Ege Ambulans
Obezite Cerrahisi Uygulaması İle İlgili Çok Önemli Gelişme23/10/2017

Bir süredir obezite cerrahisi uygulaması ile ilgili yeni düzenlemeler üzerinde çalışan Sağlık Bakanlığı yeni bir genelge yayınlayarak  obezite cerrahisi uygulamalarındaki muhtemel komplikasyonları aza indirmek, yaşanan olumsuzlukların giderilmesi ve hasta mağduriyetinin önlenmesi amacıyla, hastalarda obezite cerrahisi kararının nasıl alınması gerektiği konusunda ve ameliyatı gerçekleştirecek hekimler ve ekiplerin, sağlık tesislerinin sahip olması gereken yeterliliklerin ne olması gerektiği gibi bazı kriterler belirledi.

Hasta Seçimi Çok Önemli

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Özel Kordon Obezite Merkezi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cemal Kara, “ hali hazırda hasta seçiminde dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardı. Özellikle Vücüt Kitle İndeksi( VKİ) dediğimiz boy kilo oranı çok önemli. Hastanın daha önceden diyet ve sporla başarısız kilo verme deneyimleri olması gerekiyor. Yandaş hastalıklar gibi dikkat ettiğimiz noktalar vardı. Sağlık Bakanlığımızın yayınladığı bu genelge gerçekten çok büyük önem arz ediyor. Bu tip ameliyatlarda sorun yaşanmasının sebebi ameliyatın donanım olarak yetersiz kliniklerde ve yeteri kadar eğitim almadan ve tecrübe  sahibi olmadan bu ameliyatların herkes tarafından uygulanmaya çalışılmasından kaynaklanmaktadır. Diğer bir sorunda komplikasyon gelişmesinden ziyade gelişen komplikasyonlara doğru zamanda uygun tıbbi müdahalenin yapılamamasından kaynaklanmaktadır. Obezite cerrahisi ehil ellerde, tecrübeli hekimler tarafından donanımlı sağlık merkezlerinde uygulandığı takdirde güvenli ve hasta açısından yüz güldüren sonuçlar vermektedir. Obezite ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. Diyet ve sporla kilo veremeyen hastalar için obezite cerrahisi hayat kurtarıcıdır. ” dedi.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan imzası ile yayınladığı genelge şöyle:

1-Obezite cerrahisi uygulayacak cerrah; bariyatrik cerrahi yaklaşımları ve ileri laparoskopik tekniklerini uygulama konusunda bilgili ve deneyimli olmalıdır.

2-Obezite cerrahisi uygulanması kararı, cerrahi uygulamayı yapacak ilgili cerrahi uzmanın muayenesi sonrasında; endokrinoloji/dahiliye, akıl ve ruh sağlığı hastalıkları ile anestezi ve reanimasyon uzmanının konsültasyonu sağlanarak alınmalıdır. Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği durumlarda kardiyoloji, göğüs hastalıkları ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının ve gerektiğinde ilgisine göre diğer uzmanlık dallarının da konsültasyonları istenebilir.

3-Obezite cerrahisi uygulamasında karar verilen kişiler, operasyon öncesinde; uygulanacak cerrahi prosedürler, fayda ve zararları ile olası ameliyat riskleri hakkında bilgilendirilmelidir.

4-Obezite cerrahisi uygulamalarının yapılacağı sağlık tesislerinin; ameliyat öncesi gerekli değerlendirme ve konsültasyonlarının yapılabileceği yeterlilikte uzman tabip ve donanım altyapısı imkanlarına sahip olması ve bünyesinde ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek komplikasyonların zamanında ve etkili bir şekilde yönetilebileceği, ilgili mevzuatına göre tescilli yapılmış üçüncü seviye erişkin yoğun bakım servisi ve endoskopi ünitesi ile obezite şartlarına uygun alt yapı ve cerrahi donanım şartlarına haiz ameliyathane bulunmalıdır.

5-Sağlık tesisi bünyesindeki yatak, sedye, ameliyat masası ve benzeri donanım bakımından obez hastalara uygun olarak yapılandırılmış olmalıdır.

6-Obezite cerrahisi uygulanan hastanın, ameliyat öncesi ve sonrası beslenme, egzersiz ve psikolojik danışmanlık vb. programların düzenlenmesi, idame tedavisinin sağlanması ve periyodik olarak takip ve kontrollerinin yapılmasından uygulamayı yapan cerrah ve ilgili sağlık tesisi yönetimi müteselsilen sorumludur.

7-Obezite cerrahisi uygulamalarının yukarıda vurgulanan usul ve esaslara uygun olarak yürütülmesinden sağlık müdürlükleri ve ilgili kamu sağlık tesisleri yöneticileri sorumlu ve yetkilidir. Aynı şekilde üniversitelere ve özel sektöre ait sağlık tesislerinin yöneticileri/mesul müdürleri ile uygulamayı yapan sağlık tesislerinde görevli cerrahi ekipler hizmetlerin, bu Genelge hükümlerine uygun olarak sunulmasından birinci derecede ve müteselsilen sorumludur.

Bu Şartları Sağlıyoruz

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Özel Kordon Obezite Merkezi ve Özel Sada Hastanesi olarak Sağlık Bakanlığı’nın Obezite Cerrahisi Uygulamaları ile ilgili olarak yayınladığı genelgedeki tüm şartları taşıdığımızı değerli hastalarımıza bildirmek isteriz” dedi. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com