Ege Ambulans
Obezite Ameliyatı İle Yaşam Kalitesi Artıyor05/11/2021

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş diyet ve sporla kilo veremeyen ve cerrahi için uygun hastalara uygulanan obezite cerrahisinin yüz güldüren sonuçlar verdiğini söyledi. İdeal kilosuna ulaşan hastalarda kaybedilen özgüvenin yeniden kazanılması ve yaşam tarzı değişikliklerinin yaşandığını belirten Op. Dr. Demirtaş, “ Ameliyattan sonra hastalar giydiği kıyafetten, yaptıkları hobilere kadar bir değişim yaşamaktadır” dedi.

Amaç Cerrahi Yöntemle Hızlı Kilo Verilmesini Sağlamak

Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40 ve üzeri kişilerin morbid obez olduğunu belirten Op. Dr. Demirtaş, “ Morbid obez hastalarda şeker, tansiyon, eklem rahatsızlığı, solunum sıkıntıları gibi birçok ciddi rahatsızlıklarda görülebiliyor. Özellikle morbid obez hastalar diyet ve spor ile istedikleri yeterli kiloyu veremiyorlar. Bu hastalarda insülin direnci geliştiği için kilo verme belli bir noktada duruyor. Amaç diyet ve spor ile yeterli kiloyu verememiş kişilere cerrahi yöntemle hekim kontrolünde kilo vermesini sağlamak” dedi.,

Tüp Mide Ameliyatı

VKİ 40 üzeri kişilerin tüp mide ameliyatı olabileceğini kaydeden Op. Dr. Demirtaş, “ eğer hastada şeker, tansiyon, eklem rahatsızlıkları gibi ek bir hastalık varsa, VKİ 35 üzeri kişileri de ameliyat yapabiliyoruz” Ameliyatın kapalı yöntemle midenin yüzde 75’inin özel sistemlerle çıkarılarak yapıldığını kaydeden Op. Dr. Demirtaş, “ Ameliyattan sonra hastada midenin yüzde 25’i kalıyor. Bu kalan mide hacmi bir su bardağı civarında. Hastalar bir su  bardağı civarı besin tüketince doygunluk hissine ulaşıyorlar. Ayrıca midenin çıkarılan kısmında açlık hormonunu salgılayan kısımlarda çıkarıldığı için hasta ameliyattan sonra açlık  hissetmiyor.”

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenmede Sık Yapılan Hatalar

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş’ın kliniğinde görevli Diyetisyen Melin Yayıntaş obezite cerrahisi sonrası beslenmede sık yapılan hatalar hakkında bilgiler verdi.

“Yetersiz Su Tüketimi- Hızlı Yemek Yemek ve Öğün Atlamak- Öğün ile birlikte sıvı tüketimi sıklıkla karşılaştığımız hataların başındadır” diyen Dyt. Melin Yayıntaş, “ Özellikle ilk 15 gün sıvı beslenme döneminde sıvı besinleri tüketiyorum düşüncesi ile su tüketimi her zaman ihmal edilir. Yeterince su tüketimine özen göstermemek; baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, sürekli uyku hali, halsizlik gibi şikâyetlere yol açmaktadır” dedi.

Operasyon öncesi hızlı yemek yeme alışkanlığı bulunan çoğu kişilerin ameliyat sonrası süreçte de bu alışkanlıklarını sürdürdüğünü belirten Op. Dr. Yayıntaş, “ Günlük alınması gereken besinler 20 dakikada tüketilmelidir. Bu şekilde besinleri yavaş yavaş iyice çiğneyerek tüketmek bulantı ve kusmayı önleyerek, tokluk hissinin hissedilmesini sağlayacaktır.  Genellikle yapılan hatalardan bir diğeri mide küçültme ameliyatı sonrası gün içerisinde öğün atlamak, hiç yememek veya öğünleri geçiştirmektir. Bu durum metabolizmanın yavaşlamasına, gerekli besin öğelerini yeterli miktarda alamadığınız için kas kaybı yaşamanıza neden olacaktır. Öğünlerinizi atlamamaya, öğünlerinizde besin çeşitliliğine özen göstermelisiniz” dedi.

Dyt. Melin Yayıntaş, “ Mide ameliyatından sonra katı besinler ile birlikte su, ayran, meşrubat vb. tüketimi mide hacminin daha hızlı dolmasını sağlar ve gerekli besin öğeleri, yeterli proteini almanızı engeller ve kısa sürede açlık hissetmenize neden olur. Sıvı tüketimi yemeklerden 30 dakika önce veya 30 dakika sonra olmalıdır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com