Ege Ambulans
O Tedavi Artık Zor Değil 18/07/2017

Dr. Biçeroğlu, kalp ve damar hastalıklarının dünyada şu an sık görülen hastalıklardan biri olup insan ölümlerinden sorumlu sebepler arasında kanserle beraber ilk sırada yer aldığını söyledi.

Tıkanıklık Ölümle Sonuçlanabilir

Kalp damar tıkanıklığının çeşitli şekillerde oluşabildiğini söyleyen Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Biçeroğlu “ Bazı hastalarda ilk belirti malesef ani ölüm olabilmekle beraber bazı hastalar damarının tıkandığını farketmemektedir. Ani tıkanan kalp damarını açmak hayati öneme sahipken ani gelişmeyen damar tıkanıklarının açılma gerekliliği tartışma konusudur.” dedi.

Teknoloji İle Birlikte Daha Konforlu

Geçmiş yıllarda tam tıkalı kalp damarını açmanın teknik olarak çok kolay olmadığını söyleyen Dr. Biçeroğlu, “ Teknolojinin ilerlemesi ile tam tıkalı kalp damarı daha açılabilir hale geldi. Bu son yıllarda kullanılmaya başlanan çok ince kateter ve çeşitli sertlikte teller ile mümkün oldu. Günümüzde ülkemizde yurtdışında olan hertürlü sağlık teknolojisine ulaşmak mümkün olmakla birlikte bu konuda sınırlayıcı etken işlem ücretleridir.  Kullanılan özellikli teller ve kateterler malesef sosyal güvenlik kurumu tarafından tam olarak karşılanmamaktadır. Ancak yine bu konuda bazı çaılşmaların olduğunu da bilmekteyiz.”

Her Damarın Açılması Her Zaman Doğru Değildir

Dr. Biçeroğlu “ Burada temel sorun tam tıkalı damarın tespiti halinde bu damarı gerçekten açma gerekliliğinin ne olduğudur. Hastanın damar anatomisi, damarın kalpte beslediği bölgenin genişliği, bu damarın tıkalı olması sebebiyle kalpte faliyet göstermeyen alanın büyüklüğü gibi kriterler işlemin gerekliliğinin belirleyicileridir. Doğru kararı vermek her zaman hekimin bu işlemle ilgili tecrubesi ve hastayla olan teması ile mümkündür. Her damarın açılması her zaman doğru değildir. Bazen hastaya zarar bile verebilmektedir.  Bir başka sorun ise işlem başarısıdır. Geçtiğimiz dönemde işlem başarısı yüzde 50 civarındayken tecrübe ve tekniğin gelişmesi ile bu oran yüzde 60-70’lere gelmiştir. Ancak yine de her hasta bunun damara bir şans vermek olduğunu bilmelidir. Işlem esnasında alınan risk ise fazla olmamakla beraber bazı durumlarda malesef tatsız komplikasyonlar yaşanabilmektedir. Bu konuda söylenecek nihayi söz tam tıkalı damarı açma işlemi işlem gerçekten gerekli olduğu için yapılıyorsa hasta için faydalıdır. Doğru teknik ve yaklaşımla yapılırsa hastanın maruz kalacağı risk ise düşüktür.    

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com