Ege Ambulans
Obezitede Doğru Ameliyat Seçimi Başarıyı Artırıyor02/08/2017

Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Deniz, obezite cerrahisi öncesi hastaların iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek normal ya da gizli şeker hastalığı durumlarında obezite cerrahisi yerine metabolik cerrahini öncelikli tercih edilmesinin uygun olduğunu söyledi. Op. Dr. Deniz, doğru hastaya doğru cerrahi yöntemin uygulanmasının başarı oranını arttırmada etkili olduğunu kaydetti.

Tip 2 diyabetin tedavisinde uygulanan metabolik cerrahide yüzde 90’ın üzerinde başarı oranı elde edilebildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Deniz, bu başarıya ulaşmada hastanın ve hastalığın iyi değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Op. Dr. Deniz, şu bilgileri verdi:

“Ülkemizde ve dünyada en sık yapılan tüp mide için kan şekeri kontrolü 5 yıllık takiplerde yüzde 50-60, gastrik bypass ameliyatı içinse yüzde 65-70 düzeylerinde bulunmuştur. Tip 2 diyabet tedavisinde metabolik cerrahinin başarı oranı yüzde 85-90’ların üzerindedir. Bu nedenle obezite cerrahisi öncesi hastanın iyi değerlendirilmesi, aşikar ya da gizli şeker hastalığı varlığında metabolik cerrahinin öncelikli tercih edilmesi uygun olacaktır. Özellikle tüp mide ameliyatı sonrası yeniden ameliyat ihtiyacı doğmakta ve bu ameliyatlarda komplikasyon oranı artmaktadır.”

“DOĞRU HASTAYA DOĞRU YÖNTEM UYGULANMALI”

Tip 2 diyabet tedavisinde doğru ameliyat seçimi için yapılması gerekenler konusunda da bilgi veren Op. Dr. Deniz, “Hastaların ameliyat öncesi titiz değerlendirilmesi; doğru hastaya doğru cerrahi uygulamak oldukça önemlidir. Hastaların ameliyat öncesi ayrıntılı tetkik edilmesi, bu sırada acele edilmemesi başarı oranını doğal olarak artıracaktır. Çünkü hem morbid obezite hem de tip 2 diyabet hastalığı, içerisinde birçok farklı dinamik barındıran hastalıklardır. Örnek vermek gerekirse, belirgin diyabeti olan morbid obez bir hastaya tüp mide ameliyatı uygulanırsa kilo kontrolü sağlanacak, ancak yüzde 50 ihtimalle diyabet kontrolü sağlanamamış olacaktır. Bu durum 1-2 yıl içinde kilo kontrolünü de riske atacaktır. Bu nedenle her hastayı aynı ameliyat modeli ile tedavi etmeye çalışmak zaman içinde başarı şansını gittikçe düşürecek ve obezite cerrahisine olan güveni sarsacaktır” şeklinde konuştu.

Metabolik cerrahi olmak isteyen hastalara tavsiyelerde de bulunan Op. Dr. Deniz, “Hayatınız en önemli kararlarından birini vermeden önce aceleci davranmamanız, iyi hazırlık aşaması, doktorunuzla ameliyat tipinin ayrıntılı değerlendirilmesi ve artılarını eksilerini konuşmanız, ameliyat sonrası dönemde yakın takip, çıktığınız bu yolculukta sizi hayal kırıklığına uğramaktan koruyacaktır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com