Kişinin ilacı bıraktıktan sonra bir tane bile sigara içmemesi gerekiyor.”

“Kendinizi sevin sigarayı bırakın” diyen Dr. Derya Deniz, “ içilen sigaranın dumanı hemen kaybolmuyor ve havada asılı kalıyor. Dolayısıyla balkonda içip içeri girdiğiniz zaman o sigaranın çocuklara büyük zararları var. Önceleri yapılan araştırmalarda kanserde sigaranın yüzde 90-95 etkili olduğu saptanırken günümüzde bu oran yüzde 40-45’lere kadar düştü ve hava kirliliği daha etkili olmaya başladı. Kansere yakalanan kadınların büyük bir bölümünü hiç sigara içmemiş kadınlar oluşturuyor. Ayrıca sigara içilen ortamda kalan çocuklar sık sık akut bronşit ataklar geçirebiliyor” dedi.

Sigara başlama yaşının önemine değinen Dr. Derya Deniz, “  Kanser olmasında hastanın sigara içtiği yıl, ne zaman başladığı, hangi tür sigara içtiği ve ek hastalıklarının olup olmaması çok önemli. Örneğin 30 yıl boyunca sigara içen iki kişiden birisi 25, diğeri 15 yaşında sigaraya başladığını ele alalım. 15 yaşında sigaraya başlayanın kanser olma olasılığı daha yüksektir.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com