Ege Ambulans
Obezite Cerrahi Sonrası Oruç Tutulabilir mi?07/04/2022

Obezite cerrahi sonrası, mide hacmi küçüldüğünden az ve sık aralıklarla beslenilmesi gerektiğini belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa “Hasta operasyon sonrası 1 yılını doldurup ideal kilosuna geldiğinde, oruç tutmasına engel her hangi bir yandaş hastalığı yoksa oruç tutmasında bir sakınca yoktur. Tabii ki beslenmesine dikkat edip düzenli öğünlerini yaparak yine yeterince protein ve enerji almalıdır. Ayrıca sıvı tüketimi de özellikle Ramazan ayında daha fazla önem kazanır” dedi.

İlk yıl Oruç Önerilmiyor

Obezite Cerrahisi sonrası ilk yılda 16-17 saatlere varan oruç süresinde besin ve sıvı almamanın bireyin kilo verme süreci ve sağlığı açısından iyi olmayacağını söyleyen Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Ayrıca uzun süre aç kalmak bireye tansiyon düşüklüğü, hipoglisemi gibi sağlık sorunları yaratabilir. Uzun süreli açlıktan sonra aniden beslenmeye başlamak mide kramplarına neden olabilir. Sıvı-elektrolit dengesi bozulur, metabolizma yavaşlar ve özellikle bilinçsizce geleneksel kolesterol ve karbonhidrat zengini Ramazan sofralarında verilen ziyafetler ile oruç açan tüp mideli hastalarda Dumping Sendromu gözlenebilir” dedi.

Su Tüketimine Dikkat

İftardan sahura kadar katı-sıvı ayrımına uyarak su tüketiminin yapılmasının önemine değinen Op. Dr. Karabuğa, “Özellikle sıcak havalarda oruç tutan hastalar gün boyu susuzluk ve terlemenin etkisi ile mineral ve elektrolit kaybetmektedirler. Bu nedenle iftar ve sahur arasında içtiğiniz suyun 1 litresine 1 şişe maden suyu karıştırıp kaybedilen mineraller yerine konulmalı. Ayrıca günlük en az 2.5 litre su tüketilmeli, su tüketim zamanı kısıtlanmışken çay/kahve gibi diüretik sıvıların tüketiminden kaçınılmalıdır. İftarı su ile açıp, küçük yudumlar halinde ve yavaşça su içilmeli ki uzun süre boş kalan mideye aniden sıvı girmesi kramplara ve bulantıya sebep olabilmektedir.  Ana öğünler ikiye bölünmeli, aniden büyük porsiyonlarda yemek yenilmemelidir. Öğünler protein ve lif ağırlıklı olmalı, özellikle basit karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalıdır. ” diye konuştu.

Örnek Diyet Listesi

İFTAR

Orucu su ile açalım.  1 bardak ılık suyu küçük yudumlar halinde içelim. Su içtikten 20 dakika sonra yarım küçük kase çorba (un, bulyon, krema, tereyağı içermeyen çorbalar) içilebilir. Çorbadan 30 dakika sonra; 3-4 yeme kaşığı etli veya zeytinyağlı sebze yemeği (patates, havuç, bezelye olmamalı).3 yemek kaşığı kaymaksız yoğurt yenilebilir. Veya 60 gr köfte/tavuk/balık ile salata ya da 3-4 yemek kaşığı kuru baklagil yemeği ile 3 yemek kaşığı yoğurt tercih edilebilir.

Ara öğün

1 fincan bitki çayı tüketilebilir. Ya da 1 su bardağı sade kefir 2-3 adet çilek veya yarım halka ananas ile 1 tatlı kaşığı keten tohumuyla blenderdan geçirilerek tüketilebilir.

Sahur

1 adet yumurta veya 1 yumurtadan yapılmış omlet

1 dilim beyaz yağsız peynir

2 adet ceviz

1 adet cherry domates ve 2 halka dilim salatalık

1 ince dilim kızarmış tam buğday ekmek veya tam buğday galeta

 

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com