Ege Ambulans
Obezite Ve Diyabet (Şeker Hastalığı) Kadınlarda Daha Fazla Görülüyor13/03/2018

Obezite ve diyabet (şeker hastalığı) tüm dünyada gittikçe artan önemli bir sağlık sorunudur diyen Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Özgür Demirtaş  Obezite, Tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörü olup Tip 2 diyabetiklerin %90’ ı obezdir.  Son 40 yılda obezite tüm dünyada artış göstermekte, Dr.Demirtaş kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Yapılan araştırmalarda kadınların %44,2’si, erkeklerin %27,3’ü obezdir, çocuk ve adölesanlarda da obezitenin arttığı saptanmıştır.

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Demirtaş  Obezite vücuttaki yağ dokusunun fazlalığı ile ortaya çıkan ve bu durumun sonucunda kişinin sağlık problemlerine ve hastalıklara yakalanma riskinin artmasına sebep olan bir rahatsızlıktır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından vücut kütle indeksi 30 kg/m² üzerinde olan kişiler obez olarak kabul edilirler.

OBEZİTE TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Özgür Demirtaş  Obezite tedavisinde tek yöntem cerrahi müdahale değildir. Bireylerin öncelikle yaşam tarzı değişikliği, egzersiz tedavisi, beslenme tedavisi gibi yöntemleri uygulamaları ve bu yöntemler sonucunda  başarılı olamadıkları takdirde cerrahi müdahale devreye girmektedir dedi.  Dr.Demirtaş Hiçbir tedavi yöntemi tek başına verimli değildir. Kişinin öncelikle bilinçlenmesi ve obezitenin neden olduğu sağlık sorunları hakkında bilgisi olup, bu durumlara karşı önlem almak istemesi tüm tedavilere yanıt verme açısından  önemli basamaktır.

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Özgür Demirtaş  Kadınların metabolizmaları erkeklere göre daha yavaş çalışmaktadır. Yapılan çalışmalarda kadınların erkeklere oranla daha hareketsiz ve spora yatkınlığının daha az olduğu gözlemlenmiştir.Uyku düzeni kilo kontrolünde önemli bir etken olup kadınların erkeklere oranla daha fazla uykusuz kalması, doğum, menopoz gibi süreçler kilo alımını hızlandıran etmenler arasındadır dedi.

BESLENMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Demirtaş  Obezite tip 2 diyabet için önemli bir faktördür diyerek şöyle devem etti,  Bireyin alması gereken enerjinin üzerinde enerji tüketimi obeziteye yol açmaktadır. Sağlıksız ve yanlış beslenmenin diyabetin oluşumunda etkisi görülmektedir. Beslenmede yağ alımının yüksek olması obeziteye dolayısıyla insülin direnci gelişimine neden olabilmektedir. Posa tüketiminin yetersiz olması da tip 2 diyabet için risk oluşturmaktadır.

Tam taneli tahıllar, kurubaklagiller, sebze  ve meyvelerden aldığımız diyet posası;

*Kan şekerinin yavaş yükselmesine,

*İnsülin ihtiyacının azalmasına

*Tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak daha fazla besin alımını engeller ve ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Obez tip 2 diyabetik bireylerin haftada 0.5-1 kg ağırlık kaybı metabolik kontrolün iyileşmesi için yeterlidir. Hızlı ağırlık kayıpları, beslenme tedavisine uzun süreli uyumu ve kaybedilen ağırlığın korunmasını güçleştireceği, bazal metabolizmayı yavaşlatacağı için önerilmez.  Beslenmenizde posa tüketimini arttırmak için;

-Beyaz ekmek yerine çavdar, tam buğday vb. ekmekleri tercih edilmeli.

- Pirinç yerine bulgur,

-Meyve suyu yerine meyve tercih edilmelidir. Kabuklu yenebilen meyveler iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan yenilmelidir.

-Kurubaklagiller haftada 2-3 kez tüketilmeli, öğünlerde salatalara yer verilmelidir.

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Özgür Demirtaş  Doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan değerli kadınlarımızın başımızın tacı olduklarını unutmayalım. Onlar şiddeti, sevgisizliği, ilgisizliği değil, her zaman sevilmeyi hak ederler. Kadınlarımıza sadece bir gün değil  her gün değerli olduklarını hissettirelim. Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com